Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хартата за правата на човека на ЕС:

Познаваме ли основните си права

| обновено на 14.05.21 в 12:32
Снимка: https://pixabay.com/

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво.

Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на Хартата сред гражданите на Съюза. Едва 4 от 10 души знаят изобщо за съществуването ѝ, а от тях едва 12% са наясно какво представлява тя. Изследването изтъква също така, че съдиите в държаните-членки се позовават спорадично на разпоредби от Хартата, основно в областта на миграцията, защитата на личните данни и наказателното право.


Кои са основните акценти и темите в семинара

Темата коментира в “Законът и Темида“ адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати. 

“Основните акценти бяха – равният и ефективен достъп до правосъдие, правна помощ, правото на добро управление, което беше тема на омбудсмана – Диана Ковачева.

Освен това и проф. д-р на юридическите науки Атанас Семов постави темата за ключови въпроси относно приложното поле на Хартата, както и относно прилагането на нормите принципи.

В заключение чухме и добри практики от Италия чрез известната ни колега – адв. Мария Ганчева, член на Софийската и Миланската адвокатска колегия.

Семинарът завърши с приемането на една декларация за ролята на адвокатите за защита на основните права. Тъй като знаем, че адвокатът е “войникът на правосъдието“."

Кои са основните ни права и как да ги защитим

"Хартата се явява неформалната конституция на Европейския съюз, защото тя регулира основните права. Каквито са – социалните права, право, свързано с околна среда, лични данни, по-добра администрация, право на достъп до документи, право на защита на потребители и т.н.

Основното нещо, което трябва да се направи, е, първо, тази Харта да бъде изучавана и да бъде известна на широк кръг от граждани, да не кажа на всички.

Както знаем, българските граждани имат защита на своите права в нашата конституция. Но това е предвидено и в Хартата, която е Конституцията и на ЕС. За да могат да защитят правата си, гражданите трябва да ги познават.“Проектът „Адвокати за защита на основните права“

Темата коментира в “Законът и Темида“ и Диляна Маркова, изпълнителен директор на Фондация “Български адвокати за правата на човека“:

“Целта на проекта е повишаване на осведомеността сред адвокатите за приложението на Хартата на основните права на ЕС на национално ниво.

Проектът стъпва на най-различни изследвания – основно на агентите за основните права на ЕС.

Хартата касае приложение на право на Съюза, но по отношение на юридическата общност се получава този дисонанс между това – кога на национално ниво се прилага право на ЕС, и кога се прилага Национално право.

Множество национални закони всъщност транспонират право на ЕС. И се получава едно размиване на сива зона на несигурност дали всъщност става въпрос за приложение на Национално право, или за право на Съюза."

Разговорите можете да чуете от звуковите файлове.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Covid-19: Неравенства при възстановяване от пандемията

Неравенства ще открием дори и при неравномерния темп на възстановяване от пандемията. Преди коронакризата много често се говореше за т.нар. “развитие на две скорости“. Това беше тема, чието съществуване признаха всички европейски лидери, независимо от задълбочената, провеждана с години кохезионна политика в рамките на ЕС. Развитието на..

публикувано на 17.06.21 в 09:59

Лесовъдството е отстъпило на политическите поръчките в последните 20 г.

Възможно ли е да бъде преборена порочността на властовите структури при работата с горския сектор? За какво се оказа достатъчен последният месец? Темата коментира в “Нашият ден“ Александър Дунчев, директор на Изпълнителна агенция по горите. “Всеки може да направи много за горския сектор даже не е нужно и да е във властта...

публикувано на 17.06.21 в 09:13
Ралица и Сашо Милушеви

Любовта, позитивната нагласа и младостта - гаранция за успех и щастливо бъдеще

Те са млади, те са амбициозни, те са предприемчиви, те са красиви и талантливи. Те са Ралица и Сашо Милушеви – едно семейство, което развива свой успешен бизнес в отдалечена местност в Троянския Балкан, посреща гостите си с вкусните специалитети на гурме-майстора Сашо Милушев и не се бои да живее сред природата, тишината и красотата на планината...

публикувано на 17.06.21 в 08:50

Професията "психолог" – необходимост или екзотика

Въпреки че в последните години има големи промени във възприемането на професията на психолога, все още доста хора смятат посещението при такъв специалист за нещо срамно, за сигнал за сериозен провал. Такива хора с лекота биха споделили, че имат проблем с жлъчката, например, но в никакъв случай – че са отишли на психолог.  Наскоро психоложка в..

публикувано на 16.06.21 в 14:58

Какво не знаем за атеросклерозата

Знаем ли всичко за атеросклерозата? Можем ли да влияем върху някои от факторите, които я причиняват? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Лъчезар Гроздински, председател на Националното дружество по ангиология и флебология. Председател на Комисията по ултразвукова съдова диагностика и член на управителните съвети на Българското..

обновено на 16.06.21 в 13:28