Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В сянката на Бамби

Снимка: Klaus Pichler/wienmuseum.at

В сградата на библиотеката на виенското кметство е организирана изложба по случай 75 години от смъртта на Феликс Салтен – известен представител на Виенския модернизъм, чиито творчески жизнен път е увенчан с много литературни успехи.

Изложбата се базира на частния архив на Феликс Салтен и показва много писма и снимки от личности на времето, като Артур Шницлер, Фройд и др. Изложени са и откъси от филми и плакати на оперетни постановки по негово либрето. В аудио експозицията могат да се чуят откъси от негови статии и фейлетони. По време на националсоциализма книгите на Салтен влизат в списъка на забранените творби заради еврейския му произход.


Салтен сътрудничи в началото на виенски вестници под различни псевдоними. Но всъщност творческия му път започва като либретист на оперети на Рихард Щраус и Лехар, после като режисьор и сценарист на филми. Най-голяма популярност придобива с филмирането на неговия роман „Бамби“, но Салтен не забогатява от това, защото продава правата си още през 1930 година на Уолт Дисни. За известно време той е и председател на австрийския Пен клуб. Чуйте повече от Константин Брадваров в  звуковия файл.

Снимки: Klaus Pichler / wienmuseum.at
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература.  Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“..

публикувано на 24.10.21 в 09:20

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.   „Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в..

публикувано на 24.10.21 в 09:00
Колаж: Ангелина Грозева

Отвъд голямата вселена на полската фантастика

Тази година се честват 100 години от рождението на гениалния полски фантаст, хуманист, сатирик, философ и експериментатор Станислав Лем. Произведенията на Лем засягат различни философски теми: размишления върху технологиите, естеството на интелекта, пречките в общуването и взаимното разбиране, безнадеждността в ограниченията на човешката природа и..

публикувано на 24.10.21 в 08:55

Елена Алексиева прекъсна самсара

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим..

публикувано на 23.10.21 в 16:15

„Далеч от времето“, близо до любовта

Любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. Но дългата изолация от часовника на живота не спира проблемите помежду им, а ги излага на повърхността. За това с няколко думи разказва филмът „Далеч от времето“, който вече може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. С изразните средства на седмото изкуство обаче..

публикувано на 23.10.21 в 11:02