Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Годината за българската киноиндустрия

Снимка: архив

Пет български филма и 11 чужди продукции са били заснети през 2020 г. у нас. А в самия край на годината на първо четене бяха приети промени в Закона за филмовата индустрия. Залага се увеличение на субсидията за национални продукции с 10 млн. лв. годишно. Въвеждат се и така наречените "финансови стимули" – филмовите компании, които са снимали продукции у нас, ще могат да си възстановяват 25 на сто от максимум 80 процента от разходите, извършени при снимки в България.

Прави впечатление скоростта, с която бяха приети измененията. Проектът беше подложен на обществено обсъждне в началото на август, а кабинетът го гласува в средата на ноември. Той беше гласуван от комисия на 2-ри декември, а на 4-ти влезе за първо гласуване в зала. Законът за киноиндустрията е приет през 2003 година и от тогава е претърпял няколко незначителни изменения.

Доволни ли са хората от бранша от внесените промени?

"Дори при коледните промоции в супермаркетите не всички са доволни, а какво да кажем за Закона за киноиндустрията – не без ирония коментира темата Стефан Прохоров, драматург и програмен директор на Дома на киното. – Няма как на всички да бъде угодено. Въпросът е най-вече защо толкова бързо, след години чакане, на юруш, изведнъж се оказа, че поправките могат да бъде приети. Дали целта не е да се лобира и служи на частни интереси, но не това е най-важното. 

По-важни са екзистенциалните въпроси: Какво е българско кино? Защо го има? Трябва ли да го има? И ако да – защо? 

Но на 4-ти януари, когато отворят музеите и галериите, а ние (кината) – не, ще можем да продължим да си задаваме тези въпроси."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Убийство без убийство“ в Театър 199

Романтичната комедия „Убийство без убийство“ е най-новото заглавие в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“. Автор на пиесата е драматургът на Театър 199 Андрей Филипов, а постановката е на режисьора Емил Бонев. В представлението участват София Бобчева и младите актьори Христо Терзиев и Сияна Начева. Сияна е студентка от класа на проф. Пламен..

публикувано на 05.03.21 в 16:05

Киносалоните vs. Стрийминг платформите (А къде е телевизията?)

В най-новия епизод на подкаста в словесна битка са изправени Киносалоните срещу Стрийминг платформите! Какви са перспективите за развитието на седмото изкуство? Ще успеят ли изцяло стрийминг платформите да изместят традиционното гледане на кино? От какво имат нужда зрителите в тези особени времена? А и къде е мястото на телевизията в тази битка за..

публикувано на 05.03.21 в 16:00

Игор Христов: Спящите спят, мечтаят само мечтателите

Културно-информационният център на Република Северна Македония, в чието пространство често се виждат интересни и значими колекции и проекти, представя фотографската изложба на Игор Христов. Нейното заглавие е „Спящите спят, мечтаят само мечтателите“.  Това е документална фотоизложба от 20 произведения, създадени от автора по време на пътуванията му..

публикувано на 05.03.21 в 15:01

„Варницата“ на Томас Бернхард

Томас Бернхард в цялото си творчество зашеметява и поляризира, предизвиква както възторг, така и покруса, както просветление, така и гняв. Наричан от международната литературна критика “екзистенциален клоун”, “зловещ пророк”, “иронично обсебен архангел”, “алпийски Бекет” и дори “пророк на безсмислието”, Томас Бернхард се изявява като един от най-яростните..

обновено на 05.03.21 в 10:31
Христо Гърбов във филма на Иглика Трифонова „Асансьор за пациенти”

Христо Гърбов и „Открито студио“ – повече от добра комбинация!

Какво искаме да кажем на половинката си, когато ѝ изпратим озверял скункс в кутия от телевизор? На какъв храст да се правим, в случай че попаднем в клетката на лъва? Объркват ли се сателитите на ЦРУ, ако носим шапки от фолио? Отговорите на тези, а и на други подобни въпроси, ще получите от самия Христо Гърбов тази неделя, 7-и март, от 20:30 ч., само..

публикувано на 05.03.21 в 08:10