Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Царевец става „Сцена на вековете“

2
Балетът „Спящата красавица“ на Държавна опера Стара Загора открива фестивала "Сцена на вековете"
Снимка: Държавна опера Стара Загора

За шеста поредна година във Велико Търново се открива фестивалът "Сцена на вековете". 15 заглавия от света на операта, балета, симфоничната музика и мюзикъла ще зарадват почитателите на оперното изкуство и ще представят най-добрите заглавия от репертоара на оперните театри в цялата страна.

„Тази година има от всичко, откриването е с балет на 3-ти юли – „Спящата красавица“ на Държавна опера Стара Загора. Програмата е много богата. 15 впечатляващи заглавия – опера, балет оперета, симфонична музика и мюзикъл са включени в основната и съпътстваща програма на шести Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ във Велико Търново. 

„Сцена на вековете – С поглед към бъдещето“ е новата част в тазгодишното издание на фестивала. За първи път като изненада в програмата на 5 юли на голямата сцена в Двореца на Царевец ще излезе Балетна школа "Класика" при Народно читалище "Надежда - 1869" - Велико Търново, със спектакъла „Лешникотрошачката“. На 27 юли столичната вокална група ‘’Бон-Бон Мюзик“ ще представи „Пепеляшка“. Другата изненада е майсторски клас, който ще проведе световната оперна прима Красимира Стоянова, а заключителният концерт на младите дарования ще е на 23 август в МДТ „Константин Кисимов.“ – споделя маестро Владимир Бошнаков, артистичен директор на фестивала.

Фестивалът „Сцена на вековете“ е с дълга традиция и датира от 1985 година. През 2008 година отново се възстановява и представя най-добрите и нови заглавия от репертоара на оперните театри в България на екстериорна обстановка.

„Тази сцена е натоварена исторически с факта, че винаги са поставяни там значими заглавия, това историческо място акумулира национална енергия. Радвам се, че има такива състави и трупи, които продължават да се занимават с класическа музика, с класически танц, класически театър и сред младите хора има хора, които се занимават с изкуство и се развиват. Надявам се и пожелавам винаги програмата ни да е толкова богата, колкото е и тази година.“

По традиция, съпътстващата фестивална програма е в Летния театър и включва концертите "Sting the Opera“ на Държавна опера Стара Загора и Военния биг бенд, „Да послушаме кино“ на Хилда Казасян и Плевенската филхармония и “Symphony Way” с участието на Васил Петров и „Симфониета“ - Враца.

Какво е най-интересното от програмата, какви ще бъдат изненадите на това издание, и каква тенденция утвърждава един подобен фестивал, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева с маестро Владимир Бошнаков.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература.  Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“..

публикувано на 24.10.21 в 09:20

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.   „Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в..

публикувано на 24.10.21 в 09:00
Колаж: Ангелина Грозева

Отвъд голямата вселена на полската фантастика

Тази година се честват 100 години от рождението на гениалния полски фантаст, хуманист, сатирик, философ и експериментатор Станислав Лем. Произведенията на Лем засягат различни философски теми: размишления върху технологиите, естеството на интелекта, пречките в общуването и взаимното разбиране, безнадеждността в ограниченията на човешката природа и..

публикувано на 24.10.21 в 08:55

Елена Алексиева прекъсна самсара

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим..

публикувано на 23.10.21 в 16:15

„Далеч от времето“, близо до любовта

Любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. Но дългата изолация от часовника на живота не спира проблемите помежду им, а ги излага на повърхността. За това с няколко думи разказва филмът „Далеч от времето“, който вече може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. С изразните средства на седмото изкуство обаче..

публикувано на 23.10.21 в 11:02