Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шедьоври на американския разказ – том 2

| обновено на 04.08.21 в 12:33

27 шедьовъра на американския разказ, всеки от които е избран измежду стотици други и е издържал теста на времето. Завладяващи, затрогващи, забавни и увлекателни, тези творби са най-доброто от една плеяда ненадминати разказвачи, очертали и дефинирали пейзажа на американския разказ. 

Америка е позната повече от филмите, но дълбоките корени на американската чувствителност са в историческия период, който засяга тези разкази. Духът на пионерите, на първооткривателите, на хората, които все още са в конкуренция не с големия капитал, а с природата. Читателят попада на пулса на автентичната американска чувствителност – в едни по-жестоки, но по-човечни времена. 

Америка, която сякаш остава неопозната – това е общата атмосфера на тази антология с американски разкази. 

Вторият том на "Шедьоври на американския разказ" е съставен и преведен от Станимир Йотов (и други преводачи), който разказва в "Артефир":

"Няма някаква разлика в подхода към този втори том. Просто това е една нова плеяда от изключително добри американски писатели. И двата тома бяха замислени като една обща матрица преди 5 години. Работата вървеше едновременно. Подходът винаги е бил един и същ – да изберем най-добрите разкази от една огромна литература – може би най-значимата литература на ХХ век. Нелека задача. Трябваше да подберем от над 150 тома книги, безбройни сборници... Този подбор включва към 1000 страници, 63 разказа. Надявам се, че накрая се е получила добра подборка.

Опитахме се да има едно сечение между по-познати имена и имена, които за първи път се превеждат на български

Основният индекс при търсенето на разказите беше да отварят една неотворена врата към американската литература. Представях си сборника, чисто метафорично, като една огромна готическа сграда, в която отваряш вратата, преминаваш в нов свят, след това отваряш следваща врата...

Аз също бях подвластен на усещането за една непозната Америка. Бих споделил мнението на писателя Джъстин Кронин"Една от великите теми на американската литература е сблъсъкът на човека с безкрайните открити пространства на континента". Това са разкази за откритите пространства, за прериите, за завладяването на един нов свят. Тук някъде витае и идеята за Скитника. Навсякъде в американската литература я има идеята за онзи човек, който продължава все напред и напред – този адвенчър дух властва и в двата тома."

 Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимки – Пергамент пресВИЖТЕ ОЩЕ

Непознатият Матвей Вълев

Малко се знае за българския писател Матвей Вълев, популярен автор на разкази, репортажи, фейлетони, очерци и пиеси през 30-те и 40-те години на ХХ век. След 1944 г. е издаван спорадично и творчеството му е неглижирано. Незаслужено забравен, този истински космополит с невероятна житейска съдба напоследък предизвика интереса на изследователите.  Една от..

публикувано на 23.09.21 в 18:50

Иван Шишиев и романтиката на София

Иван Шишиев е познат като създател на популярната Фейсбук страница „Етюд-и-те на София“, а вторият му фотографски албум „Литературна София“ показва неочаквана гледна към града.  „Идеята беше в албума изобщо да не присъстват популярни изгледи от картичките. Вместо да снимам Националната библиотека например, аз влязох вътре в нея и снимах ценните ѝ..

публикувано на 23.09.21 в 18:40

Тихият критик Йордан Т. Христов

Във в. „Култура“ през 2019 г. проф. Михаил Неделчев казва в интервю: „Имаше един прекрасен и почти незабелязан критик – Йордан Т. Христов, който дълги години работеше във в. „Отечествен фронт“ и пишеше едни малки бисери, а нашата колегиална общност изключително много го ценеше. Такива бисери никой вече не пише. “Става дума за мястото на литературната..

публикувано на 23.09.21 в 18:33

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 23.09.21 в 18:25

Режисьорката Юли Жербасе: Всеки може да тълкува различно "Розовият облак"

Бразилската режисьорка Юли Жербасе, чийто пълнометражен дебют „Розовият облак“ привлече в началото на годината вниманието на Сънданс, а после взе голямата награда в Международния конкурс на София филм фест този март, сега пристигна в България за есенното издание на фестивала. На сутринта след запознанство за една нощ Жована и Яго са събудени от..

публикувано на 23.09.21 в 12:50