Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Достъпната среда – сред основните теми на заседанието на Съвета за наблюдение по ЗХУ

доц. д-р Ана Джумалиева, председател на КЗД
Снимка: КЗД

На 15 октомври се проведе онлайн заседание на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания (ЗХУ), председателствано от Комисията за защита от дискриминацията.

Какъв беше дневният ред на заседанието и кои бяха основните акценти, по които работи тази среща?

Темата коментира в “Законът и Темида“ доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминацията.

“Страната ни имаше необходимост от изграждане на подобна структура, която да защитава и наблюдава прилагането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Подобен съвет и структура е задължение по член 33 алинея 2 от конвенцията.

Основни акценти от срещата

Дневният ред на събирането беше обсъждане на предложенията за извършване на мониторинг по член 5 алинея 3 от наредбата – информация във връзка с безсрочната кампания, която организира Комисията за защита от дискриминация.

Обсъждане на предложения за включване на обекти от обществено значение и информация относно определянето на критериите във връзка с конкретната отправна точка по приложение 1 към член 63 алинея 1 от Наредбата за медицинска експертиза, касаеща малките хора.

По първа и втора точка беше засегнат един сериозен проблем – осигуряването на достъпна среда, който все още не намира пълно, цялостно и максимално добро решение. Във връзка с това се получи един ползотворен дебат, дискусия по темата. Разбрали сме се да има в писмена форма последващи предложения.

Освен това на самия съвет Комисията за защита от дискриминация отбеляза, че е образувано производство във връзка с цитираната наредба за медицинска експертиза, касаеща правата на малките хора."

Чуйте повече за акцентите от срещата от доц. д-р Ана Джумалиева в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валентин Янев: Клиничните картини на Covid-19 и грип са много сходни

Дори лекарите невинаги успяват да направят разлика между Covid-19 и грип. Клиничната картина е много сходна и се припокрива,  казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Валентин Янев , общопрактикуващ лекар. "Даже характерните симптоми – като изчезване на обонянието и промяна на вкуса  –виждаме все по-рядко при новите мутации. Това..

публикувано на 08.12.21 в 13:04
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Очакват се резултатите за съмнителни проби за Омикрон у нас

В петък излиза първата група съмнителни за варианта на коронавирус Омикрон проби в нашата страна. Това са проби на хора, върнали се от чужбина, които са дали на първия скринингов тест с PCR насока, че може да е Омикрон, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР проф. Тодор Кантарджиев . Вариантът Омикрон "Това е нещо, което казах..

публикувано на 08.12.21 в 11:17

8 декември: Очаква се около 26 000 български студенти да празнуват по родните хотели

Първите резервации, които постъпиха много отдавна, бяха точно за къщи за гости. Те свършиха като места възможно най-рано. Имаше интерес към зимните курорти, естествено Банско беше на първо място от тях. Имаше и инетрес и към градовете, които са близо до студентските кампуси. Тази година очакваме да празнуват като брой около 26 000 български..

публикувано на 08.12.21 в 10:48
Джо Байдън (вляво) и Владимир Путин

Д-р Искрен Иванов: Конфликтът за Украйна има дълбока предистория

Обикновено, когато американският и руският президент обсъждат конкретен конфликт по телефона или във видеовръзка, това означава, че положението е доста сериозно. Този конфликт има дълбока предистория, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д - р Искрен Иванов , политолог и преподавател в СУ “Кл. Охридски“. Без пробив на разговора..

публикувано на 08.12.21 в 09:11

Остава дилемата за класовете, в които няма съгласие за 50% тестване на учениците

“Огромната дилема е какво ще правим с онези класове, при които няма нужното съгласие от 50% за тестване на учениците. И онези ученици, които искат да бъдат в училище и родителите им са съгласни на тестване, но ще си останат по домовете", казва в “Нашият ден“ Магдалена Абаджиева , инициатор на Гражданското обединение „Да запазим училището като..

публикувано на 07.12.21 в 12:21
Подкасти от БНР