Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Моника Евстатиева, NPR: В България е опасно да си журналист

Моника Евстатиева
Снимка: личен архив

С какво се сблъскаха журналистите от NPR (Националното обществено американско радио) по време на изборите в Съединените щати и последвалите ги събития до предаването на властта между двамата президенти, разказва в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Моника Евстатиева, старши редактор и продуцент в NPR. Тя коментира и стандартите на българските и американските медии и отношението им с политиците.

Спряната реч на президента Тръмп

„Тази реч NPR не я излъчи. Също и главните американски телевизии – ABC, NBC, CBS, не я излъчиха, защото това, което той каза, е опасно и не е истината. Никога в модерната история на Америка не сме били в такава позиция, в която трябва да взимаме такива решения, защото по принцип президентът на Америка е една от най-силните позиции в света, и неговата дума тежи. Всъщност нашето задължение, като журналисти, е да поправяме грешките, и тези, които казват фактически неточни неща, ние да казваме което е вярното. И не става дума за мнение, той не изказва мнение, а говореше неща, които не бяха верни. Когато платформата, чрез която той четири години комуникираше с нас – "Туитър", свали неговия профил, се появи друг проблем. От една страна, това, което казваше, беше много опасно за народа, тъй като неговите думи предизвикаха смъртта на пет човека в Капитолия на 6-и януари, но от друга страна, ние никога няма да можем да имаме повече достъп до това, което той е казал през годините. А това е много важно за нас, като журналисти, защото това де факто е един архив на всичко това, което е вършил и казвал. Беше важно решение да се свали неговата платформа, но, като журналист, аз имам нужда от архив на това, което той е говорил."

Паралелът с българските медии

"Когато Доналд Тръмп дойде на власт, той разби основите на демокрацията в Америка, или поне се опита да ги разбие, и така той даде пример на много лидери на различни държави из света, които видяха начина, по който той се държи – към журналистите, към медиите, към останалите политици – и решиха, че това е един много хубав пример за следване. Ние виждаме това вече в целия свят и разбира се, в България, защото имаме някого, който е на власт от много дълго време и, който е инспириран от този вид поведение. За разлика от Америка, това, което в България нямаме, е силни медии. В България, ако започнеш да казваш истината, ще има последствия, особено на нивото на разследвания, защото при съдебна система, която почти не съществува, ако трябва да защити медиите, кой ще го направи?"

Кога политиците прекратяват да общуват с медиите

"За Доналд Тръмп това е една история, която за съжаление разбрахме много по-късно. Той беше говорил с една много известна американска журналистка. Тя го е попитала: "Защо не искате да отговаряте на тези въпроси?", когато са били само двамата. Той е казал: "Защото аз искам изцяло да подроня авторитета ви...", имал е предвид авторитета на силните медии в Америка, "...за да може хората да не вярват в нищо, което казвате за мен". Той имаше за цел да подрони авторитета ни от самото начало, защото знаеше, че е извършвал много неща в живота си, които ние ще отразим, за които ние ще кажем – всичките му съдебни проблеми от миналото, всичките обвинения към него в манипулация и т.н.. Той искаше да създаде такъв имидж на нас пред хората, че да си казват: "Каквото и да говорят за този човек, ние не го вярваме". И той успя."

Разследването на NPR

„Това, по което работим от две-три седмици, е един много амбициозен проект, в който разследваме всичките 179 федерални дела, които са започнати срещу хората, които щурмуваха Капитолия. Бройката се увеличава всеки ден. Тези хора са задържани за много различни престъпления. Едно от най-страшните, които сега разследваме, е това, че една част, не всички, разбира се, е имало степен на организация и много сериозни намерения да навредят. И въпреки че обществото, може би, не мисли всеки ден за това, което се случи на 6-и януари, този случай в Америка много разтресе хората. Капитолия е нещо, което не можеш да оскверниш, това е един вид патриотизъм. И когато този патриотизъм се обърна с главата надолу, това изплаши много хора, републиканцие включително. Много е важно тези хора да бъдат разследвани и техните дела да бъдат отразявани, защото трябва да се покаже, че всяко нещо, което ти правиш, има последствия, че не може просто да влезеш някъде и да започнеш да чупиш, да удряш полицаи, да крадеш неща от офисите на сенаторите и на хората от Конгреса и да смяташ, че просто ще се прибереш вкъщи и ще продължиш живота си."

Защо в България полиция, съдебна система и журналисти рядко работят заедно

„Една от причините, заради която аз съм журналист в Америка, е точно заради това, защото аз знам, че в България е опасно. Българските медии, когато отразяват протестите, от кого бяха защитени? От никого. Защото, ако съдебната система не може да те защити или ако полицията не може да те защити, тогава кой? Едно от нещата, които виждам в България, е нещо, което съм виждала и в модела в Русия – на медиите е дадена достатъчно свобода, за да създава илюзията, че е свободна, но всъщност не е. Уж всичко може да бъде отразявано всеки ден, но всеки знае, че има един лимит, до който, като стигнеш, трябва или да се върнеш, или да се замислиш какви ще са сериозните последици, ако продължиш напред. Важно е хората да имат критично мислене, обществото трябва да задава тези въпроси към политиците и медиите просто да бъдат начина, през който това става."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Свети Николай Мирликийски чудотворец" – най-новият храм на Пловдив

Какво знаем и какво не знаем за най-новия храм, изграден в Пловдив – "Свети Николай Мирликийски чудотворец". Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Владимиров, журналист от Радио Пловдив. “Това е един от най-новите храмове в Пловдив, включвайки тук в район “Тракия“, пък и този, който очакваме в най-скоро време в Стария град с името..

публикувано на 10.05.21 в 13:46

Църква, строена от Колю Фичето, събира средства за спешен ремонт

Над 180-годишна църква, построена от Колю Фичето, спешно се нуждае от ремонт. Църковното настоятелство и миряни започнаха дарителска акция.  Днес той е действащ храм с църковно училище и паметник на културата в аварийно състояние.  Почти 26 години църквата се поддържа със собствени усилия на свещениците в нея. Темата коментира в..

публикувано на 10.05.21 в 12:17
Наско Стаменов

Наско Стаменов: Науката може да се пипа, подуши и види

В България на 10 май се отбелязва Денят на химика. Празникът е определен с решение на Общото събрание на Българската камара на химическата промишленост от 2001 г. Наско Стаменов е един от най-успешните вдъхновители за това децата да се занимават с наука в България. Освен че преподава на гимназисти в Националната природо-математическа..

публикувано на 10.05.21 в 10:51

Вярата и неверието

Темата за вярата и неверието логично е  една от най-дискутираните в страниците на св. Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан, ни разказва за проявеното неверие от страна на св. апостол Тома, един от 12-те Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя се..

публикувано на 10.05.21 в 09:10

Европа

Европа е направена от пътища, но и от посоки, от сгради, но и от изкуство, от география, но и от идеи, от личности и от общности. Европа е направена и от думи. Съюз. Свобода. Мир. Цивилизация. Пътуване. Общуване. Любопитство. Приятелство. В предаването, посветено на Европа, участват оперната певица Ина Кънчева, театралният и кинорежисьор Галин Стоев,..

публикувано на 10.05.21 в 07:18