Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години от основаването на Асоциация “Онгъл"

Снимка: Фейсбук, личен профил

Мисията на Асоциация “Онгъл" е да осъществява етноложки и фолклористични изследвания на българския народ. Тя се опитва да възстанови различни любопитни обичаи, съхранени в паметта на възрастните хора по селата.

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Росен Малчев, главен секретар на Асоциацията.

“Тази година Асоциацията има юбилей – 30 години от основаването. Преди толкова време се събрахме в Националния пещерен дом в Карлуково различни по-млади и по-възрастни етнолози, българисти, слависти и др.

Имаше университетски преподаватели, учители, краеведи, студенти. Създадохме тази организация с идеята да осъществяваме научни изследвания на българския народ – неговата вяра, език, социално-икономическо състояние и т.н."

Поставихме акцента върху фолклорните традиции. Всички сме доброволци на обществени начала

"Всяка година провеждаме теренни експедиции в България и в някои други страни на Балканите. Имаме над 100 експедиции за тези 30 години. Тази година трябва да излезе юбилеен 20-и том на годишника на Асоциацията.

Другото интересно нещо са ежегодните симпозиуми, наречени “Цар-Шишманови дни“ в град Самоков."


Културен потенциал на малките населени места

"За съжаление в малките населени места, такива между 100 и 200 жители, читалищата отдавна не съществуват. Тъй като не са били пререгистрирани, когато се приема новият Закон за читалищата.

Тогава трябва да се работи с тези хора, за да бъдат убедени, че това, което носят от миналото чрез паметта за своите родители, баби, дядовци и онова, което те са знаели, е важно, стойностно и има нужда да бъде инкорпорирано в съвременната българска култура."

Мястото на обичаите и традициите в съвременната култура

"Имаме две линии – едната е самовъзстановяването на обичаите, което се случва главно в селските и в малките градски общности.

И другото е една мода, която фактически се налага от градското общество, от държавните и общинските институции. Това са т.нар. "фестивали", които съвместяват както функциите на фермерски пазар, така и функцията на фолклорен фестивал.

Това, което организации като нашата се опитват да правят, е да подкрепят естественото възстановяване на обичаите по селата.

В последните 10 години наблюдаваме един ренесанс на фолклорната култура. Тя вече не е онази традиционна фолклорна култура, която знаем от записите на краеведи и по-сериозни учени от ХIХ и ХХ в. Това са вече едни съвременни форми, които изпълняват същата функция – събират хората, дават им възможност да съпреживяват и да се радват заедно."

Чуйте доц. Росен Малчев в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук, личен профил “Онгъл“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13