Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Играта с главно "И"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на приключващото Европейско първенство по футбол е добре да се разпалват не само спортните страсти, но и интелектуалните упражнения. 

Нидерландия играе добре футбол, но Homo Ludens – „Играещият човек“ – трактат на нидерландския мислител Хьойзинха, хвърля светлина върху цялата човешка цивилизация като продукт на игровото начало.

За играта на стадиона, за политиката като игра, за културата като стъпила върху правилата на играта важна област на човешката активност – разговор с културния антрополог Ивайло Цветков – Нойзи, с литературния историк доцент Йордан Ефтимов, с известния драматург и поет Елин Рахнев.

Май само политиците у нас играят политическата игра, като априори я смятат за игра без правила, обобщава Нойзи.

Чуйте предаването в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава, з аедно с местните общности, те ще търсят съзидателни форми на туризъм.  В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37

"Академия за младежко участие", или какво е важно в политиката

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите, съвместно с Национален младежки форум, обсъждаме какви са резултатите от двугодишния проект "Академия за младежко участие". Проектът "Академия за младежко участие", финансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, завърши с кръгла..

обновено на 29.07.24 в 10:14
Стефания Колева

Рожден ден с ретроспекция: Стефания Колева за личното и професионалното израстване

Днес, на 29 юли, честитим рождения ден на талантливата актриса Стефания Колева. За нея този период е изпълнен с летни турнета и нови професионални предизвикателства. Заедно с актьора Деян Ангелов, тя участва в множество представления на открито в големите градове на страната, а през август и септември ще я видим и на сцената на "Маймунарника" в..

обновено на 29.07.24 в 09:00

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15