Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

27 октомври – Световен ден на ерготерапията

Снимка: ergoterapevt.com

Световният ден на ерготерапията е отпразнуван за първи път на 27 октомври 2010 г.  Инициативата е на Световната федерация по ерготерапия (WFOT), която включва в себе си 73 национални ерготерапевтични асоциации или организации.

Независимост и адаптиране на средата – как един ерготерапевт променя живота на хората с физически, умствени и емоционални отклонения?

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Петя Минчева, преподавател в Русенския университет и представител на Асоциацията на българските ерготерапевти в Световния ден на ерготерапията.

“Това, с което се занимава ерготерапевтът, е да помага на хора в техните ежедневни дейности. Тези групи са деца с различни видове физически и умствени увреждания, с аутизъм и изоставане в развитието.

Въпреки че в България все още не се е наложила като професия, която работи и с възрастни, в световен мащаб се практикува при хора, получили травми или след инсулти, с умствена изостаналост, психични заболявания и ортопедични заболявания.

В момента у нас по-добре развита е с децата, но се надявам в близко бъдеще да имаме възможност да я развие и с възрастни хора. Това могат да бъдат и вече младежи над 18 години, хора в трудоспособна възраст.

Ерготерапията има голямо значение и за хора, които са в пенсионна възраст, за запазване на тяхната самостоятелност. Тези хора имат желание и потенциал да не бъдат в тежест на своите близки. Можем много да помогнем в тази насока."

Средствата

"Основното средство, което използваме, са дейностите. Това е различният фокус от другите професии, че не се фокусираме толкова върху физическото или умственото състояние, независимо какъв е проблемът.

Например при хора, които имат някакъв неврологичен проблем, който води до двигателен дефицит, до загуба на памет и ориентация, няма да може да се справя в дейностите по самообслужване – хранене, самостоятелно ходене до банята и други. С такъв човек ще работим за тези дейности, които за него са най-важни."

Чуйте доц. Петя Минчева в звуковия файл.

Снимки: ergoterapevt.com
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валентин Янев: Клиничните картини на Covid-19 и грип са много сходни

Дори лекарите невинаги успяват да направят разлика между Covid-19 и грип. Клиничната картина е много сходна и се припокрива,  казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Валентин Янев , общопрактикуващ лекар. "Даже характерните симптоми – като изчезване на обонянието и промяна на вкуса  –виждаме все по-рядко при новите мутации. Това..

публикувано на 08.12.21 в 13:04
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Очакват се резултатите за съмнителни проби за Омикрон у нас

В петък излиза първата група съмнителни за варианта на коронавирус Омикрон проби в нашата страна. Това са проби на хора, върнали се от чужбина, които са дали на първия скринингов тест с PCR насока, че може да е Омикрон, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР проф. Тодор Кантарджиев . Вариантът Омикрон "Това е нещо, което казах..

публикувано на 08.12.21 в 11:17

8 декември: Очаква се около 26 000 български студенти да празнуват по родните хотели

Първите резервации, които постъпиха много отдавна, бяха точно за къщи за гости. Те свършиха като места възможно най-рано. Имаше интерес към зимните курорти, естествено Банско беше на първо място от тях. Имаше и инетрес и към градовете, които са близо до студентските кампуси. Тази година очакваме да празнуват като брой около 26 000 български..

публикувано на 08.12.21 в 10:48
Джо Байдън (вляво) и Владимир Путин

Д-р Искрен Иванов: Конфликтът за Украйна има дълбока предистория

Обикновено, когато американският и руският президент обсъждат конкретен конфликт по телефона или във видеовръзка, това означава, че положението е доста сериозно. Този конфликт има дълбока предистория, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д - р Искрен Иванов , политолог и преподавател в СУ “Кл. Охридски“. Без пробив на разговора..

публикувано на 08.12.21 в 09:11

Остава дилемата за класовете, в които няма съгласие за 50% тестване на учениците

“Огромната дилема е какво ще правим с онези класове, при които няма нужното съгласие от 50% за тестване на учениците. И онези ученици, които искат да бъдат в училище и родителите им са съгласни на тестване, но ще си останат по домовете", казва в “Нашият ден“ Магдалена Абаджиева , инициатор на Гражданското обединение „Да запазим училището като..

публикувано на 07.12.21 в 12:21
Подкасти от БНР