Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Клишета и публичност

Как духът на съвременника се изразява в публичния език? 

Перифраза по заглавието на една от популярните книги на проф. дфн Добрин Тодоров, който гостува в „Мрежата“, за да говори за тази, наглед обикновена форма на общуване между хората, езикът. 

Според проф. Добрин Тодоров проблемът с употребата му засяга нормалното функциониране на духа, а свиването на речниковия запас води до принизяване на равнището на мислене, морал и емоционалност.

Болното от недоверие общество

"Доверието, както всеки разумен човек знае, се гради изключително бавно и трудно. Недоверието може да бъде предизвикано дори от отделна дума или жест, невъздържаност, израз и т.н. Изглежда разочарованията ни от себе си и от околните са се натрупали във времето и това е довело до задълбочаването на това изключително опасно състояние – недоверие към никого и към нищо, включително и към себе си. И това не предполага предприемането на някакви успешни съвместни действия. 

Не казвам, че тази болест не може да бъде лекувана, напротив. Но се иска осъзнаване на вида на болестта, след това мащабите, симптоматиката и едва тогава да се търси някакво лечение, като лечението е, общо взето, известно – това са съвместните действия на гражданите като цяло. Основното според мен е разочарованието. Всички ние очакваме да ни се случат някакви неща и когато това не стане, естествено се разочароваме и търсим причините за неуспеха и провала. Много често ги търсим у другите и по-рядко у себе си, но така или иначе, това е една широкообхватна, да я наречем болест, при която недоверието се отнася на практика до всички елементи на нашето битие. Като започнем от религиозното безверие, което все повече се разпространява, недоверието в институциите, оспорването на социалните роли, правилата, по които живеем, недоверието към другите личности, разколебаването в самите нас…

Невежеството е една от проявите на духовната криза, включваща пълзящата дехуманизация на обществото, културата и образованието."

Как изглежда съвременният публичен език

"Всеки използва езика, който му приляга и с който е свикнал. Разбира се, сме доста безхаберни към публичния си говор. Това е израз пак на тази всеобхватна духовна криза, за която говорим, за преосмислянето на ценностите, които сме наследили от миналото. Едни хора са невежи и не знаят значението на думите, които използват, други са ги забравили, трети пък съзнателно пренебрегват обичайния им смисъл. Наблюдаваме и голямо обедняване на езика. Стигнахме дотам, че да използваме емотикони, за да изразяваме чувствата си."

Публичността в първия ден на новия парламент

"Видях различни неща в парламента, а чрез основните говорители на откриващото заседание бе демонстриран няколко вида публичен език и няколко вида употреби на клишета."

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловни огради в горските територии – кой контролира изграждането

Кой контролира изграждането на ловни огради в горските територии? Защо туристи и ловци от страната алармират за феодализиране на българските гори? Над 470 хил. декара земи са обсебени и ограничени за обществен достъп от 107 ловни огради в цялата страна. Повечето – контролирани от 50 частни фирми. Това твърдят от екипа на организацията..

публикувано на 17.05.21 в 10:29

Ден на българския спорт

На 17 май е Денят на българския спорт – на всички онези, които не казват “Не мога“. На онези, които предизвикват част от себе си, които имат хъс към играта.  Онези, които умея да губят и побеждават. На онези, които печелят високи отличия за страната последните години, въпреки тежките условия, в които се налага да развиват себе си като спортисти...

публикувано на 17.05.21 в 08:40

Труд

Темата на поредното издание на „Гласът на времето“ – зоната за дискусии по програма „Христо Ботев“ с водещ Емануил A. Видински – е "труд". Гости в студиото са Иванка Могилска, копирайтър фрийлансър и писател; Георги Медаров, социолог, част от екипа на Колектив за обществени интервенции и Марио Пешев, предприемач, основател на компанията DevriX, която..

публикувано на 17.05.21 в 08:40
Дмитрий Стровский

Дмитрий Стровский: Трябва да вярваме в здравия разум

Във времето на палестинско-израелския конфликт, в който "Хамас" и израелската армия си разменят разрушителни ракетни залпове и въздушни удари, а на територията на Израел се водят сблъсъци между арабското и еврейското население, причините, довели до най-голямата ескалация на военни действия в Израел от 2014-а година насам, коментира в „Мрежата“..

обновено на 16.05.21 в 19:02

Понятията еманципация и феминизъм в Църквата

Църквата тази неделя чества жените мироносци. Заради проявената любов и преданост те са удостоени първи да видят възкръсналия Спасител и да Му се поклонят. Благоволил да се яви първо на тях, Христос не за първи път разкрива отношението Си към жената, утвърдено от св. апостол Павел: „... вече няма мъжки пол, ни женски, защото всички вие едно сте в..

публикувано на 16.05.21 в 09:10