Научната публикационна активност и ролята на библиотеките

| обновено на 21.05.21 в 13:39
Снимка: БГНЕС

Какво е ролята на библиотеките в прилагането на Националната програма за стимулиране на публикационната активност на научноизследователския състав на държавните висши училища в България в световните бази данни Scopus и Web of Science?

Темата коментира в “Законът и Темида“ Силва Василева, която работи повече от 30 години в сферата на библиотеките и библиотечното дело:

Силва Василева“Библиотеките никога не са спирали да бъдат част от процеса по създаване и популяризиране на наука. Те са онези общодостъпни организации, които не просто съхраняват информационни ресурси, но разполагат с квалифициран персонал, обучен и готов да управлява и да насочва съдържанието на тези ресурси към правилните, към точните потребители. Към тези, на които информацията им е необходима, за да създават публикации или за да прилагат резултатите от тях в практиката.

Ресурсите, с които библиотеките разполагат, уменията и компетенциите на специалистите да извличат, систематизират и предоставят информация, в това число и специализирана – това са безценните качества, които правят от тях незаменим сътрудник на процесите по създаване на научни разработки и тяхното последващо внедряване в бизнеса.

Да, днес имаме интернет и всички онези умни устройства, които поставят работата на друго ниво, но точно уикибазите, които много се ползват, показват, че хвърлянето на информация в мрежата не е достатъчно.

Необходимо е да има някой, който да насърчи подаването на достоверна информация, да контролира входа и изхода на информационния поток, да прави структура. И тази роля се пада на библиотеките."

В звуковия файл можете да чуете отговора на Силва Василева и на следните  въпроси:

В епохата на посредничеството, когато за хората е толкова лесно сами да потърсят информация по интересуващите ги неща, каква е ролята на специализирания библиотекар? С какво библиотечните и информационни специалисти могат да подпомогнат процеса по стимулиране на публикационната активност на научноизследователския състав? Какви компетенции е необходимо да притежават тези специалисти?

Силва Василева е завършила е Библиотекознание и библиография, Българска филология и Медии и реклама.

Започва трудовия си стаж в библиотеката в родния си град Ихтиман. От 1999 година работи в Университетската библиотека при Русенския университет „Ангел Кънчев“, а от 2010 г. е заместник-директор в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

От началото на април 2021 г. е част от екипа на Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ в Русе.

Участва в разработването, управлението и реализирането на над 30 национални и международни проекта. През 2016 година печели една от общо петте награди на фондация „Future Library“. Обучител е по „Застъпничество и разработване на проекти“. Участва с доклади и научни съобщения във форуми, свързани с развитието на библиотечната дейност и опазване на културното наследство.

Снимки: БГНЕС, личен архив
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Проф. Венелин Терзиев и Анелия Торошанова в студиото на “Законът и Темида“

България е сред най-слабо публикуващите страни в авторитетни научни списания

Публикационната активност e важен елемент за обвързване на научните изследвания с нуждите и ползите за обществото и икономиката. България е сред страните с най-ниски нива на публикуване в авторитетни научни списания, което поражда необходимост от..

публикувано на 21.05.21 в 12:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Езерото в село Севар

Етносите в село Севар живеят в мир, уважение и разбирателство

Красивото и китно село Севар се намира в община Кубрат, област Разград и се състои от три махали. В едната живеят български турци и татари, които изповядват традиционния ортодоксален сунитски ислям, във  втората живеят алевити казълбаши, а в третата махала..

публикувано на 18.09.21 в 07:20

Весислава Танчева: Българските медии са в ръцете на триглава конструкция

От тази седмица България за пореден път за тази година е без парламент и на прага на нови избори. В ластта се предава от един служебен кабинет на друг служебен кабинет, а двама бивши служебни министри правят свой политически проект...

публикувано на 18.09.21 в 09:30

Искрен Кръстев: Полезният човек е щастлив

Той е инициатор и председател на българския офис Глобалния Предприемачески Мониторинг България (GEM) . След завръщането си в България през 2013 г. Искрен е активна част от родната предприемаческа общност, ментор на едни от най-големите..

обновено на 17.09.21 в 15:03
Ивайло Мирчев

Да спрем да разчитаме на Вашингтон и Брюксел да ни решават проблемите

Народното събрание прие преместването на Бюрото за защита на свидетели и символично прие промените в Закона за съдебната власт на “Демократична България“ на първо четене. Малко по-късно на първо четене беше приет и проектът на Христо Иванов и..

публикувано на 17.09.21 в 13:30
Асен Василев и Кирил Петков

Доц. Иво Инджов: Петков и Василев се прицелват центристки

Втори служебен кабинет и заявка за нов политически проект белязаха седмицата. Изминалите политически събития коментира в “Нашият ден“ доц. Иво Инджов , политолог и университетски преподавател. Проект на Кирил Петков и Асен Василев..

обновено на 17.09.21 в 11:19