Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой: Леда Аврамова

От учителя с любов

Леда Аврамова
Снимка: sofiapress

В българското общество хем битува мнение, че образованието е нещо важно, хем витае една представа, че учители стават само хора, които не умеят друго. За щастие, тази нагласа се променя, а я променят хора като днешната гостенка на рубриката "Главен герой" – Леда Аврамова.

Аврамова загърбва успешната си кариера в областта на комуникациите и връзките с обществеността, за да се отдаде на нещо, което я влече истински – да бъде учител.

"Чувствам се по-успешен учител, отколкото преди бях успешен пиар. А за да си успешен учител, не трябва да спираш да учиш и не трябва да спираш да обичаш децата. Да си с отворено сърце. Освен знанията, е много важно в час децата да са спокойни и уверени, а това няма как да стане, ако не усещат обич.

Ако решенията зависеха от мен, бих дала на учителите свобода да си вършат работата и заедно с нея – задължение да я вършат качествено. Да преподават каквото и както преценят за най-добре за своите ученици. И едновременно с това бих повишила изискванията. Това не означава да се увеличи броят и обемът на хилядите тъпи хартийки, с които си губят времето, симулирайки дейност – основен похват в т.нар. "реформи", казва тя и признава, че именно бюрокрацията я натоварва, а не същинската работа с децата.

Личността на учителя е много важна, но и условията, в които той е поставен, не са маловажни", чуйте гласа на съвременния учител, защото това пък е роля на всички нас като общество – да слушаме повече хората, които учат децата ни.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланията на Ян Палах

Ян Палах е може би най-точното олицетворение на думите "Да изгориш за демокрацията". На 19 януари през 1969 г. той умира от раните си, след като няколко дни преди това (на 16 януари) се самозапалва на Вацлавския площад в Прага в знак на протест. Това крайно действие има своя предистория и е свързано с Пражката пролет. Ян Палах е чешки студент, който се..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Какво се случва в таксито, когато в него звучи радиопрограма за култура

Какво се случва в едно такси, когато в него започне да звучи радиопрограма за култура. Таксиметровият шофьор Детелин Данаилов разказва в "Нашият ден" за жената, която оставя бакшиш заради хубавата приказка, за преживяването клиент да поиска да остане в таксито, за да дослуша своята, за променящото се или пък не отношение към класическата музика.  Какво..

публикувано на 19.01.21 в 12:35
Д-р Ана-Мария Кръстева в студиото на програма „Христо Ботев“

Ана-Мария Кръстева: Ако усетим любовта, ще дойде и вярата

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата. Главен герой в "Нашият ден" е Ана-Мария Кръстева, д-р по богословие и автор и водещ на предаването "Благовестие" по програма „Христо Ботев“. Взаимоотношенията между Църква и радио започват още преди да се..

публикувано на 18.01.21 в 17:50

Пейо Яворов и българският национален идеал

Все по-трудно става да се привлече и задържи вниманието на хората върху важността на културното наследство и на това какво черпим от личности като Яворов. Пейо Яворов – само споменаването на това име внася различна енергия...  Рубриката "Terra Култура" разказва  за културното наследство на Пейо К. Яворов. Иво Милтенов , изследовател и дългогодишен..

обновено на 18.01.21 в 15:31

Защо е важно сградите да имат технически паспорт

Какво представляват техническите паспорти на сградите, задължителни ли са, има ли краен срок за получаването им, кой ще ги изработи и кой ще заплати цената? Технически паспорт на сграда е документ, който включва техническите, конструктивни, енергийни характеристики на сградата, инструкции за експлоатация, ремонт и отразява всички извършени строителни и..

обновено на 18.01.21 в 11:53