Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът на Съвършените

Йордан Нихризов
Снимка: личен архив

В епизод 399 „Трамвай по желание“ представя на своята публика коледна драматургия с писателя Йордан Нихризов.

Познат повече като общественик и политик, Нихризов прописва литература напълно случайно. По време на летуване в Созопол през 2009 г., една нощ той вижда насън художествен филм, чийто сюжет се завързва в ключови исторически моменти от ХХ век, а героите са характерни типажи от българската действителност. След консултация с професионалисти от киното Нихризов създава за шест дни сценария на своя филм, но той не намира подкрепата им, тъй като се оказва далеч от стандартите както на родния социалистически реализъм, така и от клишетата на американското кино.

Опитът обаче се оказва съдбовен за Нихризов, който от тогава насам е сътворил шест литературни произведения, където притчите се преплитат с историческа действителност и фентъзи елементи.

Последният роман на Йордан Нихризов е „Светът на Съвършените“. В него главни действащи лица са Адам и Ева – те периодично слизат на земята, за да прокарат нишката на човешката еволюция до наши дни, беседвайки с Господ. А основният въпрос, който поставя авторът на произведението, е "Отмина ли робството, или само се модернизира?"






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11