Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Венелин Терзиев:

България е сред най-слабо публикуващите страни в авторитетни научни списания

Проф. Венелин Терзиев и Анелия Торошанова в студиото на “Законът и Темида“

Публикационната активност e важен елемент за обвързване на научните изследвания с нуждите и ползите за обществото и икономиката. България е сред страните с най-ниски нива на публикуване в авторитетни научни списания, което поражда необходимост от системно стимулиране на публикациите в реферирани и индексирани издания.

Повишаването на подкрепата и развитието на научните изследвания, като съставна част от висшето образование, са и един от приоритетите в Стратегията за развитие на висшето образование.

В тази връзка е необходимо въвеждане на рамка за стимулиране на изследователи, които публикуват в утвърдени и престижни научни списания, за да се постигне релевантност с напредъка на научните постижения в глобализирания свят.

В изпълнение на това е разработена Национална програма „Стимулиране на публикационната активност на научноизследователския състав на държавните висши училища в България в световните бази данни Scopus и Web of Science“ (Програмата).

Целта на Програмата е повишаване броя на научните публикации на държавните висши училища в България, индексирани в световните бази данни. Програмата се разработва и в съответствие на чл. 91б от Закона за висшето образование (ЗВО), който регламентира средства от държавния бюджет да се предоставят и за финансиране изпълнението на програми за консолидация и оптимизация на ДВУ.

По Програмата ще се осигури целево съфинансиране на акредитираните ДВУ (по чл. 85, ал. 1, т. 7 на ЗВО), насърчаващи публикуването на научни статии, индексирани в световните бази данни чрез предоставяне на допълнително възнаграждение на изследователите.

Очакваните резултати са увеличаване броя на научните публикации с български автори, индексирани в световните бази данни WoS и Scopus, което ще повиши видимостта на българските изследователи, и нарастване на броя международни проекти, в които те участват. Ще се осигурят високо ниво на научните изследвания и висока компетентност на изследователите, което ще подобри качеството на висшето образование в България.

Темата коментира в “Законът и Темида“ проф. Венелин Терзиев, консултант на предаването:

В момента тече обществено обсъждане на предложения от Министерство на образованието и науката проект на Национална програма „Стимулиране на публикационната активност на научноизследователския състав на държавните висши училища в България в световните бази данни Scopus и Web of Science“. Какво налага приемането ѝ?

“В края на април МОН предложи един проект на програма, която е може би част от общата стратегия за развитие на научните изследвания и въобще на висшето образование в България. Това е част и от онова виждане за отворена наука, т.е. всички научни изследвания, които се финансират с публични средства, да бъдат видими и общодостъпни.

В предходното предаване коментирахме необходимостта от Националният портал за отворена наука и загатнахме за наличието на проект за такава стратегия.

В съвсем кратко предисловие може би е необходимо да кажа, че Законът за развитие на академичния състав, който е сравнително нов, и правилникът за неговото приложение, създават специфични условия за българските учени. Регламент, който ги задължава да извършват основната или част от публикационната си дейност във високореферинаните издания, които са в базите данни на Scopus и Web of Science. Това налага едни по-високи изисквания и условия на работа, в които българските учени да представят такава научна продукция, която да отговори на тези издания.

И понеже към настоящия момент видимостта на българската наука в европейски и световен мащаб е твърде малка, българското Министерство на образованието и науката, респективно българското правителство търси възможности да финансира тази дейност. Тя е свързана основно със стимулиране на развитието на научните изследвания, да стане системно стимулиране на публикационната дейност в точно тези бази данни.“

В звуковия файл можете да чуете и отговорите на проф. Венелин Терзиев на следните въпроси:

Какъв е обхватът на програмата и нейният проектобюджет – ще осигурят ли постигането на заложените в нея цели? Определените бенифицианти в програмата изключват Българска академия на науките. Няма ли това да доведе до известен дисонанс в отношенията на научната общност? Показателите в програмата достатъчно добре дефинитивни ли са? Настоящата програма цели увеличаване на научния капацитет на страната ни. Тя ще подпомогне ли изпълнението на конкретните критерии в Правилника за приложение на Закона за развитие на академичния състав и в каква степен? Промени в каква посока мога да се очакват или обсъждат?

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр. Свищов, доктор на социалните науки на Бургаския свободен университет. Проф. Венелин Терзиев е редовен професор във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ – София и Русенския университет „Ангел Кънчев“, главен научен секретар в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД – гр. Русе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Научната публикационна активност и ролята на библиотеките

Какво е ролята на библиотеките в прилагането на Националната програма за стимулиране на публикационната активност на научноизследователския състав на държавните висши училища в България в световните бази данни Scopus и Web of Science? Темата..

обновено на 21.05.21 в 13:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии..

обновено на 25.04.24 в 11:54