Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Сградите в нас“ – едно изкуство, предупреждение

Снимка: @structuragallery

Галерия „Структура“ представя един мащабен и интересен проект на художника Иво Бистрички, един от значимите съвременни български артисти. Изложбата, включва най-новата серия творби на художника, озаглавена „Сградите в нас“.

Иво Бистрички съзнателно остава в полето на чистата живопис. Това е еднопортретна галерия на сгради на властта, от различни исторически периоди: Мавзолея и Партийния дом (сега Министерски съвет), Триумфалната арка, Луксорският обелиск в Париж, Портата на небесното спокойствие от площад „Тиенанмън“, Партенона в Атина и др. Използвайки единствено средствата на живописта, той премахва декоративните детайли и разголва обектите си до крайност. В изложбата няма човешко присъствие. С изключение на Автопортрета на художника, изобразен без очи и чийто череп наподобява геометрична постройка.


Кураторът Мария Василева пише за експозицията: „В картините духът е изместен от архитектурните изображения на властта, в повечето случаи символи на победи и завоевания, на войни и надмощие, но мъртви по своята същност... Цветовата символика не е търсена случайно, но подсъзнателно доминира червеното – цвят на триумф, но и на кръв…“

В интервюто на Иво Бистрички за „Артефир“ той съзнателно не изреди тези сгради, защото искаше да представи общото, символите на властта, като предупреждение за обезличаването на човешката същност. Чуйте какво каза още.

Снимки: галерия „Структура“
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР