Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лица и фигури в скалите на Кюстендилско през фотообектива на Румен Зиновиев

Снимка: личен архив

Страстта на Румен Зиновиев са скалните мегалити и древни светилища. Преди осем години поставя началото на своите пътешествия в България.

Откритията са много и могат да бъдат видени във фотоалбума “Скални спомени“, който той издава през 2020 г.

Снимките в албума са в резултат от “емоционално-интуитивна дейност, свързана с много работа по географски карти и сателитни снимки, разговори с хора от изчезващи села и изучаване на местни легенди и предания“ – така той определя своята работа.


Повече за пътя разказва в “Нашият ден“ Румен Зиновиев.

“Винаги съм се увличал по история, фантастика, езотерика и мистика. Обичам да ходя по скали и мегалитни светилища.

С приятели отидохме в Стрелча в Средна гора и там се сблъсках с тези мегалити под различни форми, които приличаха на хора и животни. Бяха такива невероятни структури, че разпалиха въображението ми.

След това се замислих защо това го няма в моя край, Кюстендилския. Започнах да правя проучвания и да се занимавам първо с карти. И един ден попаднах, разглеждайки една карта на Кюстендилски окръг, на едно географско понятие - Попов камък, местност в Кюстендилско в община Невестино. Реших да проверя какво има там и учудването ми беше голямо.

Имаше по скалите изсичания, форми, всевъзможни дупки, улеи... Започнах да снимам всички тези неща, да ги каталогизирам, да разширявам периметъра около тази местност. Обектите са стотици в рамките на 4-5 кв. км.


Всичко започна от една бегла информация, която видях в Google Maps някой преди мен беше написал на едно малко местенце – “светилище“. Отидох там и наистина видях няколко скали и оттам тръгна всичко.

С удоволствие забелязвам, че сега това се превръща в една от основните дестинации на хора, които обичат тази тема – магалитните светилища, тракийските светилища. Поне ние ги наричаме така, не знаем как са ги наричали древните.

И аз, и хората, които отиват там се зареждаме с някаква енергия. Искали ми се е да скачам, да пея, да крещя от радост. Мислил съм дори дали това са творения на хора, или на нещо близко до хора.

Според мен това е дело на човешка ръка или поне на съзнателна дейност. Нещо, което е искало да остави след себе си някакъв знак, да ни насочи. Мегалитното наследство в България е огромно


Чуйте Румен Зиновиев в звуковия файл.

Снимки: Личен архив Румен Зиновиев
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Атанас Иванов Атанасов

Акад. Атанасов: Внасяме храна, несъвместима с нашия геном

Акад. Атанас Иванов Атанасов е един от пионерите на растителната биотехнология в света. Наскоро излезе и новата му книга “Живот и наука през моите очи“.  Той е част от учените, които на практика създават бионезависимостта на България.  Имаше години, в които България произвежда своята селскостопанска продукция, разчитайки на собствена база семена...

публикувано на 26.07.21 в 11:21

Качеството на човешките отношения е основен фактор за качеството на живот

Стареенето е неизбежно, но може да бъде наситено с много по-положителни преживявания, казва в “Нашият ден“ психологът д-р Пламен Димитров : "Когато мислим за жизнения път на човека, трябва да знаем нещо, което дългосрочните изследвания, които не са икономически, нито политически или социологически, а дълбинни – здравно-психологически и..

публикувано на 26.07.21 в 11:19

Съвременните измерения на бесовете

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в самите нас. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 26.07.21 в 10:35
Д-р Любослав Костов, икономист и директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

Актуализацията на пенсиите: първа стъпка, но да не бъде единичен акт

Служебното правителство ще обсъди с работодатели и синдикати предложеното увеличение на пенсиите. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева. Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Любослав Костов , икономист и директор на Института за..

публикувано на 26.07.21 в 09:19

Пети Витски празници – Ъглèн '2021

На 17 юли се проведе петото поредно състезание по улов на речна риба на Рачковия вир на река Вит при село Ъглен. Организатори на събитието, проведено под патронажа на кмета на община Луковит, са кметство Ъглен, НЧ "Отец Паисий 1926", ЛРД "Сокол" – Луковит и ЛРД – Ъглен и местни бизнесмени. Надпреварата се провежда традиционно всяка година, с изключение..

обновено на 26.07.21 в 09:11