Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Когато земеделието не е бизнес, а оцеляване

Снимка: Фейсбук

Каква беше турбулентната 2020 година за малките земеделски производители? "В стремежа си да направим земеделието по-доходоносно и храната по-атрактивна и дълготрайна, ние пропускаме много. Имаме прекрасна земя и се опитваме да използваме друг подход", казва Тихомир Трайков, земеделски производител от Полски Тръмбеш.

Той разказва как се справя в трудните условия и какви методи използва, за да не употребява изкуствени торове и съставки, успявайки и да произвежда чиста продукция, и да не изтощава земята.

Какво печелим, когато се доверим на малък производител, който ни изпраща онова, което земята е дала, а не строга поръчка? Колко е важно доверието между купувачите и производителите от малките стопанства. Чуйте разказа на Тихомир Трайков.


На 18 км от Варна, в село Здравец, варненците Снежана и Михаил Караянчеви, тя – учителка по математика и физика, той – лекар, от 6 години се грижат за едно от най-популярните в региона стопанства „Тревясалата ферма“. Двамата сами отглеждат над 200 вида растения. Напояват ги с изворна вода от кладенец, торят ги с компост и ги пръскат единствено с отвари от коприва и полски хвощ, който убива гъбичките и маната. Те прилагат принципите на биодинамичното земеделие, основано от австрийския антропософ Рудолф Щайнер, и доразвито от германката Мария Тун. 


Първата българска градина, отглеждана от хора със специфични нужди, се намира в Божурище и се нарича “Вдъхновение”, вдъхновена и създадена от Милена Боева, майка на 14-годишен младеж със специфични потребности.

Градината отваря на 1 юли тази година, а желанието на Милена е тя да продължи да съществува и да се развива извън проектите, т.е. да си извоюва устойчивост. Чуйте разказа ѝ какво дава работата със земята на младежите – 15 души със специфични потребности, които са на възраст от 21 до 35 години.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта, вярата и благодарността

В долината на смъртта са тези десетимата прокажени от евангелското четиво тази неделя, изпъдени от обществото, за които светът е затворен поради страшната им болест. От там минава Спасителят и отзвукът от Неговата стъпка досяга ушите на прокажените. Със светлината на Своя благ поглед Христос обгръща нещастниците и ги изцелява, дали той не..

публикувано на 17.01.21 в 09:10

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и институции. Макар Сандра да не е сигурна как точно се заражда идеята, когато предложението на..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида"...

публикувано на 15.01.21 в 12:45

За пиара в политиката и политиката в пиара

Ако до преди 25-30 години не знаехме какво е пиар, през 2021 година пиарът е основна част от изявите не само на политиците, но и на всички ръководни хора. Пиарът, насочен към комуникацията, отправянетон на посланията и общуването – като част от елементите на обществения живот. След случая с ваксинираните общински съветници в Сандански социолози очакват..

публикувано на 15.01.21 в 11:30

Национален потоп или как се управляват водите

Три пъти над месечната норма са отчетени до момента валежи в някои части на област Ямбол . Обстановката постепенно се успокоява. При месечна норма от 38 литра досега в Стралджа са паднали 112 литра на кв.м, рекордни количества са отчетени и в общините Болярово и Елхово. Отводнени са мазета и приземните етажи в село Попово и ниските части на Стралджа...

обновено на 15.01.21 в 11:04