Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

| обновено на 21.10.21 в 09:01

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев откри самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно обобщение на темата и възможност за зрителите да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки есенни природни картини. Ето какво споделя художникът в "Артефир":

Сезоните

„Като цвят есента ми е любима. Защото е толкова красиво и пъстро – тези топли тонове са ми любими, но аз обичам всички сезони. Навремето не обичах много зимата, защото не я бях опознал от красивата страна. А красивата страна на зимата е в планината. Всички сезони са безкрайно красиви и носят своето очарование. В изложбата има и няколко мои любими зимни пейзажи."

Пътят

„Пътят към храма е заложен у всеки човек. Имам няколко произведения, посветени на "Ел Камино". Мои приятели изминаха през 2007 г. цялото трасе – около 800 км в Испания. Моята поръка към тях беше да направят пейзажни снимки. Когато се прибраха, ми показаха стотици снимки. Това силно ме вдъхнови и на изложба през 2008 г. показах първите мои картини на тази тематика. Моите приятели три пъти са го минавали "Ел Камино", три пъти са ми носили снимки и като че аз самият да съм минавал този път… Може пък един ден да тръгна.“

 Техниката

„Това е т.нар. „смесена техника“, защото освен темперни бои, аз слагам и различни пълнители – лепила, винервайс и т.н., за да се заздрави техниката, защото само с темпера не могат да се правят такива устойчиви на времето картини. Накрая се покриват с водоразтворим лак на акрилна основа и се получава една съвсем здрава картина. Това си е моя техника, която още в началото на 90-те години започнах да практикувам и си я развих във времето – оказа се устойчива във времето.“

"Пейзажите на Шунев са стилизирани, изпълнени в стила на наивизма, с чудесно живописно чувство и оригинална техника, която е вече неизменна част от стила и почерка на автора. Неговите картини са ясноразпознаваеми, извоювали във времето своето собствено лице. Публиката обича уюта в творбите на Владимир Шунев, който се усеща както в есенните, така и в зимните пейзажи, обича ярките виолетови лавандулови полета или ширналите се златни нивя, малките хълмчета и синьо – лилавите планини, обича ведрината на деня и красотата на нощта. Всичко това е събрано в изложбата „Златна есен“ и зрителите с радост могат да му се насладят", пише галеристката Надя Павлова.

Владимир Шунев е инженер по професия, но след 1990 година се отдава изцяло и единствено на изкуството. Има множество самостоятелни изложби зад гърба си, както и различни награди за живопис. Дълго време посвещава на изследване на скалните рисунки и българските черги и шевици, каквато е и предишната му изложба в галерия „Париж“, но от няколко години интензивно разработва пейзажите и пасторалните композиции.

Изложбата продължава до 31 октомври и може да бъде разгледана на живо, както и онлайн в сайта на галерия „Париж“. www.gallery-paris.com 

Снимки – галерия „Париж“ и личен архив на Владимир Шунев 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от постановката „Иванов-Барабанов“

НАТФИЗ посреща празничния декември с три премиери

Този сезон предстоят три премиери на голямата сцена на Учебен театър „НАТФИЗ“. „Доброто на страната ни“ от Тимбърлейк Уъртънбейкър, с режисьор Тодор Димитров, ще зададе въпроса за това ще бъде ли спасено човешкото в човека?  Сюжетът на постановката по текст на Чехов – „Иванов-Барабанов“ поставя на фокус Чеховия тезис, че „живеенето е най-големият враг..

публикувано на 01.12.21 в 12:50

Новият албум на Димитър Карамфилов – завръщане към любовта

Джазовото звучене и търсенето на спасение чрез музиката са в симбиоза в новия албум на Димитър Карамфилов. Темата за голямата и чистата любов e в основата на първото парче, което Димитър подготвя за албума – "Turn to Love". За записите на "Turn to Love" Карамфилов избира двама превъзходни инструменталисти от различни поколения и с различен бекграунд –..

публикувано на 01.12.21 в 12:45
Тадеуш Ружевич със съпругата си

100-години от рождението на Тадеуш Ружевич

В Полския институт се проведе среща-разговор за преводите, изследванията и рецепцията на творчеството на Тадеуш Ружевич в България, по повод 100-годишнината от неговото рождение, с участието на преподаватели по полска литература, преводачи и автори на броя на „Литературен вестник”, посветен на изследванията на българската полонистика върху творчеството..

публикувано на 01.12.21 в 09:10

Десислава Алексиева, АБК: Книгите не бива да са луксозна стока

След българското участие на най-голямото международно книжно изложение – Франкфуртският панаир на книгата 2021 – и в навечерието на Софийския международен панаир на книгата в НДК от 7 декември. Как се справя книжният пазар, какви са проблемите на издателствата и книжарниците, каква е ролята на изложенията в пандемичната криза? Какви са проблемите пред..

публикувано на 01.12.21 в 08:30

Коледна благотворителна изложба в галерия „Артистика“

Една от големите пловдивски галерии „Артистика“ обединява признати художници и скулптори от цяла България в Коледна изложба около една прекрасна кауза, която за четвърта година вече стопля малките сърца в пловдивските домове за деца, лишени от родителски грижи – Мото Коледа. Под слогана „Отвори сърцето си, дари усмивка!“ се обединяват огромен брой..

публикувано на 01.12.21 в 08:05