Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мирослав Попсавов – майсторът на звуковата иконопис

Мария Вълчанова и проф. Мирослав Попсавов
Снимка: БНР

Хоровата музика в нейното сакрално измерение представяме във вторник, в „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“. В изданието на 25 май от 19.30 часа – ден след Празника на българската просвета и култура – предаването „Студио „Музика“ обръща поглед към източноправославното многогласно акапелно църковно пеене в среща-разговор с един от най-уважаваните български специалисти и световно признат авторитет в тази област – майсторa на звуковата иконопис, диригентa, теологa и педагогa – проф. протопсалт Мирослав Попсавов.

Той е роден през 1950 г. в София в семейство с утвърдени традиции в духовната сфера. Неговият баща – отец Стефан Савов служи в патриаршеската катедрала храм-паметник „Св. Александър Невски“, дядо му и прадядо му също са свещенослужители, а музиката е неизменен спътник на семейството. Затова не е случайно, че, по думите на самия М. Попсавов, той иска да бъде музикант още от дете. Първото осезаемо разгръщане на музикалната му дарба се проявява, когато той е ученик в Духовната семинария „Св. Йоан Рилски“, където е избран от своя преподавател за диригент на семинарния хор. За този първи плодотворен период на личностно и духовно израстване Мирослав Попсавов споделя:


След завършването на семинарията, а впоследствие и Духовната академия (днес Богословски факултет при СУ „Св. Климент Охридски“), Мирослав Попсавов постъпва и в Националната музикална академия, където завършва хорово дирижиране при големия български музикант проф. Васил Арнаудов. Паралелно с това ръководи смесения хор при руския храм-подворие в София „Св. Николай Мирликийски“, Хорa на софийските девойки и мъжките хорове „Славяни“ и „София“, а впоследствие основава смесения Софийски ортодоксален хор. От 2000 г. до момента е главен диригент на катедралния хор при столичния митрополитски храм „Св. Неделя“.

Като диригент Мирослав Попсавов активно концертира с ръководените от него хорови състави във Франция, Австрия, Швейцария, Германия, Испания, Съединените щати и Канада и е носител на отличия от български и международни хорови конкурси. Богатата му дискография включва над 10 компактдиска, издадени от български и чуждестранни звукозаписни компании, предлагани в цял свят и излъчвани по световните медии.

Като професор по хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ Мирослав Попсавов възстановява дисциплината „Църковна музика“ – предмет, преподаван в академията още преди 1944 г. от асистента на Добри Христов – Ангел Попконстантинов, с изучаване по онова време и на източно-невмена нотация. Педагогическият опит на проф. Попсавов получава заслужено признание и извън границите на България – през 2006-07 той е поканен да изнесе демонстрационен курс и концерт с източноправославна църковна музика в Илинойския университет. За това събитие и признание на авторитет той споделя:


За всеотдайността на проф. Мирослав Попсавов като учител и творец, свои мисли, спомени и благопожелания споделят в предаването четирима от неговите студенти, днес утвърдени и активно работещи диригенти и преподаватели в България и чужбина: доц. Сергей Павлов – диригент и преподавател в САЩ, Жорж Димитров – диригент на Софийската опера и балет, Кръстин Настев – диригент на Регионалния филхармоничен хор „Мадрид“ и д-р Георги Еленков – преподавател в НМА.

През 2015 г. с решение на Светия синод на Българската православна църква Мирослав Попсавов е удостоен от Негово светейшество българския патриарх Неофит със званието „Протопсалт на БПЦ“ за принос към църковнопевческото дело. Носител е и на най-високото отличие на Министерството на културата на Република България „Златен век“ – огърлие и грамота за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 ноември 2021

1 ноември Свири Камерният оркестър на Румънското радио с диригент Кристиан Мандял. 3.00 часа – Едуард Елгар (1857-1934), Серенада за струнни в ми минор, оп. 20. 3.13 часа – Феликс Менделсон (1809-1847), Ноктюрно из „Сън в лятна нощ“, оп. 61. 3.19 часа – Камий Сен-Санс (1835-1921), Серенада в Ми бемол мажор, оп.15. 3.25 часа – Морис Равел (1875-1937),..

публикувано на 27.10.21 в 15:35
Мария Вълчанова и проф. Мирослав Попсавов

Мирослав Попсавов – майсторът на звуковата иконопис

Хоровата музика в нейното сакрално измерение представяме във вторник, в „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“. В изданието на 26 октомври от 19.30 часа предаването „Студио „Музика“ обръща поглед към източноправославното многогласно акапелно църковно пеене в среща-разговор с един от най-уважаваните български специалисти и световно признат..

публикувано на 26.10.21 в 08:47

„Заза“ на Леонкавало за първи път по програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ ви предлага да откриете една почти непозната опера на Руджеро Леонкавало – „Заза“. Записът е от „Театър ан дер Вийн“ от премиерата на 18 септември 2020 г. и БНР разполага с него благодарение на международния музикален обмен на „Еврорадио“. „Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало Действащи лица и..

публикувано на 24.10.21 в 08:35
Мария Бохачек като Норма (вляво), Тодор Костов като Полионе и Мари Крикорян като Адалджиза в сцена от „Норма“ на Белини

Мария Бохачек – първата българска Норма

Певицата е потомка на чешки интелектуалци, преселили се в България непосредствено след Освобождението. Родена е в Оряхово на 21 октомври 1931 г. Остава отрано сираче, отгледана е от всеотдайните си лели. Завършва с отличие Музикалната академия в класа на Людмила Прокопова през 1953 г. Като студентка се занимава с преписване на ноти, за да се издържа,..

публикувано на 23.10.21 в 08:15
Корица на вокалната партитура, 1919 г

„Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало

Либрето: Карло Дзангарини и Руджеро Леонкавало Премиера: театър „Лирико“, Милано на 10 ноември 1900 г. Действащи лица и изпълнители: • Заза, певица – сопран • Анаиде, майка ѝ – мецосопран • Флориана, певица и синьора Дюфрен, съпруга на Милио – контраалт • Наталия, приятелка на Заза – мецосопран • Милио Дюфрен, парижки бизнесмен – тенор • Тото..

публикувано на 23.10.21 в 07:45