Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Киряков:

Председател на НС с мнозинство от партиите на протеста е голямата новина

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

Коя беше новината от първото заседание на 45-ото Народно събрание? Как ще изглеждат следващите парламентарни месеци? Какво ни казва Борисов с подадената неприсъствено оставка?

Темите коментира в “Нашият ден“ политологът Георги Киряков:

Новината беше изборът за председател на Народното събрание с мнозинство от партиите на протеста. Това е най-важната новина, която трябва да се отбележи. Това е ясна заявка, че се очертава някакво мнозинство, което може или поне има намерение да променя досегашната ситуация – да върне парламентаризма, каквато по Конституция е България – парламентарна република.

Да върне разделението на властите, което в последните десет години, поне в мандатите на премиера Борисов, беше силно неглижирано и сериозно префокусирано в посока Министерски съвет и лично фигурата на Бойко Борисов като министър-председател."

Ива Митева-РупчеваОставката на Борисов

“Това е и сигналът, който той дава от много години, че институциите не са важни за него, че всъщност тук има някаква форма на пряк избор – лично за него. И че могат да се прескачат институционални механизми и институционална последователност. Ако народът така е преценил, след като на него е дал доверие, защото така е възприемана от него ситуацията в страната – народът дава доверие на него, от там нататък той раздава надолу някакви функции – или разделя, или съединява власти.“

Премиер в отпуск и оставка

“Доколкото разбирам, има възможност, въпреки че е в оставка, да бъде извикан. Знаете, че отпуската му беше предизвикана от желанието на мнозинството в парламента, новото мнозинство – да бъде извикан и да бъде изслушан във връзка с Плана за възстановяване – европейските пари, които трябва да стигнат в Европа във връзка с пандемията и с решаване на последиците от пандемията.

Има възможност да бъде извикан, да видим какво ще се случи и дали ще присъства, или ще продължи това негово поведение – парламентът да не е институцията, която е най-важна в държавата. И някак да играем на сърдити деца, които, след като са им отнели играчката, тропат с крак, обръщат гръб и бягат.“

Сравнимо ли е поведението на Борисов с това на Иван Костов

“Все пак Костов уважаваше институциите – ходеше на изслушванията в парламента, позволяваше на парламентарната група да взема решения, не се ровеше постоянно в законодателните инициативи на парламента. Имаше уважение към институционалната рамка на страната.

Днес е Денят на Търновската конституция и е важен ден именно от тази гледна точка, че трябва България отново да се върне в релсите на парламентаризма и да си стане отново парламентарната република, каквато е по конституция.“

Христо ИвановСледващите месеци

“Имаше конституционни механизми, което също е добре. Виждате важността на основния закон в страната. Има механизми, които определят как ще се случва преходът от една власт към друга – от един Министерски съвет към друг.

Този Министерски съвет в оставка изпълнява функциите си до избора на нов Министерски съвет, до неговото заклеване. Който, гледайки конфигурацията в парламента, е възможно да се конституира и е много вероятно да бъде с много кратък мандат, защото целите, поставени вчера от отделните партии, са по-скоро конюнктурни, краткосрочни и насочени само към техните избиратели. Възможно е да има някакъв разрив в дългосрочен план, по-дългосрочни политики, свързани с управлението на страната.“

Тошко ЙордановПопулизъм

“Видяхме, че популизмът е единствено и само в рамките на предизборната кампания. Има някаква форма на популизъм, разбира се, в това искане на Демократична България например за махане на спецсъдилищата, за махане на главния прокурор, за преместване на прокуратурата в изпълнителната власт и някаква форма на избор от Народното събрание. Това са умерени популизми, които са провокирани от настроенията сред техните гласоподаватели. И сред самите политики, набелязващи тези цели. 

Виждаме обаче и връщане към нормалността от “Има такъв народ“, специално Тошко Йорданов вчера каза, че не е назрял моментът за мажоритарната система, която те предложиха с техния референдум преди пет години. Отговорността възпира тези хора от краен популизъм.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВВМУ “Н. Й. Вапцаров“ в Деня на храбростта и Българската армия

На 6 май честваме Деня на храбростта и празник на Българската армия. Традиционният военен парад в София ще бъде заменен с пеши строй пред Паметника на незнайния войн в столицата. Там ще бъде извършен и водосвет на знамената на Българската армия. В небето над София ще започнат демонстрациите с авиационна техника. Такива ще има и над..

публикувано на 06.05.21 в 09:39

Гергьовден е!

Гергьовден, който се празнува днес, на 6 май, е  сред най-почитаните български празници. Обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия . Чества се и като Празникът на овчаря. Св. Георги бил ревностен защитник на християнската вяра, заради което бил мъченически убит. Той се счита..

публикувано на 06.05.21 в 08:43

Бърнаут и пандемия - как се справят медиците

Кога настъпва професионалното изгаряне и как да се справим с него? Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Мария Пишмишева, началник на инфкекциозното отделение в МБАЛ-Пазарджик и носител на наградата на БЛС за борба с пандемията. “Относно професионалното изгаряне е трудно човек сам да се оценява, по-скоро околните биха оценили. Мисля..

публикувано на 05.05.21 в 13:17
Съвет на Европа

Съветът на Европа – винаги в защита на правата на човека

На днешния през 1947 година в Лондон е създадена една политическа международна организация на страните в Европа, чиято цел е била да работи за европейската интеграция (по-скоро интеграцията на държавите от Западна Европа тогава). За разлика от Европейската икономическа общност (днес Европейски съюз), създадена по икономически причини -..

публикувано на 05.05.21 в 12:04

Националната стратегия за психично здраве и медиците на първа линия

Медиците бяха подложени на най-голямото натоварване по време на пандемията. Доколко е овладян рискът от професионално изпепеляване (Бърнаут). Кога настъпва професионалното изгаряне и как да се справим с него? Темите коментира в “Нашият ден“ акад. Дроздстой Стоянов . “ Овладяване на пандемията целенасочено, системно, организирано и..

публикувано на 05.05.21 в 11:51