Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години от основаването на Асоциация “Онгъл"

Снимка: Фейсбук, личен профил

Мисията на Асоциация “Онгъл" е да осъществява етноложки и фолклористични изследвания на българския народ. Тя се опитва да възстанови различни любопитни обичаи, съхранени в паметта на възрастните хора по селата.

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Росен Малчев, главен секретар на Асоциацията.

“Тази година Асоциацията има юбилей – 30 години от основаването. Преди толкова време се събрахме в Националния пещерен дом в Карлуково различни по-млади и по-възрастни етнолози, българисти, слависти и др.

Имаше университетски преподаватели, учители, краеведи, студенти. Създадохме тази организация с идеята да осъществяваме научни изследвания на българския народ – неговата вяра, език, социално-икономическо състояние и т.н."

Поставихме акцента върху фолклорните традиции. Всички сме доброволци на обществени начала

"Всяка година провеждаме теренни експедиции в България и в някои други страни на Балканите. Имаме над 100 експедиции за тези 30 години. Тази година трябва да излезе юбилеен 20-и том на годишника на Асоциацията.

Другото интересно нещо са ежегодните симпозиуми, наречени “Цар-Шишманови дни“ в град Самоков."


Културен потенциал на малките населени места

"За съжаление в малките населени места, такива между 100 и 200 жители, читалищата отдавна не съществуват. Тъй като не са били пререгистрирани, когато се приема новият Закон за читалищата.

Тогава трябва да се работи с тези хора, за да бъдат убедени, че това, което носят от миналото чрез паметта за своите родители, баби, дядовци и онова, което те са знаели, е важно, стойностно и има нужда да бъде инкорпорирано в съвременната българска култура."

Мястото на обичаите и традициите в съвременната култура

"Имаме две линии – едната е самовъзстановяването на обичаите, което се случва главно в селските и в малките градски общности.

И другото е една мода, която фактически се налага от градското общество, от държавните и общинските институции. Това са т.нар. "фестивали", които съвместяват както функциите на фермерски пазар, така и функцията на фолклорен фестивал.

Това, което организации като нашата се опитват да правят, е да подкрепят естественото възстановяване на обичаите по селата.

В последните 10 години наблюдаваме един ренесанс на фолклорната култура. Тя вече не е онази традиционна фолклорна култура, която знаем от записите на краеведи и по-сериозни учени от ХIХ и ХХ в. Това са вече едни съвременни форми, които изпълняват същата функция – събират хората, дават им възможност да съпреживяват и да се радват заедно."

Чуйте доц. Росен Малчев в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук, личен профил “Онгъл“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34