Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Киряков:

Председател на НС с мнозинство от партиите на протеста е голямата новина

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

Коя беше новината от първото заседание на 45-ото Народно събрание? Как ще изглеждат следващите парламентарни месеци? Какво ни казва Борисов с подадената неприсъствено оставка?

Темите коментира в “Нашият ден“ политологът Георги Киряков:

Новината беше изборът за председател на Народното събрание с мнозинство от партиите на протеста. Това е най-важната новина, която трябва да се отбележи. Това е ясна заявка, че се очертава някакво мнозинство, което може или поне има намерение да променя досегашната ситуация – да върне парламентаризма, каквато по Конституция е България – парламентарна република.

Да върне разделението на властите, което в последните десет години, поне в мандатите на премиера Борисов, беше силно неглижирано и сериозно префокусирано в посока Министерски съвет и лично фигурата на Бойко Борисов като министър-председател."

Ива Митева-РупчеваОставката на Борисов

“Това е и сигналът, който той дава от много години, че институциите не са важни за него, че всъщност тук има някаква форма на пряк избор – лично за него. И че могат да се прескачат институционални механизми и институционална последователност. Ако народът така е преценил, след като на него е дал доверие, защото така е възприемана от него ситуацията в страната – народът дава доверие на него, от там нататък той раздава надолу някакви функции – или разделя, или съединява власти.“

Премиер в отпуск и оставка

“Доколкото разбирам, има възможност, въпреки че е в оставка, да бъде извикан. Знаете, че отпуската му беше предизвикана от желанието на мнозинството в парламента, новото мнозинство – да бъде извикан и да бъде изслушан във връзка с Плана за възстановяване – европейските пари, които трябва да стигнат в Европа във връзка с пандемията и с решаване на последиците от пандемията.

Има възможност да бъде извикан, да видим какво ще се случи и дали ще присъства, или ще продължи това негово поведение – парламентът да не е институцията, която е най-важна в държавата. И някак да играем на сърдити деца, които, след като са им отнели играчката, тропат с крак, обръщат гръб и бягат.“

Сравнимо ли е поведението на Борисов с това на Иван Костов

“Все пак Костов уважаваше институциите – ходеше на изслушванията в парламента, позволяваше на парламентарната група да взема решения, не се ровеше постоянно в законодателните инициативи на парламента. Имаше уважение към институционалната рамка на страната.

Днес е Денят на Търновската конституция и е важен ден именно от тази гледна точка, че трябва България отново да се върне в релсите на парламентаризма и да си стане отново парламентарната република, каквато е по конституция.“

Христо ИвановСледващите месеци

“Имаше конституционни механизми, което също е добре. Виждате важността на основния закон в страната. Има механизми, които определят как ще се случва преходът от една власт към друга – от един Министерски съвет към друг.

Този Министерски съвет в оставка изпълнява функциите си до избора на нов Министерски съвет, до неговото заклеване. Който, гледайки конфигурацията в парламента, е възможно да се конституира и е много вероятно да бъде с много кратък мандат, защото целите, поставени вчера от отделните партии, са по-скоро конюнктурни, краткосрочни и насочени само към техните избиратели. Възможно е да има някакъв разрив в дългосрочен план, по-дългосрочни политики, свързани с управлението на страната.“

Тошко ЙордановПопулизъм

“Видяхме, че популизмът е единствено и само в рамките на предизборната кампания. Има някаква форма на популизъм, разбира се, в това искане на Демократична България например за махане на спецсъдилищата, за махане на главния прокурор, за преместване на прокуратурата в изпълнителната власт и някаква форма на избор от Народното събрание. Това са умерени популизми, които са провокирани от настроенията сред техните гласоподаватели. И сред самите политики, набелязващи тези цели. 

Виждаме обаче и връщане към нормалността от “Има такъв народ“, специално Тошко Йорданов вчера каза, че не е назрял моментът за мажоритарната система, която те предложиха с техния референдум преди пет години. Отговорността възпира тези хора от краен популизъм.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14