Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адв. Мария Стоева

Ефективно ли е законодателството по отношение на домашното насилие у нас

Снимка: Pixabay

В Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените и като цяло срещу уязвимите групи от нашето общество – за ескалацията на напрежението по време на криза, какво казва законодателството и каква защита дава на жертвите? Доколко имаме ефективно законодателство по отношение на домашното насилие у нас? Адв. Мария Стоева за Закона за защита от домашното насилие, приет през 2009 г. с няколко поправки оттогава:

"Законът ни е доста добре разписан и дава изключително добра защита на лицата, подложени на домашно насилие. Най-общо, съгласно нашия закон, домашно насилие представлява всеки един акт на физическо, психическо, емоционално, икономическо насилие, както и опитът за такова насилие да се ограничи по някакъв начин личният живот ил свободата на едно лице"

Адв. Стоева разясни, че законът очертава доста широк кръг от извършители, защото домашно насилие се осъществява по отношение на всички лица, които са роднини по първа степен – деца, родители, от втора степен – внуци, баби, дядовци, чичовци, лели. Също така лица, които са в брак или във фактическо съжителство както в момента на насилието, така и по отношение на бивши съпрузи. 

"На практика самото домашно насилие представлява един цикъл от физическо, словесно, емоционално, икономическо нахлуване, което се повтаря все по-често. Обикновено се реализира по отношение на жените. Най-често от техния партньор. Това насилие се осъществява с цел придобиване на власт, контрол и надмощие над пострадалата – това са спецификите на домашното насилие.

За да може да се помогне на пострадалите от домашно насилие да излязат безопасно от връзката, в която се намират, е необходимо както да се разбере самото явление домашно насилие, така и да се създадат стратегии за един безопасен изход."

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта, вярата и благодарността

В долината на смъртта са тези десетимата прокажени от евангелското четиво тази неделя, изпъдени от обществото, за които светът е затворен поради страшната им болест. От там минава Спасителят и отзвукът от Неговата стъпка досяга ушите на прокажените. Със светлината на Своя благ поглед Христос обгръща нещастниците и ги изцелява, дали той не..

публикувано на 17.01.21 в 09:10

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и институции. Макар Сандра да не е сигурна как точно се заражда идеята, когато предложението на..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида"...

публикувано на 15.01.21 в 12:45

За пиара в политиката и политиката в пиара

Ако до преди 25-30 години не знаехме какво е пиар, през 2021 година пиарът е основна част от изявите не само на политиците, но и на всички ръководни хора. Пиарът, насочен към комуникацията, отправянетон на посланията и общуването – като част от елементите на обществения живот. След случая с ваксинираните общински съветници в Сандански социолози очакват..

публикувано на 15.01.21 в 11:30

Национален потоп или как се управляват водите

Три пъти над месечната норма са отчетени до момента валежи в някои части на област Ямбол . Обстановката постепенно се успокоява. При месечна норма от 38 литра досега в Стралджа са паднали 112 литра на кв.м, рекордни количества са отчетени и в общините Болярово и Елхово. Отводнени са мазета и приземните етажи в село Попово и ниските части на Стралджа...

обновено на 15.01.21 в 11:04