Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Ася Чанева: Журналистът трябва да е навън, сред хората, където се случва животът

Добрият журналист трябва да притежава глава и мозък, за да не се превърне в дръжка на микрофон

По повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" се среща с лица и гласове от програмата. Главен герой е Ася Чанева.

Едва ли има човек в Радиото, който да не е говорил поне веднъж с Ася Чанева по един или друг повод. За нея се знае, че обича работата си и познава почти всеки работещ в БНР. Това, което малко хора знаят, е, че Ася е била на война, стажувала е в Би Би Си и подготвя нова рубрика във вечерната линия "Аларма". 

За френското "Р"

"Беше някъде около 1999 г. Имаше категоризация на водещите. Три категории – първа – без ограничения, втора – глас и материали, трета – без право на никакъв глас – като редактор само и без твоят глас да се чува. Тогава преправих около 2 страници без нито едно "р" (за Джон Ленън беше текстът). Влязох на изпита – комисията беше от непознати. Показах си главата и казах: "Може ли?" – и така минах без ДобъР ден". Аз си прочетох страхотния текст без нито едно "р" и те ми се усмихват, видях. След това ми казаха: " Ей там има вестници – прочетете нещо от вестника". На тогавашните вестници обикновено на последната страница бяха най-вече катастрофи. Нямах време да ровя из вестника и започнах да чета. И попаднах на изречението "КатастРофа между "ВаРтбуРг" и "ФоРд" на пътя между РазгРад и Русе...". Единият от комисията направо се изправи на стола си. И естествено се оказа, че аз съм трета категория. Антон Митов беше водещ и трябваше да направя репортаж за откриващия се тогава Фестивал на татуировките. Отидох при Борис Арнаудов, който беше главен редактор, и му казах, че имам включване за Антон. "Как да се включа по телефона, като нямам право на глас?" А той ми каза: "Я не ме занимавай – прави каквото искаш..." И се оказа, че не е толкова страшно да имаш трета категория, ако хората все пак знаят, че е по-важно това, което казваш."

Крис де Бърг – виновен за идването ми в БНР

"Работех в БНТ през 1995 г. Тогава дойде и Крис де Бърг в България и беше голямо събитие. Насочи ме съпругата (Виделина Луканова, редактор в БНТ) на Красимир Луканов, който тогава водеше "Хоризонт за вас". Така за първи път влязох в Радиото – направо в дълбоките води – влязох на живо, записвах, прехвърлях на лента, превеждах на живо, че и автограф си взех, пазя го. Беше неделя – тихо, спокойно в "Хоризонт". Крис де Бърг беше човекът, заради когото влязох в Радиото, а Краси Луканов беше човекът, който ми даде шанс да вляза в ефир. 

След това продължих да сътруднича на "Хоризонт за вас", обаче Калин Катев не ме хареса, но пък ме насочи към "Младежката редакция" на програма "Христо Ботев". Така попаднах в култовото предаване "Радио Га-Га". Тогава срещнах на стълбите Антон Митов, който беше главен редактор тогава и така тръгна... Антон Митов много обичаше да хвърля в дълбокото – казваше "Ти ще го направиш" – ама не казва как. Как – трябва сам да си решиш."

За журналистиката

Освен Антон Митов, трябва да спомена имената на Анета Янакиева, и разбира се, Гергина Дворецка. От тях съм научила много. За да бъде добър един журналист, трябва да притежава глава и мозък. Иначе се превръща в дръжка на микрофон. Трябва да знае за какво изобщо е отишъл, където е отишъл. Т.е. да отива подготвен – тези, важните въпроси – кой, какво, кога, как и най-вече защо. Много колеги забравят най-важния въпрос – защо. За да бъдеш журналист, според мен, трябва да си навън. Има хора, които не излизат от студиото или от редакцията, докато се пенсионират. Една колежка нарича такива хора "беседоправячи", а не журналисти. Журналистът трябва да е в събитията – навън, сред хората, където се случва животът."

За интервютата на странни места, за работата по празници, за Ирландия и за другите любими – обичайни и непознати неща, за новите и стари рубрики – можете да чуете в звуковия файл.

Ася Чанева завършва българска филология (магистър по лингвистика и литература с езиковедска специализация в СУ „Св. Климент Охридски", а по-късно и специализация по радиожурналистика – в СУ „Св. Климент Охридски“; владее английски, руски и сръбски езици; Ментор е на студенти през 2018 г. по проекта на МОН „Студентски практики“ по ОП на ЕС: „Наука и образование за интелигентен растеж“

Международни обучения и квалификации: Завършва онлайн обучение за журналисти на Thomson Reuters Foundation – 2020 г.; обучение за професионална журналистика на Европейския форум Алпбах и Thomson Reuters Foundation в Алпбах, Австрия и предава директно за БНР от Европейски форум Алпбах през 2019 г.; През февруари-април 2019 г. завършва с отличие програмата „Медии, малцинства и миграция“ на MRGI (Minority Rights Group International), след което отива на терен в Испания и в Мароко – юли 2019 г.; Единственият стипендиант от Европа е на Програмата за медии за изменение на климата, организирана от базираната в САЩ Мрежа за журналистика за Земята (Internews EJN). Ася Чанева е и единственият български журналист, предаващ пряко от конференцията на ООН за изменение на климата – Бон, Германия – ноември 2017 г.; Участник в конференцията: „Насърчаване на диалога между Европейския съд по правата на човека и общността на свободата на медиите. Свобода на изразяване и роля и съдебна практика на Европейския съд по правата на човека” – Съвет на Европа / Европейски център за свобода на печата и медиите – Страсбург, Франция – март 2017 г.; Работни посещения в Европейския съд по правата на човека и в Съвета на Европа – Страсбург, Франция – март 2017 г.; 

Завършва с отличие: Лятно училище за разследваща журналистика – BIRN (Балканска мрежа за разследваща журналистика) – Албания – 2015 г.; Завършва програмата на Съвета на Европа „Европейски срещи: MEDIANNE - Медиите в Европа за включване на многообразието“ в Брюксел, Белгия – 2014 г.; Завършва първия в България обучителен курс за комуникатори на наука „Science Media Communications Workshop“, организиран от Британски съвет- България, проведен на английски език от Dr.Toby Murcott от KetoE Communications – UK. – 2004 г.

Преди да попадне в БНР, Ася Чанева е репортер на свободна практика още по време на студентството си. Работи БНТ в предаването на Снежана Атанасова „Изборът“ и пише в пресата. В БНР започва като сътрудник в програма “Хоризонт“ в предаването „Хоризонт за вас“, по-късно става репортер на култовото младежко предаване „Радио ГА-ГА“ на програма „Христо Ботев“.

През годините е: репортер в Направление „Образование” – 1997-2003 г.; редактор и репортер на предаването „Европейски проекти“ – 2001-2003; автор и водещ на предаванията: „В света на науката” и „Гражданската култура“, “Време и хора“ – 2001-2003; създател, автор и водещ на „Наопаки“ – предаване от Младежката линия на програма „Христо Ботев“, която по това време се излъчва между 17.00 и 18.00 часа. „Наопаки“ е посветено на необикновеното и непознатото във всички области на живота и е единственото тогава предаване в БНР, в което се представят екстремни спортове– 2003-2007. От създаването на „Аларма“ на 2 януари 2008 г. като вечерен културен блок е част от екипа като автор, репортер и водещ. Сега „Наопаки“ е авторска рубрика на Ася Чанева в „Аларма“. От началото на 2021 г. Ася Чанева има рубрика за екология и климат: „Зелени минути“ в четвъртък в предаването „Лабиринти на познанието“.

Международен професионален опит: Стажант е в Радио BBC – Северна Ирландия в Белфаст, Обединеното кралство след спечелен конкурс на Британския съвет по съвместен проект на Британски съвет и ВВС за медиен стаж по въпросите на многообразието – ноември-декември 2002 г.

Награди: Награда „Журналистика за развитие“ 2019 на Българската платформа за международно развитие за серията й от репортажи от пътя на мигрантите от Африка до Европа; Награда за журналистически професионализъм в отразяването на образователните дейности и научните постижения на Техническия университет – 2015 г.; Носител на сребърен медал от Международния конкурс на URTI (URTI-Union Radiophonique et Télévisuelle et Internationale – Международен съюз за радио и телевизия) – Париж, Франция – ноември 2009 г. В конкурса на URTI през 2009 г. участват 48 програми от 29 държави; Годишна награда за радио „Сирак Скитник“ за най-значимо радиопредаване – 2010 г. – заедно с екипа на "Аларма"; "Златният будилник" – заедно с екипа на "Аларма" – 2010 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53