Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Журналистиката, която овластява гражданите

Конференция "Нови хоризонти в журналистиката"
Снимка: АЕЖ - България

На 24 и 25 септември т.г. София бе домакин на значимо медийно събитие, което събра заедно водещи личности в световната разследваща журналистика. Под мотото „Нови хоризонти в журналистиката“ участниците в конференцията дискутираха, споделяха опита си и търсеха заедно нови пътища към това честната журналистика да се върне при хората.

Дейвид МакДоналд, изпълнителен директор на World Press Institute: „Независимата журналистика и журналистите са на прицел в много страни по света, включително и в България. Ако трябва да посоча една причина, поради която да участвате в конференцията „Нови хоризонти в журналистиката“ в София, то тя би била, за да видите как новите тенденции в разследващата журналистика и използването на подкаста помагат на независимата журналистика“.

Пол Стайгър, основател и бивш главен редактор на ProPublica: „Когато ProPublica стартира в края на 2007 г., основната ни цел беше да даде сили на разследващата журналистика на национално, а в някои случаи и на международно ниво, като добавихме анализирането на данни и други дигитални елементи към процеса. Днес тези цели продължават да са важни, но основните ни ресурси са насочени към това да възвърнем разследващия фокус в журналистиката, както в нашите собствени материали, така и чрез подкрепа на местните и регионални медии.“

Разговор с Иван Радев от АЕЖ-България, съорганизатор на събитието, за целите на конференцията и на участниците в нея.

Разговор с Пол Стайгър за двете награди "Пулицър", които получава ProPublica, онлайн платформа за разследваща журналистика в САЩ, по време на неговото редакторство. Благодарим на колегата Боряна Джамбазова за съдействието по време на този разговор.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Имуществени спорове и проблеми с администрацията

Слушателка от София е гражданин на САЩ, без да губи българското си гражданство. Има завещание от баща си за 1/4 от неговото собствено жилище, а другите 3/4 идеални части са прехвърлени срещу издръжка и гледане на нейния брат. Той е български гражданин, живее постоянно на територията на България, живее в София в същото жилище. Брат ѝ обаче придобива с..

публикувано на 26.11.21 в 14:35

Финалната фаза на преговорите за съставяне на правителство

Преговорите за съставяне на правителство навлизат във финалната си фаза. Днес е предпоследният ден за дискусии.  На масата за преговори сядат експертите в направленията "Труд и социални грижи", "Туризъм", "Национална сигурност" и "Спорт". Началото на преговорите беше поставено във вторник, ден след балотажа за президент, когато изборните..

публикувано на 26.11.21 в 12:29

Превръща ли се тюркският свят в нов глобален играч

Този месец в Турция се състоя среща на върха на Тюркския съвет, на която бе утвърдена Концепция за Тюркския свят до 2040 г. Участваха президентите на Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, а премиерът на Унгария, както и президентът на Туркменистан, се включиха като наблюдатели. Какво предвижда тази концепция? Темата..

публикувано на 26.11.21 в 11:47

Дигитално съдържание и дигитални услуги – продавачи и потребители

Какво ще се промени за потребителите от 1 януари 2022 г. след влизането в сила на Закона за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки и Регламент (ЕС) 2019/1150 на Европейския парламент на Съвета от 20 юни 2019 година за насърчаване на справедливост и прозрачност за бизнес ползвателите на посреднически онлайн услуги...

публикувано на 26.11.21 в 11:45

Младежки форум с отворено писмо: В преговорите за кабинет липсват младежки политики

Национален младежки форум публикува отворено писмо по повод преговорите за съставяне на правителство. Оказва се, че от всички теми ПП, ИТН, ДБ и БСП не са намерили място в натоварената програма, за да обсъдят сферата на младежките политики. „Продължаващото неглижиране на политиките за младежта е пагубно не само за нас, младите хора, към..

публикувано на 26.11.21 в 09:40