Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

Снимка: mcusercontent.com

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.
 
„Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в момента формати за представяне на съвременно изкуство онлайн. 

Проектът на Борис Костадинов „Между зверове и ангели“ изследва механиката на взаимодействието между човек и изкуство, при което машината е централен инструмент, посредник и вдъхновение. „Между зверове и ангели“ представя произведенията на 11 забележителни автори с международна кариера, за които Новата медийна епоха (New Media Age) е естествена среда за идейно и професионално развитие. Те задават въпроси не само за това как функционират новите технологии в съвременното изкуство, но интерпретират и дискутират Третата индустриална революция с нейните практики, политиките, икономиката, творческия потенциал, вкуса, етиката, естетиката, образованието и маркират настъпващата качествено нова ера в историята на човечеството.

Изложбата е базирана на произведения, които съществуват единствено в дигитална среда. Това е изкуство, което е започнато и завършено „като файл“. Тук не се става дума за използване на информационни технологии за създаването на художествен продукт, който впоследствие би намерил своя материален живот в което и да е физическо изложбено пространство. Средата за излагане и развитие на „Между зверове и ангели“ е само и единствено онлайн пространството.

Именно защото изложбата живее изцяло в екосистемите на дигиталния океан, то нейното разглеждане, асимилиране и критически анализ предполагат съпричастност, разбиране и естествено – технологичен опит и любопитство към изкуствения интелект и творческата дейност, предпоставена от него.

Пандемията наложи шоково и тотално преосмисляне, едно голямо завръщане и реабилитация на изкуството в дигитална среда. Днес международната артобщност възприема и експлоатира по-бързо от всякога, виртуалните възможности за създаване, консумиране и разпространение на съвременно изкуство. Затова „Между зверове и ангели“ се занимава и с пазара на изкуство, крипотовалутите, с новата икономическа и социална позиция на артиста, както и с новаторската концепция за това, че стойността на едно произведение се състои само и единствено в неговата идея, а не във физическия материал, от който то е създадено.

„Какво е нормално“ не би било възможно без активното сътрудничество на Мария Василева, Тамаш Вези и Даниела Костова. Координатор: Гергана Мудова.

Всички проекти са достъпни на специално разработения уебсайт www.whatisnormal2021.com и чрез онлайн платформите на Structura и Radiator. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на република България. Аудиоразходката Crossing Views се реализира благодарение на програмата за Социално ангажирано изкуство към Национален фонд "Култура".

Изкуствоведът от галерия "Структура" Мария Василева и Борис Костадинов, куратор на изложбата „Между зверове и ангели“, разказват повече в "Артефир".

Снимки – mcusercontent.com, whatisnormal2021.com, предоставени от галерия "Структура"
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Вълов – щастлив поет

Марин Бодаков, Стефан Иванов и Петър Чухов са поетите, които застават зад тази стихосбирка, първата на Атанас Вълов. В ироничната му автобиография четем: „Роден в последните години на комунизма (1985 г.), прекарал турбулентния край на XX в. На тридесетина километра западно от София (в гр. Сливница, ако има нужда от такава конкретика), възпитаник на..

публикувано на 30.11.21 в 12:00

Спектакълът „Opera D'amore“ – опера на бъдещето

Невиждана досега сценична технология – 3D мапинг, виртуална реалност, съчетана с живо изпълнение на солисти, оркестър, хор и балет, както и магията на модерната звукова и визуална среда – всичко това в едно представление! Спектакъл, който  води в приказния свят на красивата оперна музика, написана за любовта.  Световната премиера на галаспектакъла..

публикувано на 30.11.21 в 10:40

Културата на бързи обороти – 22-28 ноември

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 28 ноември. С концерт, дирижиран от Маестро Димитър Косев, най-младият диригент в страната и носител на отличието „Млад музикант на годината 2020“ започна новият концертен цикъл на..

публикувано на 29.11.21 в 15:46

„Бартълби” и желанието да не правиш нищо

Премиерният спектакъл „Бартълби” очаква първата си среща с публиката тази вечер от 19.30 часа в новия артцентър за съвременни изкуства “Топлоцентрала”. В представлението участва актьорът Александър Митрев, а постановката и драматизацията са на Марий Росен по разказа "Бартълби, писарят" на американския писател Хърман Мелвил. Историята е за адвокат..

публикувано на 29.11.21 в 14:45
Снежана Йовева в студиото на програма „Христо Ботев“

За колекциите и мисията на Държавния културен институт към министъра на външните работи

Един оригинален музей на открито е разположен в парковото пространство на Министерството на външните работи в София. Скулптурната експозицията официално е представена на 25 май 2005 година. Изложени са произведения от колекциите на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Археологическия музей и съвременни български..

публикувано на 29.11.21 в 11:15