Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българските университети и инициативата за висши учебни заведения на EIT

Снимка: eit.europa.eu

Ще се включат ли българските университети в инициативата за висшите учебни заведения на Европейския институт за иновации и технологии (EIT), която дава възможност за подобряване на предприемаческия и иновационен потенциал на висшите училища, както и за по-доброто им интегриране в европейската иновационна система?

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е орган, създаден от Европейския съюз през 2008 г. с цел да увеличава възможностите на Европа в областта на иновациите. EIT e част от Horizon 2020, рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации.

EIT помага на предприятия, образователни и научноизследователски институции да работят заедно за създаване на благоприятна за иновациите и предприемачеството среда в Европа.

Защо това е важно и как българските университети вървят по пътя на промяната и осъвременяването на обучението?

Какво представлява инициативата и има ли други подобни, които предоставят възможност за модернизация на системата на висше образование?


Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Лидия Гълъбова, зам.-ректор на Техническия университет в София.

“Определено Техническият университет проявява интерес към инициативата на Европейската комисия за модернизация на висшето образование в посока към развитие на предприемачеството, иновациите и високите технологии.

Това не е нова инициатива и мерките, които се предприемат в тази посока, не са от вчера. Това е важен фактор за изграждане на една стабилна национална иновационна система. Което на практика представлява мрежа от организации и институции в публичния и частния сектор, чиято дейност и взаимодействие инициират, внедряват и разпространяват нови технологии и иновации.

Чрез такива дейности – като инициативата на Европейската комисия и на Европейския институт за иновации и технологии – на практика се създават условия за подпомагане на този процес, който е дългогодишен.

България има позитивно развитие в последните години в тази посока, тъй като беше приета стратегията за интелигентна специализация, иновационната стратегия на България беше променена, напоследък е актуализирана.

В нашата страна нещата се случват твърде бавно. Ролята на Университета е по-скоро в развитието на нови технологии. Имаме изключително добре развита научноизследователска база – над 40 лаборатории, в които работят нашите преподаватели и изследователи.

Обучението е на база на развитието на новите технологии. Това, което е новото и се засилва, е обучението по предприемачество и сред студентите. Не само в мениджърските специалности, а и сред специалностите и студентите, които са с изключително инженерна насоченост.

Софийски университет

Темата коментира в “Нашият ден“ и доц. Тодор Ялъмов, зам.-декан на Стопанския факултет на Софийския университет.

“Софийският университет участва в разнообразни мрежи от европейски университети в подкрепа на предприемачеството. Дали ще бъде успешно точно това кандидатстване, е рано да се каже.

Това е програма, която цели разширяването на вече съществуващи мрежи на Европейския институт по технологии с други университети.

Предприемачеството става все по-важно в следващите години, тъй като то е необходимо не само за създаването на нови фирми, но и за развитието на съществуващите. Все повече големи фирми подкрепят вътрешното предприемачество при тях.

Така че е важно университетите да подготвят студентите за тези предизвикателства – да създават свои фирми и да бъдат иновативни в съществуващите.

Имаме много предприемачи от нашите студенти, включително и от нашите преподаватели. Работим в партньорство с разнообразни фирми, които споделят опита си, включват нашите студенти в измислянето на нови продукти и услуги. Така че с много неща можем да се похвалим.

Разговорите можете да чуете от звуковите файлове.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота сутрин в село Враня стена

Село Враня стена се намира в община Земен, област Пернишка. Неговите 26 махали са пръснати по северния склон на Земенска планина и по южния склон на Рудина планина, които от своя страна са част от среднопланинската област Краище в югозападната част на страната. По-голямата част от селото е съсредоточена в плодородната долина на Треклянска река, известна..

публикувано на 04.12.21 в 10:35

Неангажиращ класификатор на пътешествениците

Всякакви видове пътешественици са срещали по време на пътуванията си кореспондентите на БНР в Израел Искра и Феня Декало. И понеже пандемията ги е "арестувала" в Тел Авив, те се забавляват да класифицират отделните типове пътуващи, без да имат претенции за изчерпателност. Искра : Спестовници. Усилено са събирали пари пътуването. Когато стигнат до..

публикувано на 04.12.21 в 09:00

Започва уебинар за ролята на градските зелени пространства

На 3 декември ще се проведе уебинарът SOFIA URBAN GREEN CONFERENCE 2021. В него ще се включат експерти от различни точки на света - Великобритания, Германия, Япония, Дания, Белгия и България, които ще споделят своя опит и ще очертаят значението на градските зелени пространства за функционирането на градовете и за подобряването на качеството на..

публикувано на 03.12.21 в 12:05

Каква е каузата на деветите Национални правосъдни награди

За девети път тази година на 3 декември се провежда Благотворителният бал на юристите, а част от него са и Наградите за правосъдие "Темида – цената на истината" Националните награди за правосъдие се организират от Балканската медийна асоциация, с подкрепата и помощта на Международния адвокатски съюз, адвокатските колегии от цялата страна,..

публикувано на 03.12.21 в 12:00
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Вероятността за съставяне на кабинет е голяма

В хипотезата сме, в която вероятността да бъде излъчен кабинет е много голяма. След две седмици преговори четирите политически субекта все още излъчват готовност. Червените линии по-скоро са на заден фон – каза в “Нашият ден“ политологът Анастас Стефанов . "Най-вероятно днес ще станем свидетели на декларации, апелиращи към държавност,..

обновено на 03.12.21 в 11:52
Подкасти от БНР