Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Журналистиката, която овластява гражданите

Конференция "Нови хоризонти в журналистиката"
Снимка: АЕЖ - България

На 24 и 25 септември т.г. София бе домакин на значимо медийно събитие, което събра заедно водещи личности в световната разследваща журналистика. Под мотото „Нови хоризонти в журналистиката“ участниците в конференцията дискутираха, споделяха опита си и търсеха заедно нови пътища към това честната журналистика да се върне при хората.

Дейвид МакДоналд, изпълнителен директор на World Press Institute: „Независимата журналистика и журналистите са на прицел в много страни по света, включително и в България. Ако трябва да посоча една причина, поради която да участвате в конференцията „Нови хоризонти в журналистиката“ в София, то тя би била, за да видите как новите тенденции в разследващата журналистика и използването на подкаста помагат на независимата журналистика“.

Пол Стайгър, основател и бивш главен редактор на ProPublica: „Когато ProPublica стартира в края на 2007 г., основната ни цел беше да даде сили на разследващата журналистика на национално, а в някои случаи и на международно ниво, като добавихме анализирането на данни и други дигитални елементи към процеса. Днес тези цели продължават да са важни, но основните ни ресурси са насочени към това да възвърнем разследващия фокус в журналистиката, както в нашите собствени материали, така и чрез подкрепа на местните и регионални медии.“

Разговор с Иван Радев от АЕЖ-България, съорганизатор на събитието, за целите на конференцията и на участниците в нея.

Разговор с Пол Стайгър за двете награди "Пулицър", които получава ProPublica, онлайн платформа за разследваща журналистика в САЩ, по време на неговото редакторство. Благодарим на колегата Боряна Джамбазова за съдействието по време на този разговор.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Захарий Княжески

Захарий Княжески – създателят на първата обществена библиотека в България

Захарий Княжески е български възрожденски просветен деец, книжовник, фолклорист и драгоман (преводач и посредник). Истинското му име е Жеко Петров Русев.  Той е роден през 1810 година в село Пишмана (днес Княжевско), област Стара Загора. Изучава занаятите грънчарство и сапунарство. Учи в Стара Загора, Търново, Света гора и във Взаимното училище в..

публикувано на 18.10.21 в 11:27

18 000 недвижими културни ценности у нас са декларирани, но без постоянен статут

Какви са актуалните проблеми, свързани с опазването и управлението на недвижимото културно наследство в България и какви законодателни промени в тази сфера ще инициира Координационният съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор, съвместно с  Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Общо 40..

обновено на 18.10.21 в 11:20

Насимо: Изкуството е изкуство независимо дали е на улицата, или не

На 18 октомври художниците честват своя професионален празник. Станислав Трифонов , известен със своя артистичен псевдоним Насимо (Nasimo), е български стрийт арт художник. Роден е през 1979 г. в град Търговище. Завършва факултета по изобразителни изкуства към Великотърновски университет със специалност „Изящни изкуства“...

публикувано на 18.10.21 в 11:11
Силвия Маринова, Михайлина Павлова и Николета Габровска в студиото на

Очакваното "нормално" срещу различията

Кои са социалнозначимите теми, които интересуват Силвия Маринова, журналист на свободна практика и обучител по мултимедия? Какво се крие зад Queer Light, нейната първа самостоятелна фотографска изложба? Силвия Маринова : „Посвещавам тази серия от снимки на всички синове и дъщери, които са се сблъскали с гнева, тъгата, безпомощността или..

публикувано на 18.10.21 в 09:20

Навършват се 40 години от откриването на Античния театър в Пловдив

На 18 октомври се навършват 40 години от откриването на Античния театър в град Пловдив. Темата коментира в “Нашият ден“ Мая Мартинова , археолог. Та е участвала в разкриването на амфитеатъра и е ръководител на отдел на Общинския институт “Старинен Пловдив“. “Античният театър е открит във връзка с едно голямо инженерно съоръжение –..

публикувано на 18.10.21 в 08:45