Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БНР – националният звуков архив на България

Анна Капитанова, Михайлина Павлова (водещ) и Меглена Димитрова
Снимка: Таня Димова

 „Във времето, в което живеем, а всъщност във всяко едно друго време, е добре да намираме и да припомняме онези думи на вдъхновение, които подкрепят и дават кураж. Много такива важни за нас думи откриваме на страниците на сайта на Архивния фонд и в гласовете на българските творци, общественици и духовни водачи. И това е един повод да си припомним, че светът не започва от днес и с нас и че има истини и мъдрост, които са непреходни“, каза Меглена Димитрова, отговорен редактор на сайта archives.bnr.bg.

В деня за размисъл в „Мрежата“ на програма „Христо Ботев“ тя и Анна Капитанова разказаха за това какво представлява архивният сайт на БНР, който е създаден през август 2017 година и какви истории от обществения, политически и културен живот на България и света може да ни разкаже. Разговор за срещата на слушателя с Времената и хората, с Музиката, Културата, Спорта, Радиотеатъра. За това как се създава една публикация, която съдържа звук, но и информация, която не е широко известна. И за отговорността да боравиш със звука на миналото, за да го запазиш, но и за да го предадеш на бъдещето.

Чуйте разговора в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възможни прекъсвания на сигнала на програма “Христо Ботев“ заради профилактика

На 23 септември  ще бъде извършена планова техническа  профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни СВОГЕ 5 на честота 94.3 мегахерца. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програма „Хр.Ботев“ през интернет сайта player.bnr.bg.

публикувано на 23.09.21 в 06:00

Проф. Огнян Герджиков: Трябва да се гордеем с творците си

На 22 септември е последната вечер на “Театър пред театъра“, посветена на Иван Вазов. България чества 113 години независимост Втора годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов ще бъде връчена днес от президента Румен Радев. Събитието ще започне в 20:00 часа в Народния театър "Иван Вазов" и се провежда в рамките на..

публикувано на 22.09.21 в 11:16

Силвия Недкова: Независимостта идва, когато спре зависимостта от предразсъдъците

В състояние ли сме да обявим културна независимост на България и какво точно означава това? България чества 113 години независимост Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Недкова. “Днес е един от най-красивите празници на България. Темата е изключително важна, защото според мен все още не сме си дали сметка какво..

публикувано на 22.09.21 в 11:02

Доц. Алексей Пампоров: Да бъдем свободни за нещо, а не от нещо

В деня на  Независимостта на България, 113 г по-късно, си задаваме въпроса доколко независимостта е общочовешка ценност, която има различни измерения. Има ли свобода и независимост днес? България чества 113 години независимост Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Алексей Пампоров от БАН. “Несъмнено днес сме много по-свободни,..

публикувано на 22.09.21 в 10:02

България чества 113 години независимост

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в Търново. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“. Отхвърлянето на..

публикувано на 22.09.21 в 08:38