Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото

| обновено на 09.04.21 в 14:10
Снимка: europarl.europa.eu

Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз разпознаваема сред българските граждани и специалисти? Как да бъде работещ инструмент в защита на основните права на гражданите? Как да се използва като алтернативна защита? Как да се използва за подобряване на националните правни средства за защита? Каква е ролята на адвокатите за върховенство на правото и прилагане на правото? Кои са акцентите в проекта „Адвокати за защита на основните права“ и каква е неговата цел?

Темите коментира адв. Елка Пороминска – председател на Асоциацията за жените адвокати и консултант на предаването “Законът и Темида“:

“Програмата “Правосъдие“ за ЕС, която действа в периода 2014-2020, се докосна и до нас в качеството ни на български адвокати. В нея участва консорциум, в който са включени както “Фондация български адвокати за правата на човека“ като водещ партньор, Италианската национална асоциация на адвокатите, Миланската адвокатска колегия, Италианската федерация на свободни професионалисти, Висшият адвокатски съвет – Испания и Университетът в Бургос – Испания. Това са едни много изявени професионалисти от три държави на Европейския съюз, които са се заели да популяризират Хартата, от една страна, а от друга страна, да извлекат какви са конкретните проблеми при прилагането ѝ в тези държави в Европа.“

„Адвокати за защита на основните права“

“Основната цел на проекта е да изследваме състоянието на осведоменост, конкретното приложение на тази Харта в конкретните европейски държави. Позоваването на Хартата и обучението на адвокатите при прилагане на Хартата, както донякъде и изучаване на практиката на съда на ЕС в Люксембург, където България също има представители, и един от тях, високоуважаваната съдия Марияна Кънчева, взе участие в едната конференция, която се проведе в България. Като даде много интересна презентация, която смятаме дори изцяло да качим на сайта на Софийската адвокатска колегия.“

Разговора с адв. Пороминска можете да чуете от звуковия файл.

Какво е участието на италианската страна в проекта „Адвокати за защита на основните права“, коментира адв. Джиджи Панцини – председател на Националната адвокатска асоциация в Милано, в интервю, дадено специално за „Законът и Темида":

“Ние сме партньор в този европейски проект, това е първото събитие, първото обучение по проекта и участват много от нашите членове и не само – адвокати, които се интересуват от материята на основните права."

адв. Джиджи ПанциниОсновни документи, подписани от Италия, за спазване на правата на хората

“Хартата е основният документ, който помага дори и чисто практически на съдиите, когато имат казуси в областта на основните права и на правата на човека. Но Италия прилага и всички останали европейски документи, директиви, Конвенцията за човешките права, включително и всичко останало, което касае правото на семейството да живее заедно, урежда миграцията и правата на мигрантите, на тези, които искат убежище, и всички други проблеми, които са и тема на нашия проект.“

Ролята на адвокатите и адвокатурата за спазването на човешките права

“Ролята на адвоката е много важна не само заради защитата, а и заради това да разпространява културата на съществуването на тези права. Защото често се получава така, че точно тези, които идват от други държави, които имат права, всъщност идват със съзнанието, че нямат, точно защото не са граждани на тази държава, защото техният статут в нея не е регулиран. Всъщност важното е да се разбере и да се знае, и да се информира, че права имат и че тези права трябва да се спазват, трябва да се знаят. Ролята на адвоката не е само в защитата, но е и тази да информира и да помогне на клиента да знае правата си, за да може да ги реализира.“

Статут на адвоката в Италия

“Отговорът е – има две страни. Едната е, че в конкретните случаи, чисто практически, когато на територията на един съд в конкретни дела има сътрудничество между адвоката и съдията, нямаме проблеми в това отношение – имаме доверие, имаме комуникация. Другата страна обаче е, когато говорим за принципи и за политика в дейността на отделните юридически съсловия, защото много често дебатът между съдии и адвокати е точно в реформа на гражданския и на наказателния процес, където, от една страна, съдиите искат да се въведе по-бързо производство, по-бързо приключване на делата, и не винаги държат на това, независимо че производството е кратко, да бъдат максимално гарантирани защитата на гражданите. Позицията на адвокатите е – ние не искаме качеството на защитата и гаранцията за това, че ще бъдат защитени правата и интересите на гражданите да бъде за сметка на по-късите процеси."

Ролята на Висшия адвокатски съвет

"Висшият адвокатски съвет има задачата на национално ниво да осъществява комуникациите с институциите в Италия и да организира и политически, но и всички останали отношения, които касаят промяна нормативната база, закони, предложения, становища."

Преводът е на адв. Мария Ганчева, член на Адвокатската колегия в Милано.

Разговора с адв. Джиджи Панцини можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53