Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Тодор Митов - да вдъхновяваш другите за бизнес

| обновено на 21.09.21 в 08:19
Снимка: Pixabay

Тодор Митов е млад човек, който си е поставил за цел да вдъхнови и мотивира други млади хора да се възползват от програми, които да им покажат как се развива бизнес в чужда среда.Той е мениджър проекти в ICT cluster.

Програмата „Еразъм за млади предприемачи” е трансгранична програма за обмен, която предоставя на нови или бъдещи предприемачи възможността да се учат от опитни предприемачи, които управляват малки предприятия в други държави.

Обменът на опит се осъществява по време на престой при опитен предприемач, който помага на новия предприемач в придобиването на умения, необходими за управлението на малка фирма.

Ползите за предприемача-домакин се изразяват в нови перспективи за развиване на собствения бизнес и възможността за установяване на сътрудничество с чуждестранни партньори или опознаване на нови пазари. Престоят е частично финансиран със средства от Европейския съюз.


Тодор Митов е главен герой в “Нашият ден“.

“Нека някой, който иска да стартира бизнес, но не знае как, си представи, че му се дава възможност да се срещне с опитен човек, който е минал по неговия път.

Да му се даде възможност двамата да работят заедно от един до шест месеца. Нека си представим, че се даде възможност да се отиде в държавата и компанията на ментора.

За всяка държава има фиксирана сума, която се отпуска на месец. Тази сума може да не покрива разходите 100%, но със сигурност ще помогне.

Програмата съществува от 2009 г., като ИКТ клъстера е посредническа организация. Една от организациите, към които начинаещ предприемач може да се обърне.

Подкрепили сме вече над 150 предприемача. Изпратили сме ги и те са се срещнали със своя ментор. Някои веднага стартират успешен бизнес, други използват знанието, което са придобили.

Как се кандидатства

Трябва да се регистрират на сайта на програмата.

Повече за Тодор Митов можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Pixabay, БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Притча за сеяча

Езикът на Църквата

В Притчата за сеяча Спасителят разкрива как доброто семе може да не даде плодове, ако няма кой да се погрижи за подготовката на почвата. В притчата Сеяч е Сам Господ Иисус Христос, семето – словото Божие, а почвата са различните хора, разделящи се на категории, според това как сърцата им приемат посятото семе. Актуалността си този пример не е загубил..

публикувано на 17.10.21 в 09:45

Има ли такова нещо като политически език

Политическият език – превод в ефир. Освен от футбол, тенис, Формула 1, екология, енергетика, производство и консумация на ферментирали и дестилирани напитки, доказано е, че българите най-много разбират от политика. Но сравнително рядко разбират какво точно говорят политиците. В топ 10 не среднощните разговори са споровете за политика. Често се оказва,..

публикувано на 17.10.21 в 09:10
Църквата в село Крепост

Село Крепост – галерия на открито

Село Крепост е най-голямото село в Димитровградска община. В него живеят около 2 хиляди души. Селото се намира по средата на пътя, свързващ Димитровград и областния град Хасково. Плодородната земя в землището на селото ражда пшеница, царевица и памук. Известно и с черешовите си масиви. През 2007 година в местността „Жельова чешма“ са проучени останки от..

публикувано на 16.10.21 в 09:05
Адв. Захари Генов, Анелия Торошанова и нотариус Камен Каменов (от ляво надясно)

Право на собственост на чуждестранни лица върху земя – как става в България

Как чуждестранни лица и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя в България? Кои са акцентите в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи? Темата коментира в “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов , консултант на предаването. Той е и автор на книгата “Нотариусът и правото“...

обновено на 15.10.21 в 12:23
Кирил Вълчев, генерален директор на БТА

Кирил Вълчев: Голямата тема на медиите по света е именно истината

Българската телеграфна агенция (БТА) организира за 16-и път Световна среща на българските медии. Тазгодишното издание започва на 17 октомври в Рилския манастир, а темата е "Медии и истина". "Медии и истина" събира 27 журналисти от 17 държави, които правят български медии по света. Почти всички идват на живо в Рилския манастир в навечерието..

обновено на 15.10.21 в 10:44