Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Истории в ефира

Програмистите – клише и реалност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За конфликтите в работата, екипността, клишетата, насочени към създателите на дигиталния свят.

Темата коментира в Хараламби Хараламбиев в “Нашият ден“, създател на проект за хармонична работна среда.

“Най-стандартното клише за програмистите е, че не могат да комуникират, че са се затворили в света с компютрите. Това е наистина клише, далеч не е вярно.

Хората във всяка една специалност, включително в разработка на софтуер, си говорят със собствен жаргон по различен начин и затова може отстрани да изглежда малко по-трудно за комуникация.

Аз лично съм бивш програмист. Затова не ми е странно да комуникирам. От друга страна, го има елементът, че тъй като хората са станали специалисти в това да работят с компютри, имат т.нар. “твърди умения“ специално за работа с компютри спрямо комуникацията.

Преди пет години, когато основахме “Точка 2“, с която помагаме на хората в IT света да работят по-добре заедно, имаше една приятелка, която се занимаваше с обучения и тя изразяваше колко трудно достига до хората, пък за нас не беше никак трудно. За нас е много лесно при рабата с екипи и хора.


Общуването

Във всяка една сфера, като се съберат група от хора да работят нещо общо, това, което се случва, особено в IT средата е, че като се съберат можещи, знаещи хора, които имат идеи и знаят как да стигнат от точка А до точка Б – проблемът е, че всеки мисли по различен начин.

Когато се сблъскат идеите, хората нямат изграденото умение как различието да бъде сила и да се използва като инструмент. Как конфликтът да е нещо хубаво, а не да се отиде в борба за това кой ще се наложи.

Чуйте Хараламби Хараламбиев в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Фотев

Спомен за Христо Фотев

На 27 юли през 2002 г. ни напусна големият български поет Христо Фотев. Още с първите си книги Фотев е признат за поет явление, доказателство за това са наградите му за „Баладично пътуване“, „Лирика“, „Сантиментални посвещения“ и „Пристанище“. Сред шедьоврите на българската любовна лирика е Фотевото стихотворение „Колко си хубава!...“...

публикувано на 27.07.21 в 08:30
Акад. Атанас Иванов Атанасов

Акад. Атанасов: Внасяме храна, несъвместима с нашия геном

Акад. Атанас Иванов Атанасов е един от пионерите на растителната биотехнология в света. Наскоро излезе и новата му книга “Живот и наука през моите очи“.  Той е част от учените, които на практика създават бионезависимостта на България.  Имаше години, в които България произвежда своята селскостопанска продукция, разчитайки на собствена база семена...

публикувано на 26.07.21 в 11:21

Качеството на човешките отношения е основен фактор за качеството на живот

Стареенето е неизбежно, но може да бъде наситено с много по-положителни преживявания, казва в “Нашият ден“ психологът д-р Пламен Димитров : "Когато мислим за жизнения път на човека, трябва да знаем нещо, което дългосрочните изследвания, които не са икономически, нито политически или социологически, а дълбинни – здравно-психологически и..

публикувано на 26.07.21 в 11:19

Съвременните измерения на бесовете

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в самите нас. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 26.07.21 в 10:35
Д-р Любослав Костов, икономист и директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

Актуализацията на пенсиите: първа стъпка, но да не бъде единичен акт

Служебното правителство ще обсъди с работодатели и синдикати предложеното увеличение на пенсиите. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева. Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Любослав Костов , икономист и директор на Института за..

публикувано на 26.07.21 в 09:19