Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Истории в ефира:

Михаил Митев: Освен свобода на словото, да има и свобода на съвестта

Радиосредата наистина е прекрасна

Снимка: Радио ВИДИН

Освен свобода на словото, трябва да има и свобода на съвестта, защото съвестта е нещо, с което се будим и лягаме. И без чиста съвест едва ли ще бъдем свободни, а без свобода не се живее на този свят. Това казва младият радиожурналист Михаил Митев в "Нашият ден".

Радио „Реакция“ е независима студентска медия, която се помещава в Студио 69 на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, както и в диктофоните, компютрите и главите на всеки един от работещите в нея. Тя има различни цели – да осигурява практика за обучаващи се журналисти, да информира, да развлича, да се развива и структурира – насочено и устойчиво. На първо място – да бъде свободна трибуна за свободомислещи хора, необременена от икономически, политически и ведомствени интереси; незасегната от пошлостта на маркетинговите стратегии и разни задръстеняци; неопетнена от липса на расова, сексуална и класова толерантност.

"Ние сме „никому в угода, никому напук“ (по Й.Хербст); „лумпенпролетариат“ ( по К.Маркс); „добри хора“ (по Х.Томпсън); „няк’ви там студенти на четвъртия етаж в Журналистическия“ (по произволен академичен ръководител); „само мечтател(и)“ (по Д.Таралежков)."

В деня на десетата годишнина на студентското онлайн радио „Реакция“ – разказ на един от неговите автори Михаил Митев (който е и журналист от Радио София) за началото, за изминалите десет години на промяна на радиосредата и за оцеляването на една студентска медия.

"Радио „Реакция“ ме накара да заобичам радиото. Радиото е първата медия, която е била най-бързата – тя е изпреварила вестницитеАз харесвам радиото, не защото е бързо, а защото е по-достъпно и е до хоратаЗащото говори за различни теми – една палитра, една гама, в която ти можеш да чуеш от всеки един спектър нещо. Докато в другите медии не е така – там е целенасочено. В телевизията има по-голяма прибързаност, докато тук се изпипва всеки един материал. В телевизията по-трудно се приемат теми, имат си дадена политика... и не се дава толкова свобода откъм теми. А радиосредата наистина е прекрасна..."

Точната формула

"Никой няма точната формула. Мисля, че трябва да направим така, че на самите слушатели да им е интересно. Ролята на журналиста е първо да ограмотява човека, да въздейства и да кара слушателя/зрителя/читателя да се замисли. Трябва да има замисъл при всеки разговор.

Медийната среда

"Съдейки по моите колеги, те не всички искат да работят в медии – нямат свободата, която искат. В голяма част от медиите ги използват да носят кафета, за документация... това са големите медии... Малък процент от моите колеги ще се реализират като журналисти или ще бъдат в медийна среда. Така сме си го направили ние – нямаме приемственост. Слава богу, в радиото не е така."

За финансирането в професията, за съревнованието в медиите, за оригиналните идеи, за страха да питаш – чуйте повече в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта, вярата и благодарността

В долината на смъртта са тези десетимата прокажени от евангелското четиво тази неделя, изпъдени от обществото, за които светът е затворен поради страшната им болест. От там минава Спасителят и отзвукът от Неговата стъпка досяга ушите на прокажените. Със светлината на Своя благ поглед Христос обгръща нещастниците и ги изцелява, дали той не..

публикувано на 17.01.21 в 09:10

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и институции. Макар Сандра да не е сигурна как точно се заражда идеята, когато предложението на..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида"...

публикувано на 15.01.21 в 12:45

За пиара в политиката и политиката в пиара

Ако до преди 25-30 години не знаехме какво е пиар, през 2021 година пиарът е основна част от изявите не само на политиците, но и на всички ръководни хора. Пиарът, насочен към комуникацията, отправянетон на посланията и общуването – като част от елементите на обществения живот. След случая с ваксинираните общински съветници в Сандански социолози очакват..

публикувано на 15.01.21 в 11:30

Национален потоп или как се управляват водите

Три пъти над месечната норма са отчетени до момента валежи в някои части на област Ямбол . Обстановката постепенно се успокоява. При месечна норма от 38 литра досега в Стралджа са паднали 112 литра на кв.м, рекордни количества са отчетени и в общините Болярово и Елхово. Отводнени са мазета и приземните етажи в село Попово и ниските части на Стралджа...

обновено на 15.01.21 в 11:04