Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нужната работилница

| обновено на 12.05.21 в 14:27

Съвсем навреме, а може би дори с известно закъснение, в края на миналата година в София отвори врати първата по рода си споделена работилница. Нейните 400 квадрата площ и машините, разположени на тях, са достъпни за всеки, който иска да създава, да изработи проекта си, бил той студентски или плод на смело въображение, да експериментира и да се вдъхновява в процеса на работа. Освен пространството и оборудването, екипът на работилницата споделя и опита си както в работата с различните машини – от фреза и грънчарско колело до 3D принтер и CNC рутер, така и опита си изобщо в създаването на неща.

Ето и екипа:

Георги Комсалов е учил архитектура в Университета по строителство и геодезия. Занимава се с дигиталната и техническа част. Води курсове по 2D и 3D чертане, както и по-специализирани – CNC фрезоване и 3D принтиране. От 8 години се занимава с изработка на макети.

Борис Калайджиев е възпитаник на Националната художествена академия със специалност порцелан и стъкло. Води курсове по керамика, дърворезба и пластични изкуства. От 20 се занимава с изработка на макети.

Ясен Недялков е завършил архитектура в Университета в Нотингам, Великобритания. Практикуващ архитект, който смята, че пътят към добрия и хуманистичен дизайн минава през работата с ръце. От 4 години е част от екипа на работилницата.

Ралица Шайкова е студентка по архитектура в УАСГ и преди година се включва в екипа заради студентски проект.

Споделената работилница на четиримата отговаря на една нараснала потребност на хората да създават сами нещата от бита си, да творят активно и да обменят опит как се правят вещите. Тази потребност се заражда и разраства с машинизирането и дехуманизирането на производството – все фактори, заради които човекът губи опита си за света и за ежедневието си. С много по-бързи темпове, отколкото си мислим. Да изработиш фигура от дърво или шкаф, да направиш скулптура или макет на сграда, да създадеш бижу или дори лодка, да докоснеш материала с ръцете си и той да оживее под тях и заедно с тях – това са възможностите, които една споделена работилница предлага. Тя предлага и много повече – общност, изградена от хора с мисия, визия и знание.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Утопия Авеню“ – историята на обърната плоча

Музиката вади човек от линейността на събитията и му позволява да си представи материята на живота по един абстрактен начин. Доказва го магнум опусът на Дейвид Мичъл „Утопия Авеню“. Авторът на романа, вдъхновил касовия филм „Облакът Атлас“, историческата епика „Хилядите есени на Якоб де Зут“ и фантастиката „Часовници от кости“ отново дава повод..

публикувано на 20.06.21 в 08:25

„Докоснати камъни“ – изложба на Зиятин Нуриев

Галерия „Арте“ представя една дълго очаквана изложба на големия художник Зиятин Нуриев, завършил Художествената академия, но от дълги години живее и работи в Турция, Истанбул. Изложбата има заглавие: „Докоснати камъни“ и включва предимно скулптури от базалт, камък, емблематичен за неговото творчество. Темите в изложбата са два основни цикъла: „Хомо..

публикувано на 19.06.21 в 09:05

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни в Градската градина в София

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира празник за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование,..

обновено на 18.06.21 в 16:44

Театралният фестивал „Варненско лято“ тази година ще е отново на живо

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ , който миналата година се състоя наесен и премина в дигитален формат заради пандемията, сега се завръща на живо. 29-ото му издание се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл„100“, с който Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ отпразнува през април своята 100-годишнина. В..

публикувано на 18.06.21 в 14:05

„Рембранд със зелен фасул“ – игрите на Андрей Лекарски

Галерия „Оборище 5“ представя една мащабна, изключително богата на произведения от различни жанрове на прочутия наш сънародник художника Андрей Лекарски. Изложбата има заглавие „Коуъркинг с великите майстори“. Това са около 40 голямоформатни живописни платна, като съвместна, свързваща го работа с творби на големи световни художници в една..

публикувано на 18.06.21 в 09:31