Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анастасия Балездрова: Каракачаните - традиции и дух

Напоследък много се заговори за новата звезда на женския тенис – Ема Радукану, която стана особено популярна след успеха си на Откритото първенство по тенис на САЩ.

Тя е родена в Канада, с майка китайка и баща румънец, но от 2-годишна живееща във Великобритания,

Радукану поднови оживените дискусии около понятието национална идентичност.

Какво е да си румънец? Гените ли те правят такъв или това да си отраснал в една страна? 

Подобен, макар и не толкова сложен е случаят с днешната ни събеседничка. Тя е от Сливен, отраснала близко до традицията на каракачаните, до животните, за които се е грижел нейният дядо.

Преди три години говори в ефира на „Христо Ботев“ за пожарите в Гърция и ние я смятахме за наш, български глас от мястото на събитията, а колегите от гръцката „Мега Ти Ви“, където всъщност работи, с основание вероятно я считат за техен човек.


Това е Анастасия Балездрова, а повод да говорим за каракачаните, за техните традиции и дух,  е неотдавнашното валидиране на юбилейна пощенска марка в Сливен за 30-ата годишнина от създаването на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България. 

Чуйте Анастасия Балездрова в звуковия файл.

Снимки: личен архив
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архитект Тодор Булев

Арх. Тодор Булев: Културните аспекти на архитектурата да се обхванат в специален закон

Проблемите на културните аспекти на архитектурата трябва да бъдат обхванати в специален закон за архитектурата. В този специален закон архитектурата ще се разглежда като културна ценност. Защо е необходим закон за архитектурата? Темата коментира в “Законът и Темида“ арх. Тодор Булев , председател на САБ. “Архитектурата е една..

обновено на 22.10.21 в 13:47
доц. д-р Ана Джумалиева, председател на КЗД

Достъпната среда – сред основните теми на заседанието на Съвета за наблюдение по ЗХУ

На 15 октомври се проведе онлайн заседание на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания (ЗХУ), председателствано от Комисията за защита от дискриминацията. Какъв беше дневният ред на заседанието и кои бяха основните акценти, по които работи тази среща? Темата коментира в “Законът и Темида“ доц. д-р Ана Джумалиева ,..

публикувано на 22.10.21 в 11:32

Мария Петрова: Ваксините още нямат разумна алтернатива

Как изглежда изискването за наличие на зелен сертификат от правна гледна точка? Влезе в сила изискването за зелен сертификат Здравните власти допускат дори локдаун при неуспех със зеления сертификат Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Петрова "Не съм съгласна, че зеленият сертификат е точно мярка, той по-скоро е..

обновено на 22.10.21 в 11:29

Купи 1 книга. Дари я на своето училище!

Ученици, учители и родители в кампания за повече книги в библиотеките в училищата. Инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!" търси новите будители в лицето на ученици. С призива "Бъди съвременен будител" кампанията приканва учениците да дарят на училищната библиотека нова книга. Инициативата е организирана от Асоциация..

публикувано на 22.10.21 в 09:46
Христо Мутафчиев

Христо Мутафчиев: Изискването за зелен сертификат е прибързано и обърква театрите

Зелени сертификати в културата и изкуството? Как се отразява наредбата на Министерство на здравеопазването на театрите у нас? Влезе в сила изискването за зелен сертификат Темата коментира в “Нашият ден“ Христо Мутафчиев , председател на Съюза на артистите в България. “Смятам, че изискването за наличие на зелен сертификат е..

публикувано на 22.10.21 в 09:31