Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Консултациите при президента – изводи, въпроси, заключения

Снимка: БТА

Приключиха консултациите при президента Румен Радев за организацията и провеждането на парламентарните избори

с парламентарно и извънпарламентарно представените партии. Определената дата е 4 април 2021 г.

Политолозите проф. Румяна Коларова и проф. Антоний Тодоров коментират в "Нашият ден":

Присъствието на медиите 

Проф. Румяна Коларова: "Първото и най-отличителното за тези консултации е, че медиите бяха допуснати вътре в залата, където се провеждаха разговорите между президента и различните парламентарни и извънпарламентарни сили. От моя гледна точка присъствието на медиите не допринася за авторитета на президентската институция, защото в тези престрелки, в които имаше и доста язвителни забележки и нападки и от двете страни. Президентските консултации слязоха на нивото на парламентарния дебат – президентът е държавен глава, той е над парламента в някои отношения, но той трябва да пази дистанция от този вид парламентарни дебати, типични напоследък за Народното събрание. За мен това ерозира авторитета на държавния глава институционално."

Проф. Антоний Тодоров: "Тези консултации бяха не само навременни, но и необходими, защото в годината на бурни протести, които искаха оставката на правителството и на главния прокурор и предсрочни избори, мнозина изразяваха подозрение, че тези бъдещи избори ще бъдат манипулирани. Затова тези консултации са особено важни – да се търси изборите да бъдат честни, добре организирани, всеки българин с право на глас да може да гласува, ако поиска. 

По повод поканата на медиите – то също е свързано със специфичната ситуация – още повече, че Радев би могъл да бъде обвинен в някакви задкулисни договорки с партиите. Разбира се, това позволи на българи да видят едно грозно лице на политиката в България. След като видни политици, народни представители, политически лидери могат да държат такъв език и тон – трябва да се замислим сериозно дали тези хора истински ни представляват. Затова намирам неочаквано полезна страна от това медиите да присъстват на консултациите."

Според проф. Румяна Коларова, ако избирателната активност е ниска, много трудно ще се стигне до появата на някакъв видим, влиятелен нов политически субект.

Проф. Антоний Тодоров смята, че участието в изборите ще зависи от два фактора: "Единият е все пак онова, което се случи миналата година – мисля, че много български граждани възнамеряват да гласуват. Вторият фактор е самата организация на изборите – достатъчно ли ще са подвижните избирателни секции, за да гласуват карантинираните; добра ли ще е организацията пред избирателните секции, за да не плашат гражданите да идат да гласуват там. За това става дума и въпросът не е технически, той е политически."

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павол Салай: Правосъдните власти в България не си вършат работата все още

Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“: „За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше,..

обновено на 18.06.21 в 18:26
Николай Стайков

Николай Стайков: Който влияе върху правосъдната система, има вечен щит от всяко наказателно преследване

Николай Стайков от Антикоруционния фонд представи своето ново разследване "Говорим си с Господ". Първа част от разследването “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Разказът на Ивайла Бакалова за това кой, как и срещу какво урежда дела в Специализирания съд?  Секретни записки на ДАНС до премиера. Искания за..

публикувано на 18.06.21 в 15:53

Нешка Робева: Много пъти казвах истината и винаги получавах шамарите, но продължавах

Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години, с нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските „златни момичета“, както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на ХХ век.  Като хореограф създава..

обновено на 18.06.21 в 14:56

Да се промени Наредба №7 за ваучерите за храна, за да се използват и за почивка

Какви са очакванията към летния туристически сезон? Ваксинации, сертификати... къде да почиваме, какво да изберем – в чужбина или у нас? Темата коментира в “Нашият ден“ Румен Драганов , председател на Института за анализи и оценки в туризма: “Очакванията за летния сезон са много интензивни пътувания на българи в България, което..

обновено на 18.06.21 в 14:33
Втори пътуващ семинар по криминология

Втори пътуващ семинар по криминология

Департамент "Национална и международна сигурност" на Нов български университет и Лабораторията за специализирани изследвания на рисковете и сигурността организираха Втория пътуващ семинар по криминология. Първият семинар през 2019 година се проведе в Италия, а тазгодишното обучение се реализира на остров Персин край град Белене. В..

публикувано на 18.06.21 в 14:19