Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българските медии и присъствието на различните малцинства в тях

Наскоро светът отбеляза Международния ден на средствата за масова информация. От времето на Френската революция хората започнаха да наричат пресата Четвъртата власт. По-късно присъединиха към нея радиото и телевизията, а днес и интернет медиите. Но още от 18 век се очерта и основната им роля във формирането на общественото мнение. Както и на неговата манипулация посредством повтарящи се и надграждани послания, често кодирани с езика на омразата. А тази омраза най-често бива насочвана към различни малцинства. Как българските медии отразяват проблемите на малцинствата, независимо от принципа им на формиране; как отделни техни представители присъстват и как биват представяни – за всичко това в Деня на Българското радио – разговар с доктора по конституционно право Симона Велева.


Д-р Симона Велева е автор и на книгата „Свободата на словото“. Свободата на словото е пряко свързана с вътрешната свобода на журналиста от предразсъдъци. Възможна ли е обаче за журналистите и свободата от страха да отразяват проблемите на малцинствените групи такива, каквито са, а не такива каквито те са в масовото съзнание? Чуйте отговора на Симона Велева.


Какъв образ изграждат българските медии на различните малцинства и на отделните им представители; пренасят ли индивидуалните им качества върху цялата група – към този разговор се включи и доц. Алексей Пампоров от Института по философия и социология на БАН, който много пъти е бил част от екипи, изследващи и анализиращи медиите. „Много често, когато се говори за роми, се говори ангро. Ако имаме 300 000 души, които говорят ромски, и 300-400 000, които изобщо не говорят ромски, имат различни обичаи и култура, но по една инерция се наричат роми. Същото важи и за бежанците. Много често не се прави разграничение между страните на произход, а те са ключови за интеграцията им.“ – казва доц. Пампоров.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да се направи това? Не е ли по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание?..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив. “Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Проф. д-р Адриана Благоева

Проф. Адриана Благоева: Музиката винаги е била част от моя живот

На 5 март е родена проф. Адриана Благоева, диригент на “Хор на софийските момчета“. Адриана Благоева е Главен герой в “Нашият ден“. “Рожденият ден е най-специалният ден, предполагам не само за мен. И е един ден, който винаги е свързан с това какво съм постигнала до момента и какво бих могла да постигна в бъдеще. Пожелавам си нови..

публикувано на 05.03.21 в 12:02
Виктор Орбан

Христо Анастасов: ФИДЕС на Орбан напусна ЕНП – какво следва

Какво следва, след като партията на Орбан се оттегли от Европейската народна партия (ЕНП). Унгарският премиер Виктор Орбан призова вчера за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент. Политологът Христо Анастасов коментира темата в “Нашият..

публикувано на 05.03.21 в 10:45
Лаура Кьовеши

Защо Лаура Кьовеши одобри само трима кандидати за делегирани прокурори от България

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори , съобщават за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се..

обновено на 05.03.21 в 09:47