Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват празниците в Долината на тракийските царе в Казанлък

В Казанлък започват празниците в “Долината на тракийските царе“. На 3 септември на откритата сцена до Тракийската гробница ще има специално откриване. Ще бъде връчена награда на името на проф. Александър Фол.

Темата коментира в “Нашият ден“ Момчил Маринов, директор на историческия музей “Искра“.

“Празниците в Долината на тракийските царе са вече с 16-годишна история в Казанлък. Акцентът им е наследството на тази впечатляваща тракийска култура, което в пределите на нашето отечество е най-добре представено именно в Розовата долина.


Това наследство следва да се представя по атрактивен и лесноразбираем начин.

Същинската част на празниците започва днес с вълнуващ ритуал в 20.30 часа в един емблематичен обект в Казанлък парк “Тюблето“, където се намира и Казанлъшката тракийска гробница. Тогава ще бъде връчена и наградата на името на проф. Фол. Тя се дава на учени и изследователи с голям принос в изследването на тракийското наследство, но и в неговото популяризиране.

Следват два-три дни на изключително наситена и разнообразна програма. Кулминацията ще бъде в хубавия ден на Съединението – 6 септември, понеделник. В 20.00 часа вечерта на сцената на язовир "Копринка" празниците завършват с танцовата драма “Нестинарка“ на Държавна опера Стара Загора.

Дните съдържат и принос към изследователите на Тракийската култура. Днес в 17.30 в Исторически музей “Искра“ ще бъде открита представителна изложба, посветена на царския свят Цинобър в тракийската и римската култура.


На 4 эсептември в 11.00 часа ще бъдат представени най-новите изследвания в Музея. Всички тези събития могат да се видят на страницата на Община Казанлък.

Чуйте Момчил Маринов в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изящната усмивка става все по-достъпна

Все повече нови технологии помагат за постигането на изящна усмивка. Задължителните посещения при зъболекар, на всеки шест месеца, все още не са навик за българите. Често се сещаме да посетим дентален специалист едва, след като сме усетили болка. Стоматологът Светломир Дамянов споделя в ефира на "Нашият ден", че в последните години..

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16