Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хава Пинхас-Коен: Диалогът, дори и вътрешен, дава възможност за спасение

| обновено на 14.05.21 в 15:32
Хава Пинхас-Коен
Снимка: ЦЕБС Алеф

"Орфееви песни и други стихотворения“ е един малък сборник, с който се представя пред българската публика израелската писателка Хава Пинхас-Коен. Тя е в България в момента, за да участва в четвъртото издание на Международния фестивал на поезията "Орфей" в Пловдив. Носител е на наградата "По следите на Орфей" от предишното, трето издание на фестивала.

На 14 май, петък, от 18.00 ч., в Тържествената зала на Българския културен център, ул. „Веслец” 13 в София, е софийската премиера на поетичната книга на Хава Пинхас-Коен „Орфееви песни и други стихотворения”. Книгата ще бъде представена от поета Бойко Ламбовски, стиховете ще прозвучат в изпълнение на актьора Стоян Алексиев. Авторката ще разкаже за себе си и ще отговори на читателски въпроси.

Първата нейна книга на български – стихосбирката "Орфееви песни и други стихотворения" е в превод на Йосиф Бенатов и Вера Иванова, под редакцията на Антон Баев.

Ето какво разказа в "Артефир" Хава Пинхас-Коен:

"Усетих Орфей, когато загубих съпруга си. Това стана, когато бях много млада и имах нужда да запазя това усещане за разлъка. Подбрахме стиховете за тази книга да отразяват живота на жената, да са свързани с жената, със семейството – има такава линия в моята поезия."

Връзката с България

"Родителите ми са родени в София, живели са в София и са напуснали в края на Втората световна война. Те говореха помежду си на български. Майка ми ми пееше детски български песнички, както и баба ми, която знаеше и ладино. Иска ми се посланието в тази книга на български да е универсално, но също така в него има една израелска еврейска линия – такъв полъх, митологията, която извира от Библията."

Изкуството – част от паметта и възможност за спасение на душите

"За мен изкуството и поезията в частност са универсални. Но когато се изразявам чрез поезия, аз съумявам да заставам срещу себе си – да разреша някакъв вътрешен конфликт, който имам, и да намеря себе си. Думата на иврит за месия, което е името на Исус, съдържа в себе си думата за диалог. Диалогът, дори когато е вътрешен, дава възможност за спасение. Поезията е това, което вдига диалога на друго ниво. Диалогът е двустранен – отвътре навън и отвън – навътре. Защото когато някой го чете, а аз пиша, това също е диалог."

Изследвания за историческите корени

"Да, те са свързани със семейството ми, но не само – а с цялото тяхно поколение. Много късно започнах да си давам сметка за тяхното пътуване (думата пътуване няма днешния смисъл, а по-скоро има смисъл на оцеляване, на бягство), какъв живот са водили те по време на войната и как е трябвало да изграждат живота си отново. В началото не знаех нищо, майка ми не говореше, а само казваше "Забрави, сега и когато е лошо, е по-добре от тогава". Малко по малко извличах информация и се чувствах като археолог на разкопки."

Жена поет в Израел

Василена Мирчева, Хава Пинхас-Коен, Дарина Маринова

"Да бъдеш жена поет в Израел означава да влезеш в една линия, която датира 2000 години (в псалмите, които са чиста поезия...), т.е. поезията е вид задължение – служене на словото. Иврит е древен език, но за разлика от латинския, той не е отмрял, той е жив език, така че ситуацията е малко сложна. От друга страна, да си жена поет в Израел – до 20-те години на миналия век не е имало, чак 80-те години се появяват повече. Има и друга страна на това – да, ние пишем за изживяванията на жените, за семейния живот, но аз винаги съм се съпротивлявала да бъда слагана под етикета "женска поезия". В началото беше много трудно, извървяхме дълъг път, преборихме се за много неща. Например, кухнята вече е тема в поезията. Еротичните преживявания на жената бяха теми, за които не можеше да се пише. От 80-те години нещата вече са различни и компютрите много помогнаха за това. Например, дълго време се избягваха и темите за развода, за болестта, за войната, за онова, което е грозно."

Превод в ефир Василена Мирчева

Чуйте повече в звуковия файл.

Хава Пинхас-Коен

Хава Пинхас-Коен е поет и писател от Израел, автор на 12 книги с поезия, преподавател по литература и изкуство в Ерусалим. През 1989 г. основава списанието DIMOOY за еврейска литература, изкуство и култура и го редактира в продължение на 22 години. Творбите ѝ са преведени на повече от 10 езика.

Хава Пинхас-Коен често посещава Балканите (България, Сърбия, Северна Македония, Словения) и пише за региона. Носител е на множество награди в Израел, както и в Сърбия, и в Косово. През 2020 г. е удостоена с наградата „По следите на Орфей” от Международния фестивал на поезията „Орфей” в Пловдив.

Хава Пинхас-Коен е в България и заради проучване, което прави за бъдеща книга за съдбата на българските и в частност пловдивски евреи по време на Втората световна война и след това. Макар да не е родена в България, но майка ѝ е оттук, Хава носи със себе си архивни снимки и свидетелства от онези тежки години. И усилено учи български.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книгоиздаване по време на пандемия

„Книгата не само остава, а като че ли става още по-търсен продукт във време на изолация и всеобща карантина. Хубавото е, че както в много страни, така и в България онлайн продажбите успяха да заменят традиционното купуване на книги, там където книжарниците бяха затворени“. – казва Георги Александров, главен асистент във Факултета по журналистика и..

публикувано на 23.06.21 в 15:58

Едно от най-добрите произведения на Хемингуей оживя в български анимационен филм

Андрей Кулев предлага на зрителите история, която превръща главния герой в нещо повече от дете, в нещо повече от възрастен, превръща го в приятел. В трепнещ човек, както го определя продуцентът, сценарист, режисьор и илюстратор на анимационния филм, който наскоро спечели поредната си награда. „Сантяго“ на Андрей Кулев е вдъхновен от едно от..

публикувано на 23.06.21 в 12:25

Награди на Националния конкурс за хумор и сатира - град Кубрат

Лесно е да се прави култура в София, в големите градове! Там има културни центрове, там има пари. Когато вървим покрай театрите по "Раковска", покрай Операта, Оперетата и художествените галерии, дали се замисляме как изглежда културата извън лъча на прожектора? Можем само да предполагаме какво е да търсиш и да създаваш култура в малък град. Звучи..

публикувано на 23.06.21 в 11:54

Величкови дни 2021

От 23 до 25 юни 2021 г. в къща-музей „Константин Величков“ (гр. Пазарджик, ул. „Теодор Траянов“ № 6) се откриват Величковите дни, посветени на видния възрожденец, поет, преводач и художник Константин Величков.  По-различното на тазгодишните празници е отбелязването на 145-ата годишнина от Априлското въстание и 110-ата годишнина на Регионалния..

публикувано на 23.06.21 в 08:53
Мира Котева

„Приказки с Мира“ – книга, която трябва да се чете с емпатия

Приказките отвеждат малките читатели на едно пътешествие към мечтите, а вече порасналите – навътре към себе си. Те събуждат въображението, но и емпатията. Тя е нужна на човек, за да може да разбира другия, не да го съди, и да бъде съпричастен както към болката, така и към щастието му. За четенето с емпатия обаче трябва нещо повече от това да..

публикувано на 23.06.21 в 08:34