Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Непознатите будители

Кирил Нектариев – големият дарител на българското девическо образование

| обновено на 25.10.21 в 14:00
Кирил Нектариев
Снимка: www.knektariev.com

Кирил Нектариев е роден в Сопот през 1798 г. Първороден син в семейството на хаджи Недко Цвятков,  образован и заможен търговец на коприна и копринени изделия. Благодарение на търговията си, хаджи Недко има възможността да се срещне с високата европейска култура, и да пренесе някои от нейните достижения в семейството си и в Сопот.

Кирил Нектариев  поема по пътя на баща си – приема монашество и достига до високи църковни постове. Използва ги не за собствено благоденствие, а за благото на образованието, и най-вече за девическото.

Дарява 450 златни лири като капитал в полза на Сопотското девическо училище. Прави дарения и на девическите училища в Карлово, Калофер и Пловдив.

В завещанието си от 4 март 1868 г. Кирил Нектариев дарява на двете сопотски училища (мъжко и девическо)16000 гроша, на манастира „Свети Спас“ 10000 гроша, и още 10000 гроша за поправка на манастирската черква, на Сопотския девическия манастир „Въведение Богородично“ 2000 гроша.

Недвижимите си имоти: ниви, гори и воденица, дарява на училищата в Сопот, Карлово и Калофер, а на Пловдивското девическо училище „Свето Благовещение“ сумата от 15000 турски лири (или 10000 сребърни рубли).

Мотивите за тази си дарителска дейност Кирил Нектариев сам изтъква в завещателния си акт:

Долуподписаний Кирил Нектариев свещеноинок, протосингел на Пловдивский митрополит, българин, родом от село Сопот в Пловдивската кааза, като съм седемдесетгодишен на възраст, намислих за добро приживе да си наредя благоприобретеното имане така, че след смъртта ми, то да послужи за образование на моите единоплеменници българи, които имат толкова потреба от него, най-вече сега, когато западните (държави) се ползуват от тая нужда, та уж да разпространят образованието в тях, го отвличат от Православието“.

Архимандрит  Кирил Нектариев умира през 1870 г в гр. Пловдив, където е и погребан.

Повече за личността на дарителя разказва в “Нашият ден“ гл. ас. д-р Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей - Пловдив. Д-р Шивачев е автор на книгата “Дарителят отец Кирил Нектариев”.

“Много е интересен животът на Кирил Нектариев. Роден е в Сопот и учи в килийното училище към Сопотския мъжки манастир, там приема монашеството и монашеското име Кирил.

През 1825 г. става нещо изключително интересно. Изведнъж се оказва, че този монах, завършил килийното образование, е харесан от новия гръцки митрополит – Никифор за негов протосингел. В продължение на 25 г. той е протосингел.

През тези години той успява да свърши перфектно своята работа. Той е връзката между богатите български чорбаджии в Пловдив от фамилията Чалъковци и гръцкия митрополит. През това време става нещо много интересно. За първи път гръцкият митрополит освещава новите български училища в Копривщица през 1834 г. и в Сопот през 1836 г..

Българските чорбаджии дават средства за преизграждане на храмовете в Пловдив. Във всичките тези години връзката между Пловдивската епархия и гръцкия митрополит е именно Кирил Нектариев.

След смъртта на митрополит Никифор през 1850 г. идва новият митрополит в Пловдив, който е страшен българомразец и Кирил Нектариев напуска тази длъжност. Но тогава вече той има едно лично богатство, което се изчислява на около 120 000 гроша. Една къща в Старинен Пловдив в средата на ХIХ в. се продава за 6-7 хил. гроша.

И през следващите 20 години Кирил Нектариев на базата на тези средства, които той е спечелил чрез финансови операции, успява да увеличи това свое богатство и до средата на 70-те години на ХIХ в., когато завършват неговите дарения, по отчета, който племенникът му Найден Геров прави, дарява около 460 хил. гроша. Това са големите дарения, малките той не иска да отчита, когато е помогнал на монаси и манастири с малки средства.

Философия на даренията

Както и сега, така и тогава, голяма част от даренията потъват някъде или при реализацията им има някакви неясноти. Затова той дарява пари предимно за изграждане на тези девически училища. Така с предоставени от него средства е изградена сградата на девическото училище в Сопот.

Девическото училище в Сопот

С негови средства е изградена сградата на девическото училище в Карлово и в Калофер. Най-интересното му дарение е за девическото училище в Пловдив, което е реализирано с посредничеството на Найден Геров като руски вицеконсул в Пловдив.

Как хората възприемат информацията около големия дарител днес чуйте от д-р Стефан Шивачев в звуковия файл.


Възможна ли е мисията на будителите и дарителите днес, какво постигат и каква е съдбата им, както и за инициативата „Да построим дом за Пловдивската опера“.

Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Любозар Фратев, общественик и меценат, председател на Фондация „Балкански културен форум“, носител на наградата „Следовник на будителите“ през 2011 година.

“В случая с Кирил Нектариев не става въпрос за парите. Тук виждаме как едни дарител става будител. Едно е да дадеш пари за хляб и облекло, друго да правиш училища.

Повече за инициативата „Да построим дом за Пловдивската опера“ чуйте от инж. Любозар Фратев в звуковия файл.

Уикипедия
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заместването на въглищата с газ значително ще увеличи емисиите на парникови газове

“Изкопаемият газ със сигурност не е добро решение и няма място в енергийния преход. Това на практика е замяна на едно изкопаемо гориво с друго.“ – казва в “Нашият ден“ Радостина Славкова , „координатор Енергия и Климат” в екологично сдружение „За Земята”. Наричаме природния газ, изкопаем, точно защото той е изкопаемо гориво при чието..

публикувано на 02.12.21 в 09:59
Виктория Викторова

Българка взе европейско отличие за най-значим предприемач под 40 години

Виктория Викторова е една от 40-е бизнес лидери под 40-годишна възраст, селектирана в наградите „Business Elite” за тази година, за Югоизточна Европа.  Тя получи престижната европейска награда за старт ъп-а MindFit, с който осигурява на работодателите и служителите психотерапия в офис като социална придобивка . Призовете..

обновено на 02.12.21 в 07:52

Картини връщат към личността на загиналата телевизионна икона Татяна Титянова

Картините на легендарната телевизионна говорителка Татяна Титянова за първи път 33 години след нейната кончина бяха показани в столичния Дом на културата "Средец". Изложбата се наричаше "Жажда за живот". "Сестра ми, Татяна Титянова, подготвяше изложба за 7.11.1988 г. На 24.09.1988 бе убита, апартаментът ѝ бе запечатан, повечето от..

публикувано на 02.12.21 в 07:50

40 години HIV

Първите случаи на СПИН са през 1981 г. За първи път 1 декември е отбелязан като Световен ден за борба със СПИН през 1988 година. В момента над 43 216 000 души по света живеят с HIV, като само тази година над 1 540 000 са починали вследствие на усложненията на СПИН . На Световния ден за борба със СПИН в "Аларма" от 21.30 ч.:  Какво се промени в..

публикувано на 01.12.21 в 13:17

Георги Маринов: Няма такова нещо като самоунищожаващ се вирус

Никой освен Китай не прави нищо срещу разпространението на вируса. Много малко други държави правят нещо сериозно, за да се спре разпространението. Постоянно ни се говори как ще спре разпространението на вируса – казва в “Нашият ден“ Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд...

публикувано на 01.12.21 в 12:50
Подкасти от БНР