Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нотариалната дейност в условията на пандемия

Снимка: Freepik

"Нотариусите изпълняваме задълженията си по закон от самото начало на извънредното положение", казва Красимир Анадолиев – председател на Камарата на нотариусите в България. Ние сме натоварени от държавата с публични функции и ги изпълняваме като всички публични органи в страната.

Осигурихме непрекъсваем достъп до нотариалната услуга и по този начин гарантираме сигурността на гражданския оборот и в не по-малка степен икономическата стабилност в ситуация, в която икономиката пострада силно.

Естествено трябваше в движение да решаваме много проблеми. Видя се и важността от развитието на информационните системи.

Като моя оценка и анализ на момента смятам, че трябва да работим за усъвършенстване и доизграждане на системата база данни – чрез която се извършва и обменът на данни с МВР, с Търговския регистър – това позволява по-голяма сигурност в гражданския оборот и по-лесен обмен на информация, от която зависи и сигурността в крайна сметка.

Стремим се да работим така, че цялатна предварителна подготовка, свързана с определено удоствореряване, да протече без лично присъствие на заинтересованите, когато е възможно, разбира се.

Благодарение на усъвършенстването на информационната система се пресече нашумялата практика за кражба на фирма, също и удостоверяване с фалшиви лични карти. Създадохме ситема за проверка на пълномощните за разпореждане с недвижими имоти, също спряхме възможността за продажба на автомобили с фалшиви талони."

Красимир Анадолиев благодари на колегите си, които бяха едни от първите, организирали кампания за събиране на средства за лекарите, и изрази надежда всички ние да излезем от кризата по-единни и отговорни.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта, вярата и благодарността

В долината на смъртта са тези десетимата прокажени от евангелското четиво тази неделя, изпъдени от обществото, за които светът е затворен поради страшната им болест. От там минава Спасителят и отзвукът от Неговата стъпка досяга ушите на прокажените. Със светлината на Своя благ поглед Христос обгръща нещастниците и ги изцелява, дали той не..

публикувано на 17.01.21 в 09:10

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и институции. Макар Сандра да не е сигурна как точно се заражда идеята, когато предложението на..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида"...

публикувано на 15.01.21 в 12:45

За пиара в политиката и политиката в пиара

Ако до преди 25-30 години не знаехме какво е пиар, през 2021 година пиарът е основна част от изявите не само на политиците, но и на всички ръководни хора. Пиарът, насочен към комуникацията, отправянетон на посланията и общуването – като част от елементите на обществения живот. След случая с ваксинираните общински съветници в Сандански социолози очакват..

публикувано на 15.01.21 в 11:30

Национален потоп или как се управляват водите

Три пъти над месечната норма са отчетени до момента валежи в някои части на област Ямбол . Обстановката постепенно се успокоява. При месечна норма от 38 литра досега в Стралджа са паднали 112 литра на кв.м, рекордни количества са отчетени и в общините Болярово и Елхово. Отводнени са мазета и приземните етажи в село Попово и ниските части на Стралджа...

обновено на 15.01.21 в 11:04