Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младежки джаз фестивал София 2021 – творческа прегръдка между младостта и опита

Снимка: youthjazzfestsofia.com

Музиката, проявена като „творчество на мига“, или наричана днес музикална импровизация, съпътства човека от зората на неговото осъзнаване като създател на чисто изкуство. Неслучайно, тъкмо в света на джаза този импулс започва сякаш истински „да плува в свои води“. И макар че професионалните занимания в това направление се формират тогава, когато жанрът за първи път получава наименованието „джаз“ през 1917 г., днес джазът е всепризнат като мястото, където въображението на творците преминава отвъд границите на зримите хоризонти. 

Такава е идейната насока и на поредното издание на Младежкия джаз фестивал София 2021, който си поставя за цел отново да обедини композитори, импровизатори и изпълнители, при това не само професионално изкушените, но и любители, вдъхновени от желанието да се впуснат в приключението, наречено създаване и изпълнение на джаз.


Фестивалът ще се проведе от 21 до 26 юни в столицата и, както подобава на подобен форум, предлага на публиката и участниците пъстра палитра от празнични емоции, включваща конкурсна и концертна програма, както и редица съпътстващи събития.

Йордан Владев
За джаза може да се говори дълго, и въпреки това разказът да не свършва, защото, както обичат да казват джазмените, той е една безкрайна приказка. Ще се убедите в това и от думите на музикалния педагог и композитор Йордан Владев – един от организаторите на форума, който сподели за идеите, целите и насоките на фестивала, неговата програма, регламент за участие и съпътстващите събития.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Дамрау и Павел Балев триумфират в Антверпен с „Кралски афери“

Симфоничният оркестър на Антверпен откри новия си сезон на 25 септември с тържествен галаконцерт с участието на световно известното немско сопрано Диана Дамрау. В събитието взе участие и френският бас-баритон Никола Тесте, който е и съпруг на певицата. Солисти и оркестър музицираха под палката на именития наш диригент Павел Балев. Красиво украсената..

публикувано на 17.10.21 в 08:45
Хуан Диего Флорес в сцена от „Фауст“ на Шарл Гуно, постановка на Виенската държавна опера.

Звезден дебют на Хуан Диего Флорес във „Фауст“ на Гуно

Оперната вечер на програма „Христо Ботев“ (16 октомври от 20 часа) изкушава ценителите на жанра със запис от изминалия сезон на Виенската държавна опера – „Фауст“ на Шарл Гуно. Премиерният спектакъл на режисьора Франк Касторф, в който знаменитият Хуан Диего Флорес дебютира на сцена в ролята на Фауст, се е състоял на 29 април тази година без публика – в..

публикувано на 16.10.21 в 08:20

Йоанна Каменарска – първата жена концертмайстор в историята на Хамбургския филхармоничен оркестър

Една млада и талантлива изпълнителка, постигнала успехите си, преодолявайки редица житейски и професионални изпитания, споделя някои от най-интересните моменти в творческото си битие със слушателите на „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“ в петък – 15 октомври, от 19.30 часа. Това е българската цигуларка Йоанна Каменарска. Родена в..

публикувано на 15.10.21 в 08:45

„Фауст” от Шарл Гуно, опера в пет действия

Музика : Шарл Гуно Либрето : Мишел Каре и Жул Барбие по първата част на прочутата трагедия от Гьоте. Премиера : 19 март 1859 година. Действието се развива в Германия в епохата на Средновековието. Действащи лица: • доктор Фауст – тенор • Мефистофел – бас-баритон • Валентин – баритон • Маргарита – сопрано • Зибел – мецосопрано • Вагнер –..

публикувано на 15.10.21 в 07:40

Балетът на Стефан Димитров „Сънят на Пилат“ с премиера в НДК

През 2018 г. в зала „България“ под диригентството на Любка Биаджони в концертен вариант беше изпълнен „Сънят на Пилат“ на Стефан Димитров. Сега вече творбата ще види и своята сценична реализация. Екипът, който подготвя постановката, е международен, а основен двигател е известният руски хореограф Василий Медведев, който от няколко месеца..

публикувано на 14.10.21 в 17:35