Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Резултати от конкурса „Зрящи сърца“ 2021

| обновено на 24.05.21 в 16:51

На 24 май преди 12 години, пак в понеделник, програма „Христо Ботев“ на БНР обяви резултатите от първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“. Тогава още не знаехме дали той ще остане единствен, или ще продължи напред във времето. Ето обаче, че се превърна в традиция. Пак по традиция резултатите се оповестиха в предаването „Познати и непознати“, в което ви срещнахме и с победителите, които разказаха за творчеството си, за живота и за най-хубавото, което се вижда само със сърцето. Това се случи и тази година. Различното е, че всички награди, с изключение на поощрителната за млад автор, бяха дублирани.

Журито в състав: председател Силвия Чолева – поетеса, ст. редактор в програма „Христо Ботев“, и членове: Веселина Стоилова – поетеса, омбудсман на хората с увреждания в Община Варна; Кристина Александрова – поетеса, и Цвета Николова – ст. редактор, автор и водещ на предаването „Познати и непознати“, обобщи резултатите и извърши следното класиране:

Първа награда
Неделчо Стойчев за стихотворението „Цветно-черно“

Дачо Господинов за стихотворението „Момичето от кафенето“


Втора награда
Петър Нешев за стихотворението „Бастуните“

Верка Уилямсън за стихотворението „Градът“


Трета награда
Светла Иванова за стихотворението „Закъсняла птица“

Надя Иванчева за стихотворението „Размисъл“


Награда за млад автор
Стефан Цвятков за стихотворението „Очакване“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Кристина Сомова

Тя е носител на именната стипендия „Акад. Евгени Матеев“ – на фондация „Еврика“. В момента е на прага на дипломирането си като бакалавър в УНСС. Последователност, логика и проактивност – това са качествата, които според бъдещия специалист финансист Кристина Сомова, са важни, за да успее един млад човек днес в България. Важни са също правилната..

публикувано на 14.06.21 в 17:04

125 години Национална художествена академия

Тази година НХА отбелязва своята 125 годишнина. На 1 октомври 1896 год. след Указ на княз Фердинанд в България отваря врати Държавното рисувалво училище – едно от най-старите висши учебни заведения в страната. Дебатите за създаването му започват много по-рано, но чак през есента на 1896 г. то става факт. Открояват се имената на ред видни творци и..

публикувано на 12.06.21 в 09:05
Снимката е илюстративна

Кот, котак, мачарок

Дивата котка е била доста разпространена в земите, населявани от славяни, и е била наричана с думи, които с времето са се изгубили. Одомашненото животно е внесено по-късно заедно с латинското си име „катус“, заето в праславянския като „катъ“. Твърди се, че то е било част от атрибутите на цивилизацията и лукса. Интересно е и че името на мъжкото..

публикувано на 11.06.21 в 08:45

Енциклопедия бюрократика. Епизод 2: Хляб, зрелища и корупция

Дали корупцията и злоупотребите с власт са белег за упадъка на Римската империя, или са били част от нейния modus vivendi във всеки етап от съществуването ѝ било като република, принципат или доминат.   Надниквайки в богатата история на Рим, не бива да се изсушаваме да мерим с днешен аршин, т.е. да преценяваме ефективността на дадена система, в..

публикувано на 11.06.21 в 08:10

Горещи вълни, климатични промени и човешко здраве

Въпреки глобалния срив на интернет, форумът „ Климатека “ успя да отбележи годишнината си с уебинар за връзката между климатичните промени, горещите вълни и човешкото здраве на д-р Зорница Спасова. Чуйте интервюто с нея в „Лабиринти на познанието“. Докато в глобален мащаб има научен консенсус, че климатичните промени съществуват, в България темата..

публикувано на 10.06.21 в 16:17