Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев

Боян Манчев
Снимка: nbu.bg

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев, резултат на дългогодишен труд, завършен в края на 2020 г. Книгата е замислена като фундаментално философско изследване върху проблема за свободата.

Какво е свободата? Дали свободата е условие на самото съществуване или тя е, напротив, единствено негов утопичен хоризонт? Ако свободата е условие на съществуването, то можем ли изобщо да я познаем, и как?

Боян Манчев разказва за своя основен труд в “Артефир“.

За избора на свободата като тема

“През последната година ние много остро трябваше да си поставяме въпроса за свободата. Интересното е, че този труд действително го пиша от много по-дълго време. Въпросът за свободата е не просто въпрос на философията като такава, но той е въпрос на самото съществуване. От тази гледна точка ние сякаш често пъти сме изправени пред едни груби злоупотреби с това понятие, с идеята за свобода. Защото непрекъснато се говори за свобода и в политически, и във философски, и във всекидневен контекст, но действително въпросът за това какво е свободата сякаш отсъства. И ако трябва ние да го дефинираме, най-често го дефинираме като определяме свободата негативно. Свободата е отсъствие на някакви препятствия, пречки, затруднения, но как да определим свободата позитивно?“

Имануел Кант

“Започвам този мащабен труд с разглеждането на един философ, който според мен е основополагащ за мисленето на свободата, един от най-големите философи на новото време – Имануел Кант. Който извършва един изключителен обрат в историята на мисълта, често пъти го наричат коперникова революция в полето на мисълта, поради това, че Кант бил поставял в центъра на мисленето човешкият разум. Смея да твърдя, че коперниковата революция на Кант се свежда до това, че той поставя в центъра на философското размишление въпроса за свободата.“

“Кант твърди – свободата е действителна, защото тази идея се разкрива чрез моралния закон. Това е една прословута теза на Кант, която показва, че свободата не е просто нещо, което ние желаем, но свободата е своего рода необходимост. Тя е условие на самото съществуване, но също така е необходимост да превъзмогваме всичко това, което не ни позволява да съществуваме достойно. В мисленето на свободата има един парадокс – тя е едновременно условие, но тя е и краен хоризонт. Трябва по някакъв начин да обединим условието и крайната цел.“

Природа и свобода

“Кант се опитва да покаже, че независимо, че природата е подчинена на универсални закони, тя е подчинена не необходимостта, все пак има място за една свободна причинност, която той нарича спонтанна причинност. Която прекъсва порядъка на природната причинност и създава друг тип причинност. В първия том се занимавам с условията на тази опозиция, за да достигна до възможността във втория том, който ще се появи на пролет, да предложа една може би еретична хипотеза, а именно, че свободата трябва да бъде мислена като основополагаща за самата природа.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30