Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Компания с Христо

Снимка: Калина Станева

В епизод 413 „Трамвай по желание“ среща своята публика с един от най ярките актьори на съвременната театрална сцена Христо Чешмеджиев.

Повод за това гостуване е скорошната премиера в Народния театър „Иван Вазов“ на знаменития мюзикъл „Компания“, където актьорът играе една от централните роли. Спектакълът определено е събитието на сезона в софийския театрален живот. Хитовото произведение е дело на Стивън Зондхайм, обявен за наследникът на Андрю Лойд Уебър в световният мюзикъл и вече има над 700 представления на Бродуей. 

В българския му вариант постановчик е актьорът и режисьор Михаил Петров, който, според специалисти, е достигнал неподозирани театрални дълбочини в касовия мюзикъл, а представлението е копродукция с Пловдивската опера.

В личната си драматургия Христо разказва за детството във Варна, за пътя към сцената, влиянието на Стефан Данаилов, ролите, работата в дублажа.

Какви са причините и следствията в живота на Христо Чешмеджиев и какво може да го изненада, ще чуете в епизод 413.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Янев

Незрящият писател Иван Янев ще представи премиерно вторият си роман – „Симаргал“

„Симаргал се ражда от тъмнината, за да се бори със светлината, за да търси справедливостта и да се отправи на нови приключения с любовта.“ Това е в основата на сюжета на новия роман на незрящия писател Иван Янев, в който героят Ян се сблъсква с нови актуални и злободневни теми, но продължава своя път от първия роман, който издава Иван –..

публикувано на 11.05.21 в 18:10

Изложба „1050 градуса по Целзий“

Галерия „Сан Стефано“ във втората си зала, наречена „Бетона“, представя новата си изложба с един по-различен профил – колекция от творби на 19 съвременни млади автори от ателиетата по керамика на Нов български университет. Изложбата има заглавие „1050 градуса по Целзий“, и напълно оправдано, защото това са градусите, при които се случва..

обновено на 11.05.21 в 17:25

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий

На 11 май църквата почита светите братя Кирил и Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата. В храмовете в цялата страна се отслужват литургии.   Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за..

публикувано на 11.05.21 в 08:39

Концерт на "Мистерията на българските гласове"

Изпълнителките от световноизвестния женски хор “Мистерията на българските гласове” с диригент проф. Дора Христова подготвят нова изненада за почитателите си в България и по света. Великденски концерт с обредни и ритуални песни от репертоара на състава, който ще се излъчва и онлайн с билети, ще зарадва публиката на 22 май в столицата в артцентър "Сити..

публикувано на 10.05.21 в 16:19

Списъкът на избавлението

Дружеството на банатските българи у нас „Фалмис“ чества на 16 май паметта и единството „Списъкът на избавлението“ по повод 80-годишнината от извеждането на 1100 военнопленници, етнически българи от Македония, Западните покрайнини и Сръбски Банат от германски лагер през 1941 година.  Събитието е организирано от Дружеството на банатските българи, съвместно..

публикувано на 10.05.21 в 16:15