Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нотариалната дейност в условията на пандемия

Снимка: Freepik

"Нотариусите изпълняваме задълженията си по закон от самото начало на извънредното положение", казва Красимир Анадолиев – председател на Камарата на нотариусите в България. Ние сме натоварени от държавата с публични функции и ги изпълняваме като всички публични органи в страната.

Осигурихме непрекъсваем достъп до нотариалната услуга и по този начин гарантираме сигурността на гражданския оборот и в не по-малка степен икономическата стабилност в ситуация, в която икономиката пострада силно.

Естествено трябваше в движение да решаваме много проблеми. Видя се и важността от развитието на информационните системи.

Като моя оценка и анализ на момента смятам, че трябва да работим за усъвършенстване и доизграждане на системата база данни – чрез която се извършва и обменът на данни с МВР, с Търговския регистър – това позволява по-голяма сигурност в гражданския оборот и по-лесен обмен на информация, от която зависи и сигурността в крайна сметка.

Стремим се да работим така, че цялатна предварителна подготовка, свързана с определено удоствореряване, да протече без лично присъствие на заинтересованите, когато е възможно, разбира се.

Благодарение на усъвършенстването на информационната система се пресече нашумялата практика за кражба на фирма, също и удостоверяване с фалшиви лични карти. Създадохме ситема за проверка на пълномощните за разпореждане с недвижими имоти, също спряхме възможността за продажба на автомобили с фалшиви талони."

Красимир Анадолиев благодари на колегите си, които бяха едни от първите, организирали кампания за събиране на средства за лекарите, и изрази надежда всички ние да излезем от кризата по-единни и отговорни.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Димов: Дипломация във времената на “Диван гейт“

Дипломацията като път за мир, наследство и благоденствие в свят, обхванат от кризи, войни и пандемия. Темата коментира Георги Димов , дипломат от кариерата и бивш консул в Одрин.  Той е главен герой в “Нашият ден“ “Не мога да си представя обратното на пътя на дипломацията, не мога и не искам да си представям. За съжаление нещата, които..

публикувано на 14.04.21 в 15:55
Българските полярници преди да излетят от о-в Кинг Джордж

29-ата Българска антарктическа експедиция приключи успешно

Шестимата ни полярници – Йордан Тодоров, Петър Сапунджиев, Емил Иванов, Николай Николов, Камен Недков и лекарят д-р Атанас Пелтеков, след около месец закъснение, на 14 април са напуснали района на Антарктика и вече са в Чили. С уругвайски военен самолет антарктиците ни са пристигнали в най-южния чилийски град Пунта Аренас. Този самолет е извършил..

публикувано на 14.04.21 в 15:48

Цветелина Йосифова: Страхът беше изместен от екзистенциална умора

Малко повече от година от началото на пандемията вече търсим отговори на въпросите през какви етапи преминахме дотук, с какви преживявания се сблъскахме, какви са надеждите ни и колко е важна връзката ни с реалността.  Цветелина Йосифова е психотерапевт, създател на онлайн платформата за психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа Kabinet.bg, който..

публикувано на 14.04.21 в 15:42

Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити – цели

Какво предвижда Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Красимир Антонов , хепатолог и председател на Българското дружество по гастроентерология. “Статистиката показва, че честотата на инфекциите от вирусен хепапит сред българското население е значима ...

публикувано на 14.04.21 в 13:25

Проф. Фани Мартинова: Кръвна група, имунитет и ваксини – кой е най-застрашен

Каква е връзката между кръвната група и склонността от тежко преболедуване от Covid-19? Имунен отговор след ваксина и след заболяване от коронавирус? С вързани ръце ли е медицината? Темите коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Фани Мартинова , специалист по трансфузионна хематология и клинична имунология. Имуногенетични..

обновено на 14.04.21 в 12:22