Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Епизод 422

Изкуството да бъдеш Лира

Снимка: Калина Станева

В епизод 422 „Трамвай по желание“ среща своята публика с актрисата, писател и драматург Валерия Минева-Лира.

Какво означава да бъдеш „човек“? Този въпрос вдъхновява със своята субективност. В търсенето на отговор се родиха седемнайсет разказа, които ще можете да чуете в аудио сборника „Изкуството да бъдеш човек“. Автор е пловдивската актриса Валерия Минева-Лира, а проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“, програма "Творчески инициативи". 

В аудиокнигата участват актьорите Божидар Георгиев, Елена Замяркова, Стоян Руменин и Валерия Минева, които работят в Пазарджишкия, Кърджалийския и Габровския театър, музиката е на Ян Руменин, а илюстрацията на обложката е дело на Петя Михайлова.

Всъщност това не е първи литературен опит на талантливата актриса. Преди няколко години тя написа и постави на сцената на ГДТ “Рачо Стоянов“ пиесата „Транзит“, в която философски разглежда драмата на съвременните български емигранти.

За своите лични спирки и транзити Валерия Минева разказва в „Изкуството да бъдеш Лира“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"От въглен към огън" – в памет на Димитър Грозданов

Галерия "Райко Алексиев" към Съюза на българските художници представя една мемориална изложба на Димитър Грозданов, назована "От въглен към огън". Това една знаменателна експозиция в памет на художника изкуствовед и теоретик на изкуството Димитър Грозданов, име свързано с важни събития от нашата художествена сцена. Изложбата представя над 80 предимно..

публикувано на 06.10.22 в 16:35
Теодор Ушев

За бягството от хаоса, за цифрите и божествената пропорция

Той е аниматор номер 1 в света, известен в цял свят с майсторските си анимационни проекти. Има над 200 отличия през годините, включително номинация за "Оскар". Един от Българските посланици на културата за 2021-ва година в конкурса на БНР.   В "Нашият ден“ Теодор Ушев разказва за най-новия си игрален филм "φ 1.618" .  Cюжeтът на антиутопията..

публикувано на 06.10.22 в 14:50
Здравка Владова-Момчева

Здравка Момчева спечели престижна литературна награда

Великотърновката Здравка Владова-Момчева, която живее и работи във Великобритания, спечели престижната награда за най-добър сборник/разкази в конкурса “Съвременна българска художествена литература без граници” 2022. Той се организира от Администрацията на Президента на Република България и Националния дарителски фонд “13 века България”..

публикувано на 06.10.22 в 12:56

Представят сборник с творби на български автори от шест континента

Софийската премиера на "Шарената сол на планетата“ – седмия литературен сборник с творби на български автори от различни страни, публикувани в EuroChicago.com, е на 6 октомври от 18.30 ч. в клуб „Журналист“ на Съюза на българските журналисти, ул. „Граф Игнатиев“ 4. В "Шарената сол на планетата“ са събрани 42 разказа и 48 стихотворения..

публикувано на 06.10.22 в 11:09
Жаклин Вагенщайн и Емил Янев

По следите на преоткритото време

В епизод 475 "Трамвай по желание" представя на своята публика осмото издание на единствения в света Международен кино-литературен фестивал "Синелибри". Мотото "Преоткритото време" отбелязва 100 години от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм, автор на монументалния роман "По следите на изгубеното време".  " Преоткритото..

публикувано на 06.10.22 в 10:10