Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Северномакедонски литературни пътешествия с Николай Бойков

Николай Бойков във Видин
Снимка: Мира Костова

Намираме Николай Бойков в един още по-далечен Север (Северна Македония все пак се намира на Югозапад, ако посоките още са това, което бяха), а именно – в родния му Видин. Там писателят, поетът, преводачът от унгарски, живее от няколко месеца, но не поради пандемии и други лесно предвидими причини, удобни за разполагане в плоскостта 2020, а просто защото в един момент е усетил, че книгата, която пише в момента, „се пише именно във Видин, а не в София“. Но да се върнем два-три назад… Докато пишещият тези редове водещ на „Аларма“ излежаваше една сравнително лека форма на Ковид и последвалата я карантина (двете не съвпаднаха съвсем точно във времето – б.а.), във фейсбук се появиха едни доста любопитни пътни бележки на Николай Бойков по маршрута Кюстендил-Крива Паланка-Скопие, които от един момент нататък вече съдържаха и кратки литературни произведения (от по страница, най-много две) от познати и непознати за мен съвременни македонски автори – снимка на оригинала и после превод от Николай Бойков.

И всичко това само месец, след като избухнаха поредните политически бури в чаша вода за пренасочване на общественото внимание в стил „Да разлаем кучетата“. Тук обаче (в „Аларма“) ние не се занимаваме с властоугодническа телевизионна реторика, а с добрите примери за културен диалог и сътрудничество, които винаги идват от света на изкуството, а не от този на международната политика и чулите-недочули медии. Такъв добър пример беше откриването на 39-ия Скопски джаз фестивал именно от българско-македонско дуо (Теодосий Спасов и Влатко Стефановски) през октомври, такива са и преводаческите приключения на Николай Бойков месец по-късно. А къде се пресичат унгарският и македонският (доста необичайна комбинация на пръв поглед) в преводаческата вселена на нашия гост, ще разберете от разговора в „Аларма“… 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неиздавани у нас разкази на Вирджиния Улф

Неиздавани досега у нас разкази на една от най-големите писателки на ХХ век Вирджиния Улф се появяват в сборник, наречен  „Дневникът на госпожица Джоун Мартин и други неиздавани разкази“.   Разказите, включени в изданието, са изключително разнообразни. Всеки следващ предизвиква у читателя учудване и възхита от виртуозността на Вирджиния Улф, която..

публикувано на 04.03.21 в 18:25

Киноклас – София през погледа на нейните млади

Класът на режисьора Надежда Косева представя късометражни филми на 25-ия София филм фест. “Киноклас – София през погледа на нейните млади” е школа, която възниква преди 3 години съвсем спонтанно. Тя  събира гимназисти от различни райони на София и ги провокира да разкажат лични истории за своя град. Преминавайки през различни фази на обучение и..

публикувано на 04.03.21 в 17:57

За куклите и хората

В епизод 409 „Трамвай по желание“ среща своята публика с театралния режисьор Тодор Вълов, носител на „Икар 2020“ за куклената постановка „Пинокио“ в ДКТ-Русе. Версията на вечното произведение на Карло Колоди е впечатлила журито с особения поглед на Вълов към един от най-интерпретираните текстове в световната литература. Целта на Вълов е била да..

публикувано на 04.03.21 в 09:43

„Слънчевите пейзажи“ на Свилен Блажев

„Натура: природа, естество, темперамент, характер, душа…“ – това са встъпителни, кодови думи на художника Свилен Блажев, с които ни въвежда в пространството на новата си самостоятелна изложба в галерия „Арте“ . Заглавието е: „Натура“ и веднага могат да бъдат наречени още като „Слънчеви пейзажи“, вдъхновени от най-великата учителка за художника и..

публикувано на 04.03.21 в 08:43

Актьорът Свилен Стоянов: Изпитание е днес да бъдеш творец

„Вече 40 сезона съм на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Имам чувството с годините, преценявайки избора ми и шанса да бъда актьор, че аз винаги щях да търся това – моментната взаимовръзка с човека, усещанията ни за близост, за споделяния, за задаване на въпроси и търсене на отговор. Изпитание е днес да бъдеш творец, защото..

публикувано на 03.03.21 в 16:55