Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Световен ден на зрението

| обновено на 14.10.21 в 08:27
Снимка: БГНЕС

Всеки втори четвъртък от месец октомври се отбелязва Световният ден на зрението.

Много са заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в световен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение.

Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката срещаме хора, загубили зрение от глаукома.

По данни на американските здравни служби усложненията в очите, свързани с диабета, са най-честата причина за слепота в трудоспособната възраст между 20 и 70 години. Диабетната ретинопатия и свързаните с нея кръвоизливи и отлепвания на ретината, както и вторичната глаукома водят до необратима загуба на зрението.

Профилактиката на тези усложнения изисква добра колаборация между отделните звена на здравната система и значителен финансов ресурс.

Темата коментира в “Нашият ден“ офталмологът проф. Ива Петкова:

“Населението на страната, както и на целия свят, застарява. Промениха се и нашите изисквания към нашето зрение. Пациентът невинаги може сам да установи проблемите с очите. По-скоро профилактичните прегледи помагат както на децата, така и на възрастните.

Различна е патологията в различните възрастови групи. Най-честото, което се установява при децата, са проблемите, свързани с т.нар. “мързеливо око“.

Това често пъти не може да бъде установено от родителите, освен ако няма някакво ясно кривогледство, или пък ако детето не се оплаче и затова са именно профилактичните прегледи, за които говорим, и те действително са много важни. Там важна е и вродената патология, катаракта, глаукома – това са тежки заболявания.

И заболяванията на ретината, които дават симптоматика в по-късна възраст, но са с изключително неприятен ход и намаляват зрението дефинитивно.

Вече имаме първата генна терапия за някои от тези заболявания. Това е един вид от пигментните дегенерации на ретината и съвсем скоро България ще се присъедини към този клъстер, където пациентите биха могли вече да разчитат. Това са пациенти, при които се изолира определен ген.

При по-възрастните пациенти, това са заболяванията, които сме свикнали да лекуваме – далекогледство, късогледство, те са тези, които най-много намаляват зрението. Те се коригират още в активна  възраст много добре.

Чуйте проф. Ива Петкова в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петото издание на "Селска бизнес академия" се проведе в Кърпачево

"Селска бизнес академия" е формат на сдружение "Деветашко плато" за обучение на предприемачи и представители на неправителствения сектор, на местни общности и власти. В организацията членуват над 140 души, които са обединени около идеята за развитието на девет села в района на общините Летница, Ловеч и Севлиево. Най-мащабната и позната инициатива,..

публикувано на 30.11.23 в 13:10
Д-р Иван Чакъров

Д-р Иван Чакъров от детската онкология в ИСУЛ: Отдъхвам си, когато направя и последния скенер

В рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" събеседник е д-р Иван Чакъров. С негова помощ надникваме в Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ. Клиниката, за която съвсем наскоро стана дума в медиите, защото и оттам изплуваха проблеми, но освен тях зад стените на болницата има и много професионализъм и..

обновено на 30.11.23 в 12:28
Снимката е илюстративна

Изграждането на Национална детска болница няма да реши проблемите на педиатричната грижа

Какви са усилията на държавата по отношение на болничната педиатрична грижа у нас? Има сериозни дефицити на детски специалисти и те са разпръснати по различни клиники и лечебни заведения, как те могат да бъдат събрани в мултидисциплинарен екип, който да работи компетентно, бързо и когато се налага – животоспасяващо? "Детското здравеопазване..

публикувано на 30.11.23 в 12:10
Снимката е илюстративна

Грипът ще достигне епидемични нива в края на януари

Краят на ноември е, а все още рядко се засича грип. През годините не е имало такова закъснение на грипния сезон. "Ние изследваме само ограничен брой серуми от хора, които показват подобна симптоматика от цялата страна",  казва доц. д-р Ангел Кунчев , главен държавен здравен инспектор. Факт е, че може да се приеме, че грипът чука на..

публикувано на 29.11.23 в 12:30