Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

STEALM или от какво образование се нуждаят децата ни

Снимка: Stealm Academy / Фейсбук страница

Наука, технологии, техника и математика или набиращото популярност у нас STEM обучение, допълнено с изкуства – STE(A)M – показва, че светът търси нов вид образование, адекватно за днешния бързо променящ се живот. Всички знаем, че утре много от дейностите и професиите ще бъдат заменени с нови, но децата ни продължават да се готвят за това утре по програми от вчера. Разделянето на знанията и уменията на учебни предмети без търсене на връзката помежду им, наизустяването на информация без осмисляне и практическо приложение, авторитарният модел на организация на класно-урочната система все повече се отдалечават от реалните нужди на младите да бъдат подготвени за пълноценно вписване и реализация в един разумен, надяваме се, утрешен свят.

Марияна Филипова
Ниските резултати от „традиционното“ обучение и големият брой отпадащи от училище показват, че без лична мотивация на учениците, ясна връзка между знанието и практиката, личностно развитие и създаване на умения за общуване и обмяна на идеи и ценности образованието няма бъдеще. Безусловно необходимо за съвременния живот е владеенето на езици. Това подтиква една млада българка да създаде система за обучение, в която всички знания и умения се комбинират с изучаването на чужди езици – STEALM. Тя вярва, че „доброто образование е в основата на всеки личен и обществен успех. За да бъдем щастливи, с висока оценка за способностите си, създавайки проспериращо общество, е нужно да не разчитаме само на конвенционалните образователни методики, а да се обърнем към образователните решения, разработени в крак с времето, в което живеем“. Д-р Марияна Филипова се занимава с иновативни образователни решения и е основател на STEALM Academy. Нейната новаторска система, я отличава в „Жените в технологиите на Европа“ през 2018 г. в раздел „Иновации и технологии, които променят бъдещето на човечеството“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудесата на св. Георги, видени през очите на средновековни българи отпреди 11 века

Професор Анчо Калоянов смята, че самият цар Симеон е автор на сборника с разказите за коне, битки и вълшебни изцеления. Един ден преди Гергьовден говорим за сборника „ Сказание за железния кръст“ (известно още като „Повест за железния кръст“ ) – едно от най-чудатите произведения на Средновековна България. Сборникът е компилативен цикъл от..

публикувано на 05.05.21 в 17:39

Скок в математиката – с разбиране и постепенно

От 10 години Институтът за прогресивно образование разпространява у нас системата за обучение по математика Jump math. Учителите, решили да приложат метода, са подпомогнати методически, преведени и адаптирани към нашата учебна система са учебниците и помагалата. В основата на системата е разбирането, че децата не трябва да получават „наготово“..

публикувано на 05.05.21 в 16:55
Проф. Заимов прави портрет на Симеон Радев

Професор Йордан Заимов – родолюбие, талант и всеотдайност

Роден е на 23 април преди 100 години, отива си твърде рано, но оставеното от него научно и духовно наследство продължава да „захранва“ няколко от най-основните клонове на познанието за езика и историята ни. Много от трудовете на учения излизат години след кончината му. Проф. Йордан Заимов създава Секцията по ономастика и Група за издаване на..

публикувано на 05.05.21 в 10:06

Буенос Айрес – своенравен и аристократичен

С журналистката Оля Ал Ахмед в „Покана за пътуване“ сме надниквали в нубийските пирамиди , без да ни стигне проклятието им. Ходили сме до Судан при риби с човешки зъби и сме били в опасна близост до комодски варан в Индонезия . Днес тя ще ви поведе в ритъма на тангото към града на добрите ветрове, както се превежда името на Буенос Айрес...

публикувано на 04.05.21 в 10:05

Вирусът на умората

„Самоексплоатацията е по-ефикасна от експлоатацията от други хора, защото върви ръка за ръка с усещането за свобода – пише Бюнг-Чул Хан, автор на книгата The Burnout society. – Психологическите разстройства като депресия или „бърнаут“ са симптоми на дълбока криза на свободата. Те са патологичен сигнал, показващ, че свободата днес често се превръща в..

публикувано на 02.05.21 в 08:25