Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лица и фигури в скалите на Кюстендилско през фотообектива на Румен Зиновиев

Снимка: личен архив

Страстта на Румен Зиновиев са скалните мегалити и древни светилища. Преди осем години поставя началото на своите пътешествия в България.

Откритията са много и могат да бъдат видени във фотоалбума “Скални спомени“, който той издава през 2020 г.

Снимките в албума са в резултат от “емоционално-интуитивна дейност, свързана с много работа по географски карти и сателитни снимки, разговори с хора от изчезващи села и изучаване на местни легенди и предания“ – така той определя своята работа.


Повече за пътя разказва в “Нашият ден“ Румен Зиновиев.

“Винаги съм се увличал по история, фантастика, езотерика и мистика. Обичам да ходя по скали и мегалитни светилища.

С приятели отидохме в Стрелча в Средна гора и там се сблъсках с тези мегалити под различни форми, които приличаха на хора и животни. Бяха такива невероятни структури, че разпалиха въображението ми.

След това се замислих защо това го няма в моя край, Кюстендилския. Започнах да правя проучвания и да се занимавам първо с карти. И един ден попаднах, разглеждайки една карта на Кюстендилски окръг, на едно географско понятие - Попов камък, местност в Кюстендилско в община Невестино. Реших да проверя какво има там и учудването ми беше голямо.

Имаше по скалите изсичания, форми, всевъзможни дупки, улеи... Започнах да снимам всички тези неща, да ги каталогизирам, да разширявам периметъра около тази местност. Обектите са стотици в рамките на 4-5 кв. км.


Всичко започна от една бегла информация, която видях в Google Maps някой преди мен беше написал на едно малко местенце – “светилище“. Отидох там и наистина видях няколко скали и оттам тръгна всичко.

С удоволствие забелязвам, че сега това се превръща в една от основните дестинации на хора, които обичат тази тема – магалитните светилища, тракийските светилища. Поне ние ги наричаме така, не знаем как са ги наричали древните.

И аз, и хората, които отиват там се зареждаме с някаква енергия. Искали ми се е да скачам, да пея, да крещя от радост. Мислил съм дори дали това са творения на хора, или на нещо близко до хора.

Според мен това е дело на човешка ръка или поне на съзнателна дейност. Нещо, което е искало да остави след себе си някакъв знак, да ни насочи. Мегалитното наследство в България е огромно


Чуйте Румен Зиновиев в звуковия файл.

Снимки: Личен архив Румен Зиновиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54