Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Табаков: Литературата е зла мащеха – царицата на времето

| обновено на 07.07.21 в 14:28
Николай Табаков
Снимка: Личен архив

Писателят Николай Табаков стана третият носител на Националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“, която Община Ловеч присъжда от 2015 г. насам със съдействието на  Съюза на българските писатели.

Николай Табаков е роден през 1956 г. в село Мандрица, Ивайловградско. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Основател и доскоро управител на издателска къща „Анубис“. Автор е на романите „Изгубеното поколение”, „Пинокио”, „Няма да е все така”, „Да”, „Византия”, „Ветровете ни мраморни”, „Синята гора“ и други.

Николай Табаков е главен герой в “Нашият ден.

Наградите

"Литературата е и зла мащеха, тя е царицата на времето, тя изчаква, тя е нещо, което пази диета. Изхвърля излишните неща, при нея времето е съдник.

Всички големи замахвания и рекламни трикове не вършат много работа. Наградите не са най-важното нещо, наградата може да я даде само читателят. Всеки жъне това, което си е посял. Самият автор си избира читателя. Може да направи големи тиражи, може да пише бестселъри, еротика, фентъзи, зависи колко иска да бъде популярен.

Но истинската литература, която задава вечните екзистенциални въпроси – кой съм аз, има ли Господ, защо отглеждам децата си – това е литературата, тя изисква повече проникновение и работа, мислене и трупане на лични критерии. Тази литература не е много популярна.

Към наградите, особено в България, трябва да се отнасяме подозрително. Защото така сме си докарали държавичката, че е много трудно да наречеш едно нещо истинско."

Наградата „Проф. Димитър Димов“

"Тук вече е друго нещо. Първо, става дума за цялостно творчество, което си е един човешки живот. Имам 13 книги. Това е време и труд. Но става дума и за Димитър Димов – човекът, който не ляга върху традиции. Той е създател на традициите. Той е абсолютен иноватор в българската литература."

Литературата

"Литературата е такава магия, която не само може да ни проведе напред или назад във времето, да ни даде възможност да подушим мириса на сухи листа и да видим как пада светлината. Тя може да направи читателя съавтор и всъщност го прави. Там е магията. До този момент 400 млн. души по света са чели Толстой, всеки има собствена представа, този читател е демиург – заедно с автора той си е изградил образите, характерите, панорамите – всичко.

Режисьорът има един ракурс – той дава една-единствена гледна точка, а литературата дава 400 млн. Какво богатство, какво чудо и какви изкуство е литературата."

Премиерата на “Синята гора“ – 29 юни в клуб “Перото“

"Радвам се на всяка нова книга. Поне аз вадя книга през 3 или 4 години, което е работа и то сериозна. Поне аз си правя един малък университет всеки път.

Писателите са самотни бегачи на дълги разстояния. За да се получи нещо, се иска голямо седене и голяма работа.

Когато се работи сериозно и човек види крайния резултат – тази радост осмисля живота.

Предопределението

"Упорито се твърди, че Господ е раздал на всеки от нас таланти. Важното е дали ги търсим. Търсенето на себе си е трудна работа. То става чрез културното усилие, наречено “четене“.

Много е трудно да се пише проза, ако човек няма личен опит."

Чуйте Николай Табаков в звуковия файл.


Снимка: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15
Илюстративна снимка

Младите герои на Шипка: Ученици изкачват стъпалата към Паметника на свободата

Ден преди кулминацията на националното честване, посветено на Шипченската епопея, ученици ще се състезават в традиционната надпревара по скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата на историческия връх. Стартът ще бъде даден днес в 10 часа. Ученици от 5-ти до 12-ти клас ще застанат на старта в подножието на Паметника на свободата, към..

публикувано на 23.08.24 в 09:45
Диян Стаматов

481 свободни места за училищни директори: Има ли достатъчно подготвени кандидати?

На 19 август 2024 г. приключи кампанията за набиране на кандидатури за училищни директори в България. С общо 481 свободни места в страната , въпросът дали има достатъчно подготвени и мотивирани кандидати за тези позиции предизвиква значителен интерес. В ефира на предаването "Нашият ден" Диян Стаматов , председател на Съюза на работодателите в..

обновено на 22.08.24 в 10:40

Избрано: Как да консумираме безопасно подсладители: E-sladko предлага решения

През август предаването Lege Artis  поставя акцент върху някои от най-интересните интервюта, излъчени през годината. Сред тях се откроява разговорът с Елисавета Котова , председател на Асоциацията на децата с диабет, която представи първата българска информационна платформа за подсладители – E-sladko. Целта на E-sladko е да информира хората за..

публикувано на 21.08.24 в 13:14