Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научната публикационна активност и ролята на библиотеките

| обновено на 21.05.21 в 13:39
Снимка: БГНЕС

Какво е ролята на библиотеките в прилагането на Националната програма за стимулиране на публикационната активност на научноизследователския състав на държавните висши училища в България в световните бази данни Scopus и Web of Science?

Темата коментира в “Законът и Темида“ Силва Василева, която работи повече от 30 години в сферата на библиотеките и библиотечното дело:

Силва Василева“Библиотеките никога не са спирали да бъдат част от процеса по създаване и популяризиране на наука. Те са онези общодостъпни организации, които не просто съхраняват информационни ресурси, но разполагат с квалифициран персонал, обучен и готов да управлява и да насочва съдържанието на тези ресурси към правилните, към точните потребители. Към тези, на които информацията им е необходима, за да създават публикации или за да прилагат резултатите от тях в практиката.

Ресурсите, с които библиотеките разполагат, уменията и компетенциите на специалистите да извличат, систематизират и предоставят информация, в това число и специализирана – това са безценните качества, които правят от тях незаменим сътрудник на процесите по създаване на научни разработки и тяхното последващо внедряване в бизнеса.

Да, днес имаме интернет и всички онези умни устройства, които поставят работата на друго ниво, но точно уикибазите, които много се ползват, показват, че хвърлянето на информация в мрежата не е достатъчно.

Необходимо е да има някой, който да насърчи подаването на достоверна информация, да контролира входа и изхода на информационния поток, да прави структура. И тази роля се пада на библиотеките."

В звуковия файл можете да чуете отговора на Силва Василева и на следните  въпроси:

В епохата на посредничеството, когато за хората е толкова лесно сами да потърсят информация по интересуващите ги неща, каква е ролята на специализирания библиотекар? С какво библиотечните и информационни специалисти могат да подпомогнат процеса по стимулиране на публикационната активност на научноизследователския състав? Какви компетенции е необходимо да притежават тези специалисти?

Силва Василева е завършила е Библиотекознание и библиография, Българска филология и Медии и реклама.

Започва трудовия си стаж в библиотеката в родния си град Ихтиман. От 1999 година работи в Университетската библиотека при Русенския университет „Ангел Кънчев“, а от 2010 г. е заместник-директор в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

От началото на април 2021 г. е част от екипа на Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ в Русе.

Участва в разработването, управлението и реализирането на над 30 национални и международни проекта. През 2016 година печели една от общо петте награди на фондация „Future Library“. Обучител е по „Застъпничество и разработване на проекти“. Участва с доклади и научни съобщения във форуми, свързани с развитието на библиотечната дейност и опазване на културното наследство.

Снимки: БГНЕС, личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Проф. Венелин Терзиев и Анелия Торошанова в студиото на “Законът и Темида“

България е сред най-слабо публикуващите страни в авторитетни научни списания

Публикационната активност e важен елемент за обвързване на научните изследвания с нуждите и ползите за обществото и икономиката. България е сред страните с най-ниски нива на публикуване в авторитетни научни списания, което поражда необходимост от..

публикувано на 21.05.21 в 12:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг..

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото..

публикувано на 23.04.24 в 09:18