Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио

Диана Дамрау (Елвира) и Хавиер Камарена (Артуро) в операта „Пуритани“.
Снимка: Marty Sohl/Met Opera

В съботната оперна вечер на 3 юли от 20 часа програма „Христо Ботев“ излъчва спектакъл на операта „Пуритани“ от Винченцо Белини. Записът е от 18 февруари 2017г., любезно предоставен от архивите на Метрополитън опера. Изпълнителският състав е избран сред най-добрите съвременни интерпретатори на бел кантото. Гласовете на Диана Дамрау, Хавиер Камарена, Алексей Марков, Лука Пизарони, Дейвид Кроуфорд ще слушаме в главните роли. Съставите на Метрополитън – хора и оркестъра, са дирижирани от Маурицио Бенини.

Белини достига върха на своята кариера с операта си „Пуритани“, създадена през 1835. Но това става само няколко месеца преди неговата смърт едва 33-годишен. Той пише ролите за едни от най-големите певци на своето време, затова и вокалните партии са толкова виртуозни. Певците, на чиито вокални възможности Белини е разчитал са Джулия Гризи (сопран), Джавани Батиста Рубини (тенор), Антонио Тамбурини (баритон) и Луиджи Лабланки (бас). Те участват в премиерата, а след това заедно пътуват като трупа за изпълнение на тази опера на Белини и в продължение на много години образуват постоянен „пуритански“ квартет.


В операта „Пуритани“ Белини следва нормите на италианската опера от началото на 18 век с типизираното представяне на всеки герой. Силните страни на творбата му се проявяват чрез прекрасните мелодии, като в същото време Белини отделя достатъчно внимание и на оркестрацията, която е особено богата. Друг момент е дълбокото психологично представяне на чувствата на главните герои в любовната драма, която се разгръща на фона на драматичните обществени събития. Основната вокална и артистична задача е поверена на изпълнителката на ролята на Елвира, с нейната емблематична сцена на полудяване. Събитията в операта се развиват по време на гражданската война в Англия от средата на 17 век. Макар и непряко, чрез двама от своите герои, Белини изразява личното си отношение към борбата за независимост на родната му Италия два века по-късно.

Много бързо след премиерата си операта „Пуритани“ от Винченцо Белини завладява световните оперни сцени. И днес тя присъства в основния репертоар на водещите оперни театри, като изисква много добре подготвени във вокално и артистично отношение интерпретатори.

Съдържание на операта „Пуритани“ от Винченцо Белини


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25

„Музикамерон“ – нови пътища за камерната музика

Един нов и обещаващ проект изгрява на българския музикален небосклон. Това е сдружението за камерна музика „МузиКамерОн“ , основано от трима ярко изявени в своята област български изпълнители: виолистът Румен Цветков, виолончелистът Атанас Кръстев и пианистката Виктория Василенко. Основната идейна художествена концепция на тримата музиканти и..

публикувано на 18.09.21 в 12:15
Марио Диаз

Майсторски клас на Марио Диаз в Плевен

С два концерт – на 17 септември в Плевен в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ и на 18.09 в София в зала „България“ ще завърши майсторският клас на преподавателя в „Моцартеума“ в Залцбург Марио Диаз. Диригент и на двата концерта ще бъде Найден Тодоров. В Плевен пристигнаха млади певци от Япония, Корея, Италия, Испания, Австрия, Германия...

публикувано на 17.09.21 в 09:41
Мария Принц и Карл-Хайнц Шютц

Обичате ли Брамс?

Това заглавие от романа на Франсоаз Саган е традиционно да бъде използвано, когато става дума за музиката на Йоханес Брамс. Ще го сторя и аз, защото хората, с които разговарям са негови страстни почитатели и то от много години. Това са флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистката Мария Принц, които записаха и издадоха за „Наксос“ сонатите за кларинет и..

публикувано на 16.09.21 в 18:15
Адриан Прабава

Адриан Прабава отново дирижира в София

Първото гостуване на германо-индонезийския диригент в София е през 2016 година, когато представя със Софийската филхармония Четири скици за голям оркестър на Димитър Ненов, цигулковия концерт на Александър Глазунов със солист Тацуки Нарита и Симфония №4 на Густав Малер, а концертът е част от цикъла „Да вкусим небесните радости“. След година отново е..

публикувано на 16.09.21 в 16:05